Juryn
En nordisk jury med representanter från alla samhällssektorer kommer att bistå med att identifiera teman och perspektiv som är särskilt viktiga att synliggöra och inkludera i samhällsutvecklingen.
Eugenia Segerstedt, Luleå tekniska universitet
Eugenia är forskare vid Luleå tekniska universitet. Eugenia forskar om produktion av plats, social hållbarhet och stadsomvandlingar i småstäder med basindustri. Hon undervisar om hållbarhet och genus, om organisationsteori och grupper och individer i arbetslivet. Eugenia är med i ett av de team som deltar i Visioner i Norr.
Pamela Huskin Okinedo,
Föreningen Norden Sverige
Pamela är ungdomsrepresentant i Föreningen Norden Sveriges förbundsstyrelse och masterstudent i landskapsarkitektur vid SLU Alnarp. Pamela är särskilt intresserad av hållbar stadsplanering och design. Hon har en grundutbildning i naturgeografi med fokus på hur markresurser och designtekniker kan användas för att minska stadslivets miljöpåverkan och skapa grönområden för hållbart stadsliv.
Marie Dahllöf, Svenska PostkodStiftelsen
Generalsekreterare på Svenska PostkodStiftelsen som stödjer ideella organisationer globalt och har särskilt fokus på modiga, entreprenöriella organisationer som vill lösa aktuella samhällsutmaningar på innovativa sätt. Marie har tidigare varit chef för välgörenhet och CSR på Svenska PostkodLotteriet samt VD för GodEl. Hon har en magisterexamen i internationell politik från University of Wales och en kandidatexamen i engelska och internationella relationer från Göteborgs universitet.
Johan Sandström, Luleå tekniska universitet
Professor i företagsekonomi med lång erfarenhet av kvalitativ, etnografisk forskning om maktrelationer och ansvar i och mellan organisationer. Senaste projekten handlar om samhällen beroende av gruvindustrin, dess historia, samtid och framtid. Som lärare undervisar Johan både ekonomer och ingenjörer i organisation, ledning, företags roll och ansvar för en hållbar utveckling, och vetenskaplig metod.
Åse Classon, Samforma
Verksamhetsutvecklare hos Samforma. Samforma kraftsamlar idéburna organisationer i Norr- och Västerbotten och arbetar huvudsakligen med påverkansarbete, kunskapsspridning, kunskapsutveckling och omvärldsbevakning. Åse brinner särskilt för inkluderande sektoröverskridande samverkan för att främja hållbara och robusta samhällen. Hon är också ordförande för riksorganisationen Hela Sveriga ska leva samt styrelseledamot i mikrofonden Sverige.
Jan Abrahamsson, Coompanion
Verksamhetsledare Coompanion Sverige. Coompanion främjar entreprenörskap som värnar om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet och finns på plats i Sveriges 21 regioner. Jan är även engagerad i Sopact och Samhällsentreprenörskap Sverige och ser tvärsektoriell samverkan som det kanske enskilt viktigaste för att vi tillsammans ska lyckas skapa ett socialt hållbart samhälle.
Ari Alavahtola,
Pohjola-Norden
Språklärare i finska och svenska i Finland. Ari var tidigare ordförande i Föreningen Nordens ungdomsförbund i Uleåborg, och är nu sekreterare i Uleåborgs vuxenavdelning. Efter att ha rest till Färöarna i april har han besökt varje område i Norden. Språkens mångfald har alltid intresserat Ari och han gillar att överraska sina internationella bekanta genom att nämna Eurovisionslåtar på deras språk.
Vibeke Koehler, Bærkraftige Liv
Föreståndare på Bærkraftiga liv med bakgrund inom språkpsykologi och teatervetenskap. Hon är författare med engagemang för människor och natur. Hennes första bok, Tankespinneren, är en fantasyroman för barn med magi- och miljötema. Vibeke har jobbat länge inom kommunikation och förändringsstyrning där målet är att skapa bärkraftiga samhällen och bedrifter som bidrar till att sänka vårt ekologiska fotavtryck och ge högre livskvalitet.
Virpi Kanniainen, Aines konstmuseum
Museichef på Aine konstmuseum i Torneå. Tidigare har hon jobbat bland annat som museiguide och i kulturutvecklingsuppdrag. Virpi är särskilt intresserad av att utveckla museiarbetets effektivitet och konstens tillgänglighet.
Mariann Sundstrøm,
Foreningen Norden Norge
Sociolog med bakgrund inom utbildnings- och hälsosektorn. Mariann är idag anställd på Universitetssjukhuset Nord-Norge (UNN) där hon arbetar med fokus på ungas och digitalisering av hälsa. Hon är också medlem i Tromsø lokalavdelning.
Anna Florén, Voksenåsen
Programschef på Voksenåsen och VD på Svensk-norska samarbetsfonden. Hon är statsvetare från Mittuniversitetet i Sundsvall och Universitetet i Oslo, med tilläggsutbildningar i historia, ekonomi och kommunikation. Anna brinner för att skapa nordiska mötesplatser, och i över tio år har hon arbetat på Voksenåsen med att systematiskt bygga upp verksamheten med fokus på strategi, hållbarhet och kvalitet. För arbetet med Hågkomstreseprojektet, som erbjuder studieresor i fotspåren till den norska Förintelsen fick hon nyligen Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen.
Pertti Ruokanen, Pohjola-Norden
Ordförande i Pohjola-Norden Rovaniemi och utsedd till Årets Nordist 2010. Pensionerad klasslärare, som undervisat i svenska som A- och B-språk, och började karriären i Motala. Han har regelbundet besökt Sverige med sina studenter, där en lägerskolevecka till Gotland har varit särskilt minnesvärd. Klassutbytet med Särna/Idre-skoleleverna med A-språkgruppelever och den tillhörande trivselstudien som genomförts av eleverna i båda länderna har varit det föredragna samarbetet. Inom idrottsområdet har han besökt Sverige och Danmark som tränare inom hockey, fotboll och snowboard.
Birgitta Larsson, Gällivare kommun
Kommunstyrelsens ordförande i Gällivare, representerar socialdemokraterna. I Gällivare kommun jobbar man utifrån Agenda 2030. Det visar sig bl.a. i att kommunplanen baserar sig på de globala målen. Gällivare med omnejd är mitt uppe i en stor samhällsomvandling på grund av LKAB:s gruvbrytning vilket innebär att ett samhälle flyttar och därmed jobbar kommunen mycket med hållbara livsmiljöer vad gäller bostäder, attraktivitet, fritidsmöjligheter. Förutom detta så har beslut fattas i mars 2021 att HYBRIT placerar sin demoanläggning i Vitåfors i Gällivare kommun, vilket innebär att industrins satsning på fossilfritt stål tar sin början i Gällivare.
Mattias Carlberg, Nordljud
Mattias Carlberg är producent och programledare för radioprogrammet Keep Kalmar (& Carry Unionen), som undersöker nordiska frågor utifrån ett studentperspektiv. Programmet är del av Nordljud – ett samarbetsprojekt mellan nordiska studentradiostationer. Mattias är i grunden språkvetare med ett stort intresse för nordiska språk och undervisar i danska för svensktalande. Han har även en bakgrund inom mimteater och utbildar sig nu inom klassisk sång och sångpedagogik vid Musikhögskolan i Malmö. På sin fritid samlar han på böcker om Arktis.
Lars Lundström, H2 Green Steel
Lars Lundström är sedan september 2021 hållbarhetschef på H2 Green Steel. H2 Green Steel bygger en storskalig grön anläggning för fossilfri ståltillverkning genom grön vätgas i Boden i norra Sverige. Projektet i Boden är ett startskott för att fortsätta expandera en affärsmodell med ambitionen att leda industrier som järn-, stål-, gödning- och cementtillverkning, till en fossilfri produktion. Lars har tidigare erfarenhet från både näringslivet och civilsamhället och var bland annat generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Han har som ambition att bidra till en mer hållbar framtid bland annat genom att eliminera den tunga industrins koldioxidutsläpp.
Katrin Holmqvist Sten, Arkitekthögskolan Umeå universitet
Katrin Holmqvist Sten är lektor i konstvetenskap med inriktning mot arkitektur vid Arkitekthögskolan, Umeå universitet. I avhandlingen Campus Sundsvall: att bygga symbolvärden (2008) undersökte hon hur samtida arkitektur användes som narrativ i marknadsföringssyfte. Vid tiden för kulturhuvudstadsåret i Umeå koordinerade hon den forskningsplattform ”Culture & Cities” som undersökte evenemanget. Hon har medverkat i ett flertal samverkansprojekt framför allt kring frågor om den hållbara staden. För närvarande rör hennes forskning kulturhusens koncept och gestaltning i en urban kontext.
Ylva Strander, Vinnova
Ylva Strander är Enhetschef för innovationsledning hos Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Vinnovas uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt, genom bland annat policy innovation, digitaliseringen av den offentliga och privata sektorn, social och öppen innovation. Ylva har tidigare varit ordförande för SE Forum (Social Entrepreneurship Forum), en icke-vinstdrivande organisation som arbetar med att främja samhällsentreprenörskap och hållbara affärsmodeller som erbjuder lösningar på lokala och globala utmaningar.