Allmänt

18 nov 2019

Fest blev det, 516 anmälda till nordisk litteraturvecka i Sverige

Fest i Norden blev det, slutsiffran för Sverige landade på 516 anmälda att delta i årets högläsningsvecka. Årets tema ” Fest i Norden” lyfte att föreningen i Sverige, Norge och Danmark firar 100 år.

Under första högläsningsdagen måndag den 11 november besöktes Bibliotek Arena Rotebro i Sollentuna kommun och Gustav Vasa Skolan i Vallentuna.

”I Sollentuna har vi haft Kura Skymning många år och nu testar vi även Kura Gryning på Arena Rotebro. Det är ett kul initiativ som föreningen Nordens lokalavdelning tidigt varit väldigt drivande i.” Einar Hannerz, bibliotekarie.

”Vi har gjort det här ganska länge, säkert 20 år. Ikväll kommer bibliotekschefen till Arena Rotebro för att läsa Babettes gästabud.” Ewa Rensjö, bibliotekarie

”Jag tror inte folk riktigt vet vad det är, alla blir ju väldigt imponerade när vi säger att det läses i hela Norden, samma tid, samma text. Det är ju jättehäftigt.” Ewa Rensjö, bibliotekarie.

Även skolor deltar på litteraturveckan. Kl. 8.00 på måndag morgon den 11 november var dags för högläsning i Gustav Vasa skolan i Vallentuna. Skolbibliotekarie Martina Tillbom läste högt för en grupp andraklassare som nyfiket tittade på när hon tände några ljus och satte upp en affisch om Nordiska litteraturveckan.

”Vi skall läsa Pippa har kalas, vilket passar bra för författaren Astrid Lindgren skulle ha fyllt år denna vecka” berättar Martina.

Vad är det undrar klassen? Martina berättar att det är Kura gryning högläsning som sker i hela Norden. Martina passar också på att gå genom vilka länder som tillhör Norden och börjar därefter högläsningen.

”Barnen lyssnade intresserat, nyfiket och skrattade. På slutet blev det till och med lite spännande när Pippa tar upp Annika och Tommy och hälsa på spöken och gastar.” säger Martina.

Det är första gången Nordiska litteraturveckan arrangeras på Gustav Vasa Skolan, detta år passar temat bra och gör det extra intressant att arrangera högläsning tycker hela skolan.

Föreningen Norden Sverige tackar Gustav Vasa skolan och Arena Rotebro för att vi fick dela högläsningen med dem.

Läs mer om nordisk litteraturvecka här!

Kontakt

 

Organisationsutvecklare
Julia Brink
Tel: 070-892 32 48
Mejl: [email protected]

Aktuellt hos Föreningen Norden