Vårpromenad i naturreservatet Vägeröds dalar på Skaftö
Måndag den 12 maj bjöd vår lokalavdelning in till en guidad vandring i Vägeröds dalar, ett naturreservat på Skaftö. Tema för vandringen var Skogsbryn i betesmarker. Det var en vacker vårkväll och ett femtontal personer samlades för att gå med på vandringen.

Vår guide Bo-Göran Larsson är naturguide och utbildad utmarkstekniker. Han har arbetat med olika naturprojekt och inventeringar sedan 1998. Numera är han frilansande konsult och anlitas för olika uppdrag inom natur. Bo-Görans vision är att väcka intresse och visa på värdet i att bevara vår fauna och flora.
Promenaden gick i sakta mak genom slingrande, solbelysta lövsalar till en kör av fågelsång och kvitter. Bo-Göran visade på de olika bon i träden som olika arter av hackspettar gjort. Det finns fem av Sveriges åtta arter av hackspett här.

Där fanns även bo från simfågeln knipa, som bygger bo i träd i träd och inte nära vatten. Detta för att ungarna, som störtdyker från bordet när de är flygfärdiga, inte ska drunkna i vattnet utan landa på fast mark, för att sedan följa sin mamma till vattnet.
Bo-Göran fortsatte att informera om sälgens viktiga betydelse för pollinerande insekter och fåglar på våren. Sälgen som ofta är förbisedd, och avverkas i onödan, blommar på mycket tidigt på våren. Deras blommor är den första frukosten för de pollinerande insekterna efter vinterns dvala. Det gynnar i sin tur fåglarna som matar sina ungar med proteinrik föda.

Tyvärr minskar antalet humlor, bin och fjärilar i Sverige, så även i Norge och Finland. Projektet Hela Sverige blommar pågår i Sverige även i Lysekils kommun. Det innebär att det sparas på klippning i rondeller och andra gräsytor, för att se vad som naturligt kommer upp. Sådana växter kan vara, gökärt, skogsviol, svalört, vitsippa och gullviva, som vi också har sett idag. Det är bra men inte tillräckligt omfattande för att insekterna ska dra nytta av det. Det är inte bara bin, humlor och fjärilar som minskar, utan hela kedjan av insekter är hotad och det är viktigt att vi lyfter fram och pratar om det, säger Bo-Göran och fortsätter berätta om de olika trädslagen i skogen. Träden som är bostäder för ett helt ekosystem, och som är livsviktiga för många av de fågelarter som häckar här och söker föda. Det är just den här variationen i trädslag och biotoper som gör att området på Skaftö är så värdefullt för fågellivet.

Det är inte bara fåglarna som gör denna skog så speciell. Under ytan på denna naturmiljö finns en hel värld av mikroorganismer som spelar en lika viktig roll som de stora djuren och fåglarna. Svampar, lavar och insekter är de tysta arbetarna som hjälper till att skapa och upprätthålla balansen i ekosystemet. Aspen och andra träd har en viktig roll i att skapa livsutrymmen för dess mikroorganismer,och har en central roll för hela skogens liv.
I en vacker skogsglänta slog vi oss ner för en fikapaus och njöt av den betagande vyn över ängsmark och sjö.
Det var mycket nöjda deltagare som tågade tillbaka till parkeringen, berikade med kunskap om Vägeröds dalars rika djur- och naturliv, som Bo-Göran kunnigt delat med sig av.
Text: Marianne Schånberg
Foto: Tove Rosendal
