Ätradalens medlemmar redde ut om ogräs går att äta
Ugglarps grönt med sitt unika läge vid havet bedriver specialodling och har ett urval på otroligt många artiklar. Grönsaker, rotfrukter, kryddor, bär, frukt, blommor och ätliga vilda växter från hav och land. Produkterna säljs till restauranger, varav flera till stjärnkrogar över hela Sverige. Företaget har flera gånger varit involverat i tävlingen Årets kock, både som inspiratör och leverantör. Vid flera tillfällen har man också haft äran att leverera råvaror till Hovet och Nobelmiddagar. Att vara specialodlare i denna omfattning är inte rationellt utan det innebär mycket manuellt arbete. Kvalitet är viktig i alla led.
Odlingsfilosofin är att det ska vara skoj att odla! Resultatet räknas inte främst i pengar utan i unika och goda grödor, glada kunder, frisk jord och en rik mångfald i naturen. Gårdsbutiken bullar upp med både vanliga och ovanliga grönsaker efter säsong.
Mikael Jidenholm driver företaget. Han är grönsaksnörden som började odla i morföräldrarnas trädgård redan som liten parvel. Han är ständigt på jakt efter såväl nya spännande som gamla anrika grönsakssorter. Det krävs stor kunskap, erfarenhet, ett visst mått av galenskap men framför allt passion för att bedriva specialodling med så stor mångfald, i den omfattningen och på detta sätt.
Företaget är en producent med mottot att leverera kvalitet, inspiration, kunskap och unika råvaror med full spårbarhet. Odlingsmarken är på cirka 60 hektar. Växtföljd tillämpas och därför arrenderas en del odlingsyta. Kål t.ex. har en sexårig växtföljd för att undvika växtsjukdomen klumprot. Att tillämpa växtföljd är ännu ett sätt att undvika behovet av bekämpningsmedel.

Företaget har genom åren samlat på sig en rad utmärkelser; bland annat Gastronomiska Akademins Diplom, Restauranggalans Vinnare av Årets leverantör och Hallands Akademis Bertebos pris för att nämna några.
Odling för bin – Bin för odling. Ugglarps grönt har egna bisamhällen. Nyttan med biodling är mångdimensionell. Bina är livsviktiga pollinatörer och bidrar till större artrikedom i ekosystemet. Utan pollinerande insekter skulle ekosystemet och därmed livsmedelsproduktionen inte fungera.
Ibland förvandlas gårdsbutiken till en inspelningsstudio. Sommaren 2020 spelades ett avsnitt av Den gröne slaktaren, med Paul Svensson och Anne Lundberg, in på stranden. Paul tillagade en helvegetarisk smörgåstårta med smak från havet! Hösten 2020 spelades ett avsnitt av Yes chef! in. En pizzaduell mellan Årets-kock-vinnare Tomas Sjögren och Pernilla Wahlgren.
I november 2020 postades ett inlägg på sociala medier om att grönkålen inte gick åt på grund av covid-nedstängda julbord på restaurangerna. Radio P4, SVT och TV4 Nyheterna var snabba att rapportera. Över 150 ton av Hallands guld tog nästan slut före jul!
Vad lärde vi oss av detta studiebesök? Jo, naturen är fylld av ätliga växter som tidigare var basmat men som nu för tiden klassas som ogräs. Vi borde äta mer av de ätliga växterna. Men då måste vi skaffa oss kunskap först för det finns även icke ätliga växter. Vi ska också se till att välja varor efter säsong när vi handlar.
Efter studiebesöket åkte vi till Ullarps naturreservat där vi hade en härlig fikastund och njöt av det fina sensommarvädret.
Text: Marita Sköldborn Gustafsson, Föreningen Norden Ätradalen