Allmänt, Folkrörelse, utbildning och kunskap, Kultur och turism

23 mar 2014

Nordiskt gästabud

Det nordiska gästabudet är en nordisk fest med mat och underhållning i fokus som firas i anknytning till Nordens Dag 23 mars, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades. Dagen firas i hela Norden och vi i föreningen Norden i Sverige vill särskilt uppmärksamma att Finland firar 100 år. Därför har årets festmeny och skolmeny ett finskt tema 2017.

Gästabudet kan vara stort eller smått allt efter behov, önskemål och förutsättningar. Varje år uppmuntrar vi lokalavdelningar att gå ut och engagera lokala restauranger att servera nordisk mat och affärer att skylta med produkter i anslutning till temat för Nordiskt gästabud.

Vi uppmuntrar även skolor att under den veckan servera nordisk meny eller ställa till kalas, nordiskt gästabud och bjuda in föräldrar, skolstyrelsen, förskolan etc. Skolor kan delta i Nordiskt gästabud genom den särskilda skolmenyn som tas fram för gästabudet. Har ni möjlighet, flagga gärna med de nordiska flaggorna.

Skolmeny 2017

Festmeny 2017

Det finns även en de andra inspirationslänkar för receptförslag m.m (se nedan)

Både gästabud och Nordens dag är ett bra tillfälle för att uppmärksamma på nordisk kultur i allmänhet. Varför inte förknippa matkalas med en isländsk filmvisning eller den senaste finska musiken?

Vi uppmuntrar både skolor men även våra lokalavdelningar att sprida och inspirera varandra för att visa den kulturella mångfalden inom Norden.

Inspiration

Här kommer inspiration och förslag till både nordisk meny och matsedel men även lite kulturtips.

Nordisk matportal

Här hittar ni information om Nordiska rådets matprogram som vill främja och stödja den moderna nya matkultur i Norden.

Nordic Food Lab

En plattform som undersöker mångfalden i det nordiska köket.

Ibland behövs det lite internordisk översättningshjälp när korv blir till pølse och potatis till kartoffel. Här finns det en skandinavisk ordlista som kan vara till hjälp.

Skandinavisk ordlista

För att inkludera även isländska och finska rekommenderas ISLEX och Lexin.

Musik och film

Nordic Playlist 

Musik är något som alltid förenat Norden. Varje vecka sammanställer en artist från ett nordiskt land en spellista med sina favoriter från den nordiska musikregionen. Den nordiska spellistan – för att skapa rätt kalasstämning.

Nordic By Nature

En annan plattform för nordiska musikexporter men även fullspäckat med andra kulturtips.

Nordisk film

För alla filmälskare. Varje år delar Nordiska rådet ut priset för Nordens bästa film. Här kan man lätt hitta inspiration för passande film. Det finns även listor över de nominerade filmerna från tidigare år.

Under vecka 12 och Nordens dag får ni alltså gärna uppmärksamma lite extra på nordisk mat och kultur. Glöm därför inte att även ta kort!

Använd gärna hashtaggen #nordensdag #nordisktgästabud

Aktuellt hos Föreningen Norden