norden litteratur

Nordiska litteraturvecka

Tema 2019 Fest i Norden!

Föreningarna Norden i Sverige, Norge och Danmark fyller 100 år 2019 vilket också firas under Nordiska litteraturveckan 2019.

I novembermörkret tänds samtidigt tusentals ljus i hela Norden och de baltiska länderna. Då är det dags för Nordisk litteraturvecka som hålls 11-17 november 2019. Litteraturveckan samlar barn, unga och vuxna till världens största högläsningsevenemang. Över 2000 skolor, bibliotek och andra kulturinstitutioner deltar varje år i denna fina tradition. Den gemenskap, inspiration och läslust det skapar hos barn och vuxna från Grönland i väst till Estland i öst är helt unik.

Måndagen 11 november är den stora högläsningsdagen. Då blir det lässtund för barn och unga på morgonen, ”Kura Gryning”. På kvällen samlas vuxna till en stämningsfull afton med högläsning under ”Kura Skymning”. Detta är startskottet på en hel vecka med högläsningar, författarbesök, utställningar och kulturupplevelser på skolor, bibliotek och institutioner runtomkring i hela Norden och Baltikum.

Då 2019 är året då tre av föreningarna Norden fyller hundra år är temat för årets litteraturvecka fest i Norden. Föreningarna i Sverige, Norge och Danmark firar sina jubileum hela året´och Nordiska litteraturvecka har valt klassiker från de tre länderna som årets litteratur.

Pippi firar födelsedag av Astrid Lindgren
(barnbok)
Sofies värld av Jostein Gaarder
(ungdomsbok)
– Babettes gästabud av Karen Blixen
(vuxenbok)

Högläsningstexten kommer att vara tillgänglig i början av hösten.

Det är helt gratis att delta i Nordiska litteraturveckan. Registrering görs på hemsidan nordisklitteratur.org. På hemsidan finns mer information både om Nordiska Biblioteksveckan och om böckerna.

Kom med i den nordiska litteraturgemenskapen!

Nordisk litteraturvecka arrangeras av Föreningarna Nordens Förbund och Norden- föreningarna och understöds av Nordiska Ministerrådet.

Kontakt: Anna Berg

E-post: [email protected]

Tel: +45 53 69 30 66

Föreningarna Nordens förbund