Aktuellt

19 mar 2021

Maten för oss samman: Nordiskt gästabud 2021

Det nordiska gästabudet är en gammal festtradition då nordisk mat och underhållning står i fokus. Varje år i anknytning till Nordens dag den 23 mars samlas människor Norden runt vid matbordet.

I vanliga tider uppmuntrar vi på Föreningen Norden lokalföreningar, skolor mm att uppmärksamma dagen med stora kalaser, där nordisk mat och kultur hyllas. I år är möjligheterna att träffa nära och kära begränsade, men icke desto mindre vill vi uppmuntra till att laga något gott från ett annat nordiskt land och hitta på kreativa sätt att uppmärksamma och fira den kulturella mångfalden i Norden.

”Att fira Nordens dag under rådande förhållanden har fått en helt ny innebörd” säger Josefin Carlring, Föreningen Nordens generalsekreterare. ”Det nordiska gästabudet är en gammal festtradition som får nu anpassas till ett läge där inte på samma sätt som tidigare kan samlas runt matbordet med nära och kära. Vi hoppas att vi trots allt håller vår fina mat- och festmåltidstradition levande i Norden i samband med Nordens dag, om inte annat i avskalad och digital form detta år. Vår förhoppning är också att vår samnordiska meny gör att Norden känns lite närmare i väntan på att vi får träffas och besöka varandra i Norden igen.”

I år bjuder vi på en nordisk inspirationsmenyn som har tagits fram i samarbete med våra systerföreningar i Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Åland samt med Nordens Institut på Grönland (NAPA). Varje land har bidragit med en traditionell rätt för en meny på totalt åtta olika rätter.

Du hittar menyn för årets gästabud här.
(Klicka här för en version med vit bakgrund för synsskadade)

Tillsammans med Kenneth Ellegaard, kock och ägare till Restaurang 56 Grader i Köpenhamn, har vi dessutom tagit fram en video om hur du hemma kan laga hela eller delar av menyn på Nordens dag den 23 mars. Du kan titta på videon längst ned på denna sida.

Glöm inte att dela dina nordiska matkreationer med oss på sociala medier, använd gärna hashtaggen #nordisktgästabud2021.

Smaklig måltid! Velbekomme! Hyvää ruokahalua! Verði þér að góðu! Nerilluarit! Væl gagnist!

Aktuellt hos Föreningen Norden