Nordiskt gästabud och Nordens dag 23 mars 2017

Vi vill gärna uppmärksamma gästabudsveckan under vecka 12. Det nordiska gästabudet är en nordisk fest med mat och underhållning i fokus som firas under kulturmånaden i samband med Nordens Dag 23 mars, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades. Dagen firas i hela Norden och vi i föreningen Norden i Sverige vill särskilt uppmärksamma att Finland firar 100 år som självständigt land. Gästabudet kan vara stort eller smått allt efter behov, önskemål och förutsättningar.
Varje år uppmuntrar vi lokalavdelningar att gå ut och engagera lokala restauranger att servera nordisk mat och affärer att skylta med produkter i anslutning till temat för Nordiskt gästabud. Vi uppmuntrar även skolor att under den veckan servera nordisk meny eller ställa till kalas, nordiskt gästabud och bjuda in föräldrar, skolstyrelsen, förskolan etc. Skolor kan delta i Nordiskt gästabud genom den särskilda skolmenyn som tas fram för gästabudet. Både gästabud och Nordens dag är ett bra tillfälle för att uppmärksamma på nordisk kultur i allmänhet. Varför inte förknippa matkalas med en isländsk filmvisning eller den senaste finska musiken?
Läs mer om gästabudet här och hitta inspiration!

Nordiskt gästabud festmeny 2017

Nordiskt gästabud skolmeny 2017

 

Nordens dag 23 mars 2017

Nordens Dag 23 mars,  är dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades. Dagen firas i hela Norden och vi i föreningen Norden i Sverige vill särskilt uppmärksamma att Finland firar 100 år som självständigt land.

Här hittar ni även material som blev framtaget av Föreningen Norden i Norge med stöd från Letterstedtska föreningen. Materialet riktar sig till skolor och bibliotek och det går bra att trycka det för spridning.

Nordens dag – kampanj 2017 affisch

Nordens dag – kampanj 2017 broschyr framsida

Nordens dag – kampanj 2017 broschyr baksida

 

För ännu mer inspiration och övriga frågor tveka inte att ta kontakt med oss:

Eydís Inga Valsdóttir
eydis@norden.se
Skol- och biblioteksansvarig