Folkrörelse, utbildning och kunskap, Fred och demokrati, Kultur och turism, Miljö och klimat, Näringsliv och arbetsmarknad, Press, Trygghet och välfärd

10th februari 2017

Nordiskt gästabud

Vi vill gärna uppmärksamma gästabudsveckan under vecka 12.

Det nordiska gästabudet är en nordisk fest med mat och underhållning i fokus som firas under kulturmånaden i samband med Nordens Dag 23 mars, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades. Dagen firas i hela Norden och vi i föreningen Norden i Sverige vill särskilt uppmärksamma att Finland firar 100 år som självständigt land.

Gästabudet kan vara stort eller smått allt efter behov, önskemål och förutsättningar. Varje år uppmuntrar vi lokalavdelningar att gå ut och engagera lokala restauranger att servera nordisk mat och affärer att skylta med produkter i anslutning till temat för Nordiskt gästabud.

Vi uppmuntrar även skolor att under den veckan servera nordisk meny eller ställa till kalas, nordiskt gästabud och bjuda in föräldrar, skolstyrelsen, förskolan etc. Skolor kan delta i Nordiskt gästabud genom den särskilda skolmenyn som tas fram för gästabudet.

Både gästabud och Nordens dag är ett bra tillfälle för att uppmärksamma på nordisk kultur i allmänhet. Varför inte förknippa matkalas med en isländsk filmvisning eller den senaste finska musiken?

För ännu mer inspiration och övriga frågor tveka inte att ta kontakt med oss:

Eydís Inga Valsdóttir
[email protected]
Skol- och biblioteksansvarig

 

Läs mer om gästabudet här

Aktuellt hos Föreningen Norden