Arvika

Lokalavdelningen Föreningen Norden Arvika bildades den 23 september 1943 och var mycket aktiv åren närmast efter andra världskriget. Föreningen reorganiserades 1967 efter att ha varit vilande ett antal år. Under kommande år och fram till dags dato har föreningen bedrivit en bred verksamhet, i nordisk anda, med omfattande program för de enskilda medlemmarna. Antalet medlemmar har genom åren varierat, men vår förening är den största lokalavdelningen i distriktet Värmland, för närvarande ca 170 medlemmar.
Ständigt återkommande evenemang är Kura Skymning, numera Nordisk Litteraturvecka, tillsammans med Arvika Bibliotek samt Nordiskt Julbord med traditionella nordiska maträtter. För övrigt förekommer evenemang med föreläsningar, musik, film, teater, utflykter m. m. Föreningen arrangerar även årliga medlemsresor och har besökt alla nordiska grannländer och deltagit i kulturella utbyten och intressanta studiebesök i våra vänorter.
Föreningen Norden Arvika fortsätter att erbjuda intressanta och utåtriktade aktiviteter. Genom att bättre synliggöra vår verksamhet är förhoppningen ett ökat medlemsantal!
Arvikas vänorter
Norge – Kongsvinger
Danmark – Skive
Finland – Ylöjärvi

Sång och musik på Föreningen Nordens årsmöte i Arvika
Bibliotekets hörsal var fullsatt när medlemmar i Föreningen Norden Arvika träffades till årsmöte tisdag den 21 februari.
Kvällen inleddes med härlig folkmusik av Lovisa Lundmark och Anton Eklund. Årsmötet leddes av vice ordförande Lisbeth Engström och sekreterare Bente Mattsson. Verksamhetsberättelse för år 2022 föredrogs och det konstaterades att året varit fyllt av ett rekordstort antal aktiviteter med många deltagare. Förutom de traditionella evenemangen Nordens dag, Kura Skymning och Nordiskt Julbord på Elins Bakgård kan nämnas ”Träffpunkt Norden” på Morokulien, ett samarbete med Föreningen Norden Kongsvinger och ARKO. Dessutom genomfördes två intressanta resor – ”Bornholm / Österlen” i maj och ”Resa i skogsfinnarnas fotspår” i september. Programmen har även innehållit föreläsning med bildvisning, musik, teater och film. Dessutom har representanter för styrelsen deltagit i vänortsplanering och centrala workshops. Föreningens verksamhet har uppmärksammats i media – Nordens hemsida, Nordens tidning, den lokala pressen och facebook. Under år 2022 anslöt sig 31 nya medlemmar. Lokalavdelningen är med 173 medlemmar den 5:e största av landets 92 avdelningar.
Några intressanta program för våren/sommaren är: Nordens dag den 23 mars, då Britt Andersson berättar och visar bilder under rubriken ”Krukmakartradition i Arvika” och Leif Stinnerbom och Mats Berglund står för musiken. Resa till Helsingfors den 17 – 20 april. Träffpunkt Norden ”KulMoro” på Morokulien den 2 september (obs nytt datum). Sista anmälningsdag till Gruppresor är 1 mars. Reseprogram med fyllig information har skickats ut till medlemmarna.
Kvällen avslutades med mera musik. Ett stort tack till Lovisa och Anton som förgyllde tillställningen.
Välkommen till Arvika
Arvika kommun i västra Värmland, bjuder på en storslagen natur med många sjöar och flera naturområden med oändliga vandrings- och kanotleder. Bygden är känd för sitt rika kulturutbud och har sedan förra sekelskiftet lockat till sig konstnärer, konsthantverkare och musiker. Än idag lever traditionen vidare och tillgången till konserter, utställningar och andra kulturevenemang är stor och varierad.
Här finns bl.a. Rackstadmuseet, en pärla bland Sveriges konstmuseer och Arvika Fordonsmuseum, som visar 200 års utveckling inom fordon. Ingesunds Musikhögskola, liksom Glaskogens naturreservat och Klässbols linneväveri, som levererar dukar och linneprodukter till kungahus och ambassader, är välbekanta namn som förknippas med Arvika.
För att läsa mer om vår fina stad, besök https://visitvarmland.com/arvika/om-arvika/
Kontaktuppgifter till några ledamöter i styrelsen:
Sekreterare, medlemsansvarig & skolansvarig: Bente Mattsson [email protected]
Kassör: Jan Rülcker [email protected]
Facebookansvarig: Britt Andersson [email protected]
Vice ordförande: Lisbeth Engström [email protected]
Styrelseledamot: Björg Ryan [email protected]

Föreningen Norden Arvika bjöd in till kickoff för nya medlemmar.
Under föregående år anslöt sig 31 personer till Föreningen Norden Arvika. För att fira detta bjöd föreningen in de nya medlemmarna till en uppstart på Vuxenskolan.
Kvällen började med mingel och småprat med gamla bekanta och nya vänner. I bakgrunden visades ”Nordisk musikresa” – ett bildspel från de nordiska länderna med tillhörande musik. Vice ordförande Lisbeth Engström hälsade alla välkomna och redogjorde för kvällens program. Efter att ledamöterna i styrelsen presenterat sig och berättat sina historier om varför de är aktiva i Föreningen Norden, var det dags för de nya medlemmarna att göra detsamma. Det var intressant att få höra deras olika berättelser. Mycket handlade om nyfikenhet och intresse för att lära sig mera genom föredrag och resor. Flera hade anknytning till något nordiskt land och de flesta hade hört talas om föreningens trevliga aktiviteter.
Därefter berättade sekreterare Bente Mattsson om organisationen Föreningen Norden, där målet är att stärka det nordiska samarbetet och sprida kunskap om Norden. Allt startade år 1919 efter första världskriget, då behovet att hjälpa varandra och stå eniga i Norden var stort. Lokalavdelningen i Arvika bildades 1943, alltså i slutet av andra världskriget, och i Arvika Nyheter kunde man bl.a. läsa att föreningen hjälpte till att ”utspisa över 5 000 norska flyktingar i Arvika”.
Angående vänortsarbete har föreningen i dagsläget samarbete med Föreningen Norden Kongsvinger. Motsvarande föreningar i Skive och Ylöjärvi har tyvärr lagt ner sin verksamhet. Ett samarbete är på gång med orten Karup i Danmark. Av landets 92 lokalavdelningar är Arvikaföreningen den femte största med 172 medlemmar. Under år 2022 hade föreningen 14 olika evenemang – studiecirkel, teater, resor i närområdet och i Norden, film, föreläsningar, Nordens dag, Kura Skymning, nordiskt julbord, Träffpunkt Norden m.m.
Jan Rülcker, föreningens kassör, redogjorde för vårens kommande program. Han berättade om ”Träffpunkt Norden” – ett samarbete med Föreningen Norden Kongsvinger och ARKO som i år återkommer den 17 juni med ”KulMoro på Morokulien” en familjedag för alla boende längs gränsen. Tema: Språkförståelse, kultur och historia. I april ordnar distriktet Värmland en resa till Helsingfors. På Nordens dag som firas på biblioteket den 23 mars berättar Britt Andersson om ”Krukmakartraditionen i Arvika”. Någon gång i maj kommer Britt att guida en kulturvandring i trakterna runt Stortorpet. Kvällen avslutades med paj / sallad samt kaffe och kaka. De goda samtalen fortsatte vid borden och flera ville anmäla sig till vårens resa.
Insänt av Bente Mattsson Föreningen Norden Arvika