norden litteratur

Allmänt

25 sep 2020

Nordisk högläsningsmagi – i hela världen

Varje år i november sänks mörkret över de nordiska länderna. I denna mörka tid bjuder Nordisk litteraturvecka in barn, unga och vuxna till att tända ett ljus och samlas kring den nordiska litteraturen.

Kärnan i Nordisk litteraturvecka är de tusentals eldsjälar som arrangerar Kura Gryning och Kura Skymning. De lokala arrangemangen skapar tillsammans Nordens största högläsningsevenemang. Känslan av att tusentals andra läser och lyssnar på den samma litteratur är en magi som är svår att sätta ord på!

Varje år väljs ett nytt tema och tre högläsningsböcker som återspeglar temat. Årets tema är ”Norden i Världen” och högläsningsböckerna gnistrar av liv, samtidigt som de ställer djupa frågor – om liv och död, om privilegier, rättigheter och ansvar i världen. Böckerna ställer individen mot helheten och beskriver mänskliga egenskaper som på samma gång både förenar och gör oss olika varandra.

Hur hösten kommer att se ut kan ingen förutspå, men vad vi har lärt oss under våren är att hur vi träffas och umgås kan se ut på många olika sätt. Och att hålla social kontakt är viktigare än någonsin. Vi uppmanar alla att följa de råd och riktlinjer som myndigheterna ger ut vid arrangemang och att arrangörerna utnyttjar de digitala verktyg som finns till hands. Kanske ordnar din förening en live-stream på sociala medier i höst? Eller bjuder in till en virtuell träff över Zoom?

Vill du skapa ett högläsningsarrangemang i år? Nordisk litteraturvecka äger rum den 9–15 november 2020 och deltagandet är gratis! Läs mer och registrera ert bibliotek eller skola.

Text: Anna Berg, projektledare Nordisk litteraturvecka

Kontakt Sverige:


Organisationsutvecklare

Julia Brink
Tel: 070-892 32 48
Mejl: [email protected]

Aktuellt hos Föreningen Norden