Ätradalen
Ätradalens Nordenavdelning startade år 1949 och är nu den enda avdelningen i Falkenbergs kommun efter fusionen med Falkenbergs och Morup/Vinbergs avdelningar 2019 och 2020. Antalet medlemmar är runt 133st (december 2023).
Våra vänorter är Øvre Romerike, Flesberg och Stjørdal i Norge samt Odsherred-Holbæk i Danmark. Normalt har vi vänortsmöte vartannat år. År 2024 arrangerar vi nästa möte tillsammans med Fjärås-Löftadalen och Halmstad.
Vi försöker att sprida våra aktiviteter i hela Ätradalen och även runt om i Halland. Återkommande evenemang är Gästabudet i samband med Nordens dag i mars, vänortsmöte vartannat år i juni, Vandringens dag i september och Kura skymning i november. Dessutom gör vi olika studiebesök och arrangerar föreläsningar.
Föreningen Norden Ätradalens medlemmar på besök i Nedre Möllan
Med tanke på föreningens namn, är det intressant att utforska någon av Ätradalens pärlor. På eftermiddagen den 19 september var det strålande väder och drygt ett 20-tal förväntansfulla föreningsmedlemmar gav sig ut på resa. Den här gånger var det egen bil och medhavd fikakorg som gällde. För våra förfäder hade det kanske varit roddbåt i stället för bil. Tänk att vi lever på någon gång på 1700-talet, då hade det varit helt naturligt att ta ett par säckar spannmål och ro upp till kvarnarna i Vessige, där Lilla å flyter samman med Ätran.
Det var exakt så det började för länge sedan, åren gick och ”Industribolaget Wessigebro” växte fram bredvid fallet i Lilla å. Förfäderna hade i generationer visat på hur man kan fånga och tämja vattenfallets kraft för att mala mjöl i kvarnarna utmed Lilla å. Åren rullade på och nya verksamheter föddes allt eftersom. Här vid forsen i Lilla å fanns ju redan smed och andra duktiga hantverkare, kanske fanns det redan då ett brännvinsbränneri på platsen. Här fanns sågverk och det tillverkades skottkärror, nästan på löpande band. Tänk om Henry Ford bott i Vessige, då vet man aldrig var det slutat.
Nog om gamla tider, vill man fördjupa sig mer i historien så finns Vessige-Alfshögs Hembygdsbok att köpa. I boken har bygdens son, historikern och Ätradalens egen ambassadör Sven Larsson beskrivit hela historien.
Nu till dagens besök på familjen Jacobsons effektiva vattenkraftverk. Här produceras el på ett småskaligt och hållbart sätt. Falkenbergs kommuns hållbarhetspris 2023 tilldelades Jan Åke och motiveringen löd: Jan Åke Jacobson gynnar både el och ål på Nedre Möllan i Vessigebro, där vattenkraft brukats sedan 1600-talet. Byggt i samklang med natur och kulturmiljö stod kraftverket klart 2016. Det har både ökat den fossilfria elproduktionen och gynnar ålens vandring i Lilla å.
Jan Åke har en lång historia i elproduktion, både med sol, vind, vatten och biogas som kraftkälla. Han hälsade oss välkomna och berättade på ett spännande sätt för oss om utvecklingen från kvarnar till ett modernt vattenkraftverk. Att det varit en enorm resa är lätt att förstå. Tänk vilken teknisk utveckling det varit från 1900-talets början till där vi är nu. 1911 installerades den första turbinen i Nedre Möllans kvarnhus. 1912 byggdes med hjälp av ASEA kraftledning till Bjerrome. Året därpå levererades den strömmen till Katrinebergs Folkhögskola. 1924 såldes denna första turbin till Nydala kvarn och ersattes med en ny turbin, kallad ”Björn”, på 160 kW. Turbinen kompletterades 1933 med ”Johanna” på 88 kW. 1983 fick de båda veteranerna sällskap av ytterligare en, ”Justus” på 20 kW. Vilken resa det varit fram till den 29/12 2016 då Jan Åke och hans familj kunde trycka på startknappen till turbinen i den nybyggda moderna kraftstationen i Lilla å. Turbinen fick förstås namnet Natalie som har namnsdag den 29/12.
Vi tycker att elingenjören Jan Åke Jacobson, utan att veta, gav oss en bra idé till sammanfattning av dagens intressanta studiebesök.
Han sa så här som avslutning: sedan jag lämnade sandlådan har jag sölat med vatten!
Fakta: Jan Åke Jacobson och Vessige-Alfshögs hembygdsbok
Text: Solgerd Hulander och Marita Sköldborn Gustafsson
Ätradalens medlemmar besökte Tomatspecialisten i Gunnestorp, Varberg
Sedan 1980-talet har Raimo Einosson odlat tomater, gurka, sallad, chili, paprika och örter. Allt säljs i gårdsbutiken som numera även omfattar stenugnsbageri och kafé. I växthusen mognar tomater från april och ända in i november. De pollineras av inköpta humlor och skyddas enbart av biologiska bekämpningsmedel. Vi fick en fängslande föreläsning om hur det var att hela tiden försöka ligga före ohyran! Av Raimos beskrivning förstod man att han var en kunnig och engagerad entreprenör som försåg bygden med färska grönsaker: “30 sorters tomater är ganska lagom”.
Text: Marita Sköldborn Gustafsson
Foto: Rolf Nilsson
Ett mellanfolkligt (vänorts)möte med fokus på miljö och klimat
14-17 juni 2024 bjöd Föreningen Norden Ätradalen, Föreningen Norden Fjärås-Löftadalen och Föreningen Norden Halmstad in sina vänorter för tre dagars utbyte och lärande. På fredagseftermiddagen 14 juni anlände de 34 nordiska gästerna och möttes av sina värdar för vistelsen. Efter incheckning blev det måltid på Katrinebergs Folkhögskolas boende.
Lördagen inleddes med att hissa våra nordiska flaggor och sjunga våra nationalsånger. Därefter samling i skolans aula där temat för mötet ”Mellanfolkligt möte med fokus på miljö och klimat” tydliggjordes med föredrag om vinden, vattnets, solens och biomassans bidrag till energi för ett långsiktigt uthålligt ekonomiskt, socialt och miljöstarkt samhälle. Efter det intogs en lunch på bygdens produkter i skolans matsal.
Eftermiddagen ägnades åt en resa i det halländska landskapet förbi Axtorna slagfält 1565 i det nordiska kriget, bokskogar, en förändring från traditionellt jordbruk på Ästad gård till vinodling med en upplevelseplats för olika äventyr, Öströö slott och fårfarm där slottet genomgår en förändring från privat användning till en kombination med upplevelser ihop med fårskötselns olika naturliga produkter.
Resans mål var världsarvet Grimeton Heritage Radio Station, en hundraårig anläggning för Sveriges första radiokommunikation över Atlanten med Amerika. Efter föreläsning om stationens uppförande, historia och teknik startades den ursprungliga radiosändaren, en procedur på cirka en halv timme, med långvågsfrekvens 17,2 kHz.
Åter till Katrineberg samlades först representanter för respektive avdelning och vänort för en kort rapport om arrangemangets budget inför ett kommande vänortsmöte om två år. Därefter bjöds 75 personer på en trerätters festmiddag med underhållning och tal med hälsningar och gåvor från gästernas vänorter.
Vänortsmötets sista heldag bjöd på aktiviteter med gästerna som respektive lokalavdelning var ansvarig för. Föreningen Norden Fjärås-Löftadalen inledde med gudstjänst i Idala kyrka följt av fika i församlingshemmet. Därefter följde ett besök med guidad visning i Äskhults forntidsby. Dagen avslutades med grillfest på Högens gård, Idala, där Tobias Herbertzon underhöll.
Föreningen Norden Halmstads gäster förflyttade sig till Hotell Tylösand där konstgalleriet och Per Gessles sportbilar visades. Efter gemensam lunch följde en guidad visning i S:t Olofs kapell och eftermiddagskaffe på Grönningen, Tylöuddens fritidsby. Kvällen ägnades samvaro och middag hos respektive värdfamilj.
Föreningen Norden Ätradalen samlades i naturreservatet Yttra Berg, Gällared, med gammal naturskog, för en friluftsgudstjänst följd av kyrkkaffe med berättelse om gården historia av Uno Andersson och fiolmusik av Agnes Lax. På kvällen samlades gäster och värdfamiljer i gemensam samvaro och middag. På måndagen var det hemresa för alla våra gäster.
Arrangemanget genomfördes med stöd från: Föreningen Norden Sverige, Region Halland, Letterstedtska föreningen, Clara Lachmanns stiftelse
Text: Marita Sköldborn Gustafsson och Jan Åke Jacobson
Föreningen Norden Ätradalens besök på Naturum Getterön den 27 april 2024
Ett härligt gäng av föreningen Nordens medlemmar möttes upp vid Getteröns Naturum en solig och skön eftermiddag i april. En mycket kunnig guide, Torvald Spiik lotsade oss in i fågelvärlden. Getteröns naturreservat har en av Sveriges bästa fågellokaler. Området har stor betydelse för flyttfåglar som rastar ”Stop over” där under vår och höst.
Naturum har naturen i centrum och ingår i Natura 2000. Här rastar inte mindre än 170 fågelarter varje år. Getteröns naturreservat är en stor våtmark. Det finns gott om mat för vadarfåglar då det är bräckt vatten t ex småkryp, räka etc.
Bland häckande fåglar finns där flera arter som är ovanliga i vårt land, inte minst Getteröns egen symbolfågel, Skärfläcka. Sen 2014 finns även havsörn.
Kommunen satsar 35 miljoner på Getteröns utveckling och bevarande.
Vi avslutade en mycket trevlig rundvandring med kaffe och fralla på kafé Kvittra.
Vid pennan, Anne Kristensson
Referat Föreningen Norden Ätradalens årsmöte 2024-02-24
Föreningen Norden Ätradalen hade sitt årsmöte i lokalen Arken i Ätran. Det var trevligt att träffas efter två år med digitala möten. Valberedningen hade gjort ett bra arbete och ordnat en förträfflig mötesordförande i Agneta Åkerberg. Stämningen var god bland de 25 medlemmarna som möttes upp en lördagseftermiddag. Efter förhandlingarna fick vi njuta av goda semlor till kaffet. Därefter fick vi en intressant reseskildring om ett land vi inte kände till. Jan-Åke Jacobson berättade och visade bilder från sin resa till Georgien. Ett land med cirka fyra miljoner innevånare beläget mellan Ryssland och Turkiet nära Svarta havet. Georgien hör till Europa och har ett eget alfabet. Alla kan ryska men nu utvecklar de sitt eget språk. Folket har i alla tider angripits av andra länder och även idag går Ryssland in om nätterna och flyttar gränsen. Människorna idag välkomnar turister; en gäst är en gåva från Gud. Georgien är vinets hemland sedan 8000 år tillbaka. Rött, vitt och nattvardsvin framställs på gammalt vis utan några tillsatser genom jäsning i lerkrukor som sänks ner i jorden. Redan idag finns ett visst utbud av drycker på Systembolaget, men nya vinodlare är på väg in.
Text: Marita Sköldborn Gustafsson
Kura skymning på två håll med Föreningen Norden Ätradalen
Traditionsenlig Kura skymning i ny lokal i Ätran
I fräscha före detta banklokaler som gjorts om till ett bibliotek samlades medlemmar ur Föreningen Norden Ätradalen till en kväll med högläsning, trevlig samvaro och information. Bernt Andersson läste årets text ur romanen Stargate, en julberättelse av Ingvild H. Rishøj och berättade om den norska författarinnan.
Efter kaffe med dopp berättade ordföranden om hur långt det planerade vänortsmötet i juni 2024 har kommit. Ätradalen ska även vara värd för Hallands distrikts årsstämma i mars nästa år. Att kura skymning är en trevlig och enkel tradition; det ger samtal, man träffas och gemenskapen ökar i föreningen. Det skulle man göra oftare!
Marita Sköldborn Gustafsson
Stämningsfull Kura skymning i Ljungby kyrkstuga
Ännu en trevlig och mysig Kura skymningskväll har genomförts med Föreningen Norden Ätradalen. Årets tema var Jul i Norden. Med stor inlevelse läste Evy Olsson från den prisbelönta författaren Ingvild H. Rishøis bok Stargate, där hon skildrar en julberättelse ur barnets perspektiv om hopp, svek och drömmar.
Efter kaffe och kakor så informerade ordförande Marita Sköldborn Gustafsson om olika medlemserbjudande som finns på Nordens hemsida. Marita informerade också om hur långt vi kommit med arbetet kring vårt vänortsmöte i juni 2024.
Anne Kristensson
Svea rikes vagga
Att Sveriges Vagga ligger i Västergötland är väl tämligen klart tycker vi som lyssnade på idéhistoriker Morgan Nilsson från Sexdrega. Vi var ett 30-tal föreningen Norden medlemmar från Ätradalen som lyssnade på hans föredrag.
Den stora strömmen med invandare under järnålder kom via Ätrans dalgång vilket många djupa ridvägar i vår skog påminner oss om i våra egna socknar. Ryttarna vek av mot öster innan de mötte den strida Ätran. Hans berättelse började med att Sveriges vackraste järnåldersplats heter Kummeludden som ligger i Kalv vid sjön Fegensjöns norra ända. En bokskog ända ner till sjön är värt ett besök. Men de överlägset flesta fornfynden i vårt land finns från Svenljunga/Tranemo genom Falbygden och vidare upp mot Kinnekulle. De flesta finns i Ätrans dalgång. De s.k. Liljestenar med sirliga ornament finns bara i Västergötland. Av 400 stenar finns 387 i Västergötland. Ihop med många uppresta stenar finns 80% av järnåldersfynden i Falbygden.
Morgan Nilssons föredrag kunde varat några timmar till men öronen var fulla av intryck. Klart för många är att vi får andra synvinklar om vår förhistoria än den som pekar ut Uppsala högar där det började.
Text: Ingemar Johansson
Foto: Rolf Nilsson
Föreningen Norden Ätradalen besökte Yttra Berg
Ett 25-tal medlemmar kom till Yttra Berg och Aronsgården. Uno Andersson hälsade välkommen i ”Länsmansdräkten med hög hatt ur skådespelet Margareta Eriksdoter”. Han berättade om gårdarna i Berg och då speciellt om fastigheten Yttra Berg. Gårdarnas historia börjar faktiskt 2000 år före Kristus, då utan landsgränser. Detta styrker Föreningen Nordens existens med ett gränslöst samarbete. Bergs många stenrösen vittnar om slitsamma odlingar under fyra tusen år.
Yttrabergs enda boende är Sture Johansson, som noga höll reda på årtal mm vilket förhöjde Uno Anderssons stora kunskap om trakten. Byggnationen av husen härrör från tidigt 1700 tal men de flesta är byggda på 1800-talets senare hälft. Idag ägs Yttra Berg av Naturvårdsverket och därmed är den gamla naturskogen säkrad framöver. På senare tid har fyra landshövdingar invigt olika utvecklingsskeden. Ett sådant exempel är Lena Sommestad som höll sitt anförande från gårdens tale-sten. Rik-Aron var den siste brukaren på 60-talet.
Bevarandet av Yttra Berg är traktens olika starka personers förtjänst. Idag är det Hembygdsföreningen som håller liv i Yttra Berg förutom de turister som letar sig dit. Efter en rundvandring i husen var det dags för kaffe med fin underhållning av Mari Pettersson och Gunilla Kristensson. Ur deras vishäfte fick vi välja musiken. Den inleddes av Ingela Strandbergs visa ”En sommardag”. Ett synnerligen bra val för visst var det första sommardagen som vi fick uppleva utanför vinkelbyggnaden med halmtak.
Dagen avslutades med att välja någon av de fyra vandringsstigarna i den starkt sluttande vårgröna naturen.
Text Ingemar Johansson
Foto 1, av Anne Kristensson: Aronsgården vinkelbyggnad med halmtak där vi njöt av första sommardagen
Foto 2, av Rolf Nilsson: Berith och Bertil Lund, underhållarna Mari Pettersson och Gunilla Kristensson i samspråk med Sture Johansson; den ende boende på Yttra Berg.
Foto 3, av Rolf Nilsson: framförandet av “Fattig bonddräng” där guiden Uno Andersson sjunger tillsammans med damerna.
Föreningen Nordens Gästabud 2023!
Föreningen Norden Ätradalen bjöd in till Gästabud på Restaurang Ekholmen i Vessigebro i och med Nordens dag som äger rum den 23 mars. Norden dag har firats varje år sedan Helsingforsavtalet undertecknades denna dag 1962. Dagen är ett tillfälle att fira alla de framsteg som det nordiska samarbetet åstadkommit, inte minst i form av fri rörlighet, gemenskap och delad kultur.
Vi var många som fick en härlig eftermiddag med mycket gemenskap, ordförande Marita Sköldborn Gustafsson hälsade välkomna, därefter god lunchbuffé, kaffe och kaka, lotteri och mycket trevlig underhållning av Mats Börjesson. Mats tog oss med på en musikalisk resa genom Halland. Det blev låtar av Marie Fredriksson, Alf Hambe, Evert Taube, Janne Lucas, Lasse Dahlqvist med flera.
Marita informerade om de senaste nyheterna från förbundsstyrelsen och vår nästa aktivitet som är ett besök i naturreservatet Yttra Berg i Gällared. Vi invigde även vår Beachflagga som vi skaffat för att bättre synas tillsammans med vår Roll-Up.
Text: Anne Kristensson
Vill du veta mer om Ätradalens Nordenavdelning? Tveka inte att höra av dig! Välkommen till Ätradalen! Här är hela styrelsen med kontaktuppgifter:
Ordförande, pressansvarig: Marita Sköldborn Gustafsson Telefon: 070 300 39 84
Vice ordförande, ansvarig för medlemsregister och Facebook: Ann-Margret Kristensson Telefon: 070 641 06 73
Kassör, ansvarig för medlemsregister, Facebook och press: Jan-Åke Jacobson Telefon: 070 640 57 59
Sekreterare, studie- och Kura skymning-ansvarig i Falkenberg Birgitta Kahnberg Telefon: 070 234 69 43
Ansvarig för medlemsregister och kopiering Kim Johansen Telefon: 076 803 33 34
Kura skymning-ansvarig i inlandet: Berith Lund Telefon: 076 805 43 54
Ledamot: Anki Nilsson tel. 070 607 28 23
Ledamot: Solgerd Hulander tel. 073 048 55 33