Som Förskola
Föreningen Norden, Nordisk Förskola och Nordisk Kulturkontakt har inlett ett samarbete för att skapa förutsättningar för barn att delta i demokratiarbetet i Norden. Målet är även att öka barns kunskap om våra nordiska grannländer och skapa möten mellan barn i olika förskolor i Norden.
Nordperspektiv är ett långsiktigt utvecklingsarbete som grundar sig i Föreningen Nordens uppdrag att vara folkets röstbärare till beslutsfattare i Norden. Med Nordperspektiv utforskas nya sätt för människor att aktivt delta i samhällsutvecklingen i Norden.
Föreningen Norden, Nordisk Förskola och Nordisk Kulturkontakt har tillsammans arbetat fram ett koncept som syftar till att föra barns tankar och visioner om framtiden vidare till beslutsfattare i Norden och skapa möten mellan barn i olika förskolor i de nordiska länderna. Det pedagogiska materialet sätter berättande i centrum och är förankrat i de nordiska ländernas läroplaner för förskolan.
När insamlingsperioden är över kommer Föreningen Norden att sätta ihop ett paket med framtidsscenarier från varje deltagande land som skickas ut till förskolorna under höstterminen 2023. Paketet kan användas för att genomföra en “Nordisk vecka” där barnen får ta del av varandras berättelser, tankar och visioner. Även fler pedagogiska element kan vävas in i arbetet om pedagogerna önskar detta.
Insamlingsperioden pågår mellan 23 mars och 23 maj.
Vill din förskola delta i Nordperspektiv 2023? Tveka inte att kontakta oss på [email protected].
Konceptgrupp
Emelie Dahlström-Ravn
Verksamhetschef, Föreningen Norden
Celia Boltes
Processledare Nordperspektiv
Annika Palmgren
Bitr. Projektledare Nordisk förskola
Tommy Larsen
Bitr. Projektledare Nordisk förskola
Gunnvör Kolbeinsdóttir
Projektledare, Nordisk förskola
Mikaela Wickström
Specialbibliotikarie, Nordisk Kulturkontakt
Monica Haraldsson-Sträng
Fil. dr i pedagogik, Göteborgs universitet
Vetenskaplig rådgivare Nordperspektiv