Gymnasieskola
Inom ramen för Nordperspektiv samarbetar Föreningen Norden med gymnasieverksamheter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark, Färöarna samt den pedagogiska plattformen “Norden i skolan”. Genom att konceptutveckla och lära tillsammans vill vi skapa förutsättningar för ungdomar att tänka, reflektera och visionera om vår gemensamma framtid i Norden. Målet är att skapa delaktighet i demokratiarbetet, men även att öka ungdomars kunskap om våra nordiska grannländer genom att generera utbyte mellan olika gymnasieskolor i Norden
Nordperspektiv är ett långsiktigt utvecklingsarbete som grundar sig i Föreningen Nordens uppdrag att vara folkets röstbärare till beslutsfattare i Norden. Med Nordperspektiv utforskas nya sätt för människor att aktivt delta i samhällsutvecklingen i Norden. Inom ramen för arbetet har vi tagit fram ett antal framtidsscenarier som tar avstamp i Nordiska ministerrådets handlingsplan Vision 2030.
De teman som valts ut för framtidsscenarierna utgår från vardagsnära frågor, till skillnad från de många områden i handlingsplanen som kräver spetskompetens och expertis inom ämnen som exempelvis teknik, forskning och offentlig förvaltning. Inom Nordperspektivs framtidsscenarier handlar det om våra hem, vår skolgång, vår fritid, våra kultur- och naturupplevelser, omsorg och arbete. Att samla in människors tankar och visioner på ett strukturerat och skalbart sätt är viktigt för att fler ska kunna vara delaktiga i framskrivningen av ny politik i Norden.
Inom Nordperspektiv vill vi använda berättandet som form för att främja elevers fantasi och stötta dem i att skriva fram sina visioner om framtiden. Detta görs genom att gymnasieeleverna guidas att skapa egna berättelser kopplade till framtidsscenarierna, för att sedan skicka in sina bidrag via en digital plattform.
När insamlingsperioden är över kommer materialet att sammanställas och skickas tillbaka till de deltagande gymnasieskolorna i form av ett paket med “Nordiska visioner”. Lärarna väljer sedan själva hur de vill använda det paketerade materialet i sina klassrum. Ett urval av materialet som samlas in kommer även att sammanfattas i en publikation som överlämnas till beslutsfattare i Norden i samband med att alla nordiska regeringar möts i Oslo i november 2023.
Insamlingsperioden pågick mellan 23 mars och 23 maj. Nu bearbetar vi materialet.
Vill din gymnasieskola delta i Nordperspektiv 2024? Tveka inte att kontakta oss på [email protected].
Konceptgrupp:
Emelie Dahlström-Ravn
Verksamhetschef, Föreningen Norden
Celia Boltes
Processledare Nordperspektiv
Karin Söderberg
Samordnare för MERI-nätverket
MERI-nätverket
Gymnasieskola i Karlskrona, Sverige
Gymnasieskola i Hillerød, Danmark
Gymnasieskola i Horten, Norge
Gymnasieskola i Loviisa, Finland
Gymnasieskola i Ólafsfjörður, Island
Gymnasieskola i Porkeri, Färöarna