Nordiskt gästabud

Det nordiska gästabudet är en nordisk fest med mat och underhållning i fokus som firas i anknytning till Nordens Dag 23 mars, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades. Dagen firas i hela Norden.

Gästabudet kan vara stort eller smått allt efter behov, önskemål och förutsättningar. Varje år uppmuntrar vi lokalavdelningar att gå ut och engagera lokala restauranger att servera nordisk mat och affärer att skylta med produkter i anslutning till temat för Nordiskt gästabud.

Vi vill gärna uppmärksamma gästabudsveckan

Vi uppmuntrar även skolor att under den veckan servera nordisk meny eller ställa till kalas, nordiskt gästabud och bjuda in föräldrar, skolstyrelsen, förskolan etc. Skolor kan delta i Nordiskt gästabud genom den särskilda skolmenyn som tas fram för gästabudet. Har ni möjlighet, flagga gärna med de nordiska flaggorna.

Både gästabud och Nordens dag är ett bra tillfälle för att uppmärksamma på nordisk kultur i allmänhet. Varför inte kombinera matkalas med en isländsk filmvisning eller den senaste finska musiken?

Vi uppmuntrar både skolor men även våra lokalavdelningar att sprida och inspirera varandra för att visa den kulturella mångfalden inom Norden.

Använd gärna hashtaggen #nordensdag #nordisktgästabud

Här kan ni hitta gästabudsmenyer och frågesporter från 5 år tillbaka som kan inspirera

Nordiskt gästabud FNF

Inbjudan Nordiskt Gästabud

Nordiskt Gästabud 2016

Nordiskt  Gästabud 2017

Nordiskt Gästabud 2018

Nordiskt Gästabud 2019

 

Inspiration

Här kommer inspiration och förslag till både nordisk meny och matsedel men även lite kulturtips.

Nordisk matportal

Här hittar ni information om Nordiska rådets matprogram som vill främja och stödja den moderna nya matkultur i Norden.

Nordic Food Lab

En plattform som undersöker mångfalden i det nordiska köket.

Ibland behövs det lite internordisk översättningshjälp när korv blir till pølse och potatis till kartoffel. Här finns det en skandinavisk ordlista som kan vara till hjälp.

För att inkludera även isländska och finska rekommenderas ISLEX och Lexin.

Nordisk frågesport

Frågesport från 2010

Allmän frågesport

Vår egen medlem Nils Ingmar Thorell från Ronneby har gjort detta Nordiska musikkryss

Stomme

Manus

Lösning

Mitt Spotifykonto finns under [email protected] och där är det Norden 1 som gäller. De får gärna kontakta mig på min e-postadress eller mobil 0708276866.

Hälsningar

Nils Ingmar

 

Musik och film

Nordic Playlist 

Musik är något som alltid förenat Norden. Varje vecka sammanställer en artist från ett nordiskt land en spellista med sina favoriter från den nordiska musikregionen. Den nordiska spellistan – för att skapa rätt kalasstämning.

Nordic By Nature

En annan plattform för nordiska musikexporter men även fullspäckat med andra kulturtips.

Nordisk film

För alla filmälskare. Varje år delar Nordiska rådet ut priset för Nordens bästa film. Här kan man lätt hitta inspiration för passande film. Det finns även listor över de nominerade filmerna från tidigare år.

Bli medlem

Föreningen Norden är en medlemsorganisation med ungefär 10 000 enskilda medlemmar i Sveriges cirka 100 lokalavdelningar, 60 samverkande medlemmar och 600 skol- och biblioteksmedlemmar.

Bli medlem