Ansvarig Opinionsbildning och strategisk kommunikation

Föreningen Norden har i över 100 år arbetat för ökat samarbete och integration mellan de nordiska länderna. Coronapandemin har satt nordiskt samarbete under stor press samtidigt som de globala utmaningar som världen står inför ställer allt högre krav på att vi arbetar tillsammans i Norden.

Vi söker nu en Ansvarig Opinionsbildning och strategisk kommunikation som vill vara med och utveckla föreningens påverkans- och varumärkesarbete? Tycker du att samarbete i Norden är viktigt, spännande och fullt av möjligheter? Har du erfarenhet av att skapa positiv samhällsutveckling tillsammans med andra? Då är det kanske dig vi söker.

Beskrivning av tjänsten:

I rollen har du stor möjlighet att göra skillnad. Du leder och utvecklar föreningens strategiska kommunikations- och opinionsbildande arbete som är en viktig motor i den transformationsprocess vi befinner oss i. Du har en nyckelroll i organisationen och kommer att arbeta nära vår generalsekreterare och övrig organisation. Du ingår i ledningsgruppen, har budgetansvar och rapporterar direkt till generalsekreteraren. I rollen kan arbetsledning förekomma.

Ansvarsområden: 

 • Vidareutvecklar och driver Föreningen Nordens strategiska kommunikationsarbete och opinionsbildande arbete. Du bidrar också till utvecklingen av föreningens idéprogram.
 • Skribent och redaktör för föreningens olika kommunikativa insatser i våra digitala kanaler, samt i vårt magasin Nordens Tidning och i den offentliga debatten.
 • Har helhetsansvar för föreningens samlade informations- och kommunikationsarbete både internt och externt i syfte att skapa en sammanhållen bild av föreningens verksamhet,
 • Tar fram mediestrategier och PR- och kommunikationsplaner, samt projektleder olika kommunikationsinsatser,
 • Utvecklar och genomför föreningens proaktiva och reaktiva pressarbete,
 • Aktivt och visionärt bedriva omvärlds- och mediabevakning samt analys och agerande utifrån det,
 • Sakkunnig och stöd till generalsekreterare och hela organisationen gällande innehåll och budskapsformulering.

Kvalifikationer för att trivas i rollen: 

 • Akademisk utbildning inom media och kommunikation, journalistik eller marknadsföring,
 • Minst 5 års erfarenhet av strategiskt kommunikationsarbete och/eller påverkansarbete i samhällsinriktad nationell verksamhet,
 • Mycket god skribent,
 • Erfarenhet av opinionsbildande arbete och pressfrågor,
 • Erfarenhet av PR-byrå,
 • God kännedom om och intresse för samarbete i Norden,
 • Mål och processorienterad,
 • Kan strategiskt se övergripande processer och kan sätta verksamhet och projekt i ett helhetsperspektiv.

Om oss

Föreningen Norden arbetar för en integrerad och hållbar nordisk region genom lokala, nationella och transnationella verksamheter och projekt. Föreningen engagerar medborgare i alla åldrar genom samarbete med medlemmar, skolor, bibliotek och andra samhällsaktörer i syfte att öka nordisk samverkan och stärka relationer. I föreningens avdelningar bedrivs lokal och regional verksamhet över hela landet. Föreningen Norden är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation och grundades 1919.

Vi befinner oss i en transformationsfas där nytänkande och samarbete står i fokus när vi nu inlett arbetet med att bli den ledande aktören för stärkt samarbete i Norden. I rollen som Ansvarig Opinionsbildning och strategisk kommunikation får du chans att vara med på en spännande förändringsresa med stora möjligheter att påverka. Tjänsten är en nyckelposition för att skapa föreningens framtida opinionsbildande och kommunikativa arbete.

Om tjänsten:

Anställningen är en tillsvidaretjänst med 6 månaders provanställning. Tjänsten är på 100% med start i september. Tjänsten utgår från föreningens kansli i Stockholm. Föreningen har kollektivavtal.

Ansökan:

Sista ansökningsdag är 24 maj 2021. Skicka din ansökan i form av personligt brev och CV till [email protected]. Frågor besvaras av generalsekreterare Josefin Carlring på 070-305 14 30 eller föreningens skyddsombud Emelie Dahlström-Ravn 070-999 16 00.