Aktuellt

19 apr 2021

Jordens dag 22 april – nordisk skolchatt om klimatet

Undervisar du i årkurs 4-9 och vill att dina elever ska får diskutera klimatet och hållbar utveckling med elever i andra nordiska länder? Den 22 april uppmärksammar vi Jordens dag genom en temadag om klimatet på vår nordiska skolchatt.

Klimatfrågan och lärande för hållbar utveckling är viktigt alla årets dagar, men varför inte ta tillfället i akt och låta eleverna diskutera klimatfrågor och fundera över vilken framtid de vill ha tillsammans med jämnåriga från hela Norden? Klimat- och miljöfrågor är ofta gränsöverskridande och kräver samarbete och kommunikation länder emellan. En nordisk dimension i klimat- och miljöundervisningen skapar mervärde, så ta chansen att chatta loss på Jordens dag!

VAD? Nordisk skolchatt – temachatten Jordens dag

VEM? Hela Norden. Årskurs 4-6 och 7-9 (5-7 och 8–10 i Norge och Island)

NÄR? 22 april kl. 10.00-11.00 och 12.00-13.00 (CET)

Konceptet är enkelt. Som förberedelse kan ni se den norska kortfilmen ’FUCK FOSSILS’ (5 min, 12 sek) tillsammans i klassen.

 

 

 

 Fuck fossils
I kortfilmen följer vi två ungdomar en höstkväll år 2050. Deras vardag påverkas redan mycket av klimatförändringarnas konsekvenser och kvällens stora fråga är om världen har klarat av att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader? Huvudrollerna spelas av Thomas Hayes (bl.a känd för sin roll som William i tv-serien SKAM) och Rebekka Kjølle. Filmen är baserad på Thomas Cottis forskningsrapport ”En framtid du ikke vil ha”. 

Mer information om hur du anmäler din klass hittar du HÄR.

Aktuellt hos Föreningen Norden