För skolor
Delta och låt dina elever göra sig hörda i utvecklingen av vår gemensamma framtid. Skicka in era bidrag till Nordperspektiv, en nordisk insamling av framtidsdrömmar.
Vad innebär den gröna omställningen för oss människor, natur och kultur? Hur gör vi för att växa lagom och hållbart? Hur kan vi som invånare involveras kontinuerligt till att delta i utvecklingen av dessa samhällen? Vad har vi för drömmar och visioner om framtiden i vår ort eller vår region? Vad behövs för att människor både ska vilja flytta in, bo kvar, bilda familj, bedriva verksamhet och engagera sig i samhällsutvecklingen?
Uppgift
Med Nordperspektiv vill vi bjuda in era elever att vara med i samtalet och skicka in idéer och drömmar om framtiden i norr. Därför efterlyser vi nu bilder, teckningar, hantverk, foton, sång, musik, modeller eller skrift/text som illustrerar idéer om det goda livet i ett framtida Norden.
Eftersom bidragen kan variera i omfång och format kan det passa som uppgift på t.ex. mentorstiden, bild och form, samhällskunskap, svenska eller musik.
Exempel på uppgifter och frågeställningar:
- Skriv en reflektionsövning i text kring frågan “Hur bor vi här om 20 år?”
- Gör ett grupparbete kring frågan “Vad saknar vi i vår by/stad/kommun?”
- Spela in en film på temat “Vad ska finnas kvar när du är gammal?”
- Skriv en låt eller en dikt kring frågeställningen “Om du flyttade hit nu, hur skulle du vilja välkomnas?”
- Måla, teckna eller rita en bild kring frågorna “Vad är det bästa med att leva där du bor? Vad vill du förändra? Vad ska vara annorlunda när du är stor?”
Vem kan delta?
Som skola kan ni delta antingen i grupp eller som individer, d.v.s. som klass, arbetslag, mentorsgrupp, arbetsgrupp eller varje elev för sig.
Vad händer sen?
En nordisk jury med representanter från alla samhällssektorer kommer att bistå i att identifiera teman och perspektiv som är särskilt viktiga att inkludera i samhällsutvecklingen. Dessa kommer att diskuteras på Nordkalottkonferensen i Boden den 7-8 maj.
Hur kan vi delta?
För att delta behöver du registrera dig med e-post och användarnamn på vår utvecklingsplattform. Därefter får du en länk via mail som låter dig ladda upp dina bidrag. Du kan låta eleverna registrera sig själva, eller registrera en mentor som sköter uppladdningen åt eleverna. Du registrerar dig genom att klicka på knappen “Lägg till förslag” på kampanjsidan. Kontakta oss om du behöver hjälp i det här steget.
Kom ihåg att skriva upphovsperson så att vi eventuellt kan kontakta er vid behov.

Har du fler frågor?
Kontakta oss på [email protected]