Föreningen Norden Ätradalen besökte Yttra Berg
Ett 25-tal medlemmar kom till Yttra Berg och Aronsgården. Uno Andersson hälsade välkommen i ”Länsmansdräkten med hög hatt ur skådespelet Margareta Eriksdoter”. Han berättade om gårdarna i Berg och då speciellt om fastigheten Yttra Berg. Gårdarnas historia börjar faktiskt 2000 år före Kristus, då utan landsgränser. Detta styrker Föreningen Nordens existens med ett gränslöst samarbete. Bergs många stenrösen vittnar om slitsamma odlingar under fyra tusen år.
Yttrabergs enda boende är Sture Johansson, som noga höll reda på årtal mm vilket förhöjde Uno Anderssons stora kunskap om trakten. Byggnationen av husen härrör från tidigt 1700 tal men de flesta är byggda på 1800-talets senare hälft. Idag ägs Yttra Berg av Naturvårdsverket och därmed är den gamla naturskogen säkrad framöver. På senare tid har fyra landshövdingar invigt olika utvecklingsskeden. Ett sådant exempel är Lena Sommestad som höll sitt anförande från gårdens tale-sten. Rik-Aron var den siste brukaren på 60-talet.
Bevarandet av Yttra Berg är traktens olika starka personers förtjänst. Idag är det Hembygdsföreningen som håller liv i Yttra Berg förutom de turister som letar sig dit. Efter en rundvandring i husen var det dags för kaffe med fin underhållning av Mari Pettersson och Gunilla Kristensson. Ur deras vishäfte fick vi välja musiken. Den inleddes av Ingela Strandbergs visa ”En sommardag”. Ett synnerligen bra val för visst var det första sommardagen som vi fick uppleva utanför vinkelbyggnaden med halmtak.
Dagen avslutades med att välja någon av de fyra vandringsstigarna i den starkt sluttande vårgröna naturen.


Text Ingemar Johansson
Foto 1, av Anne Kristensson: Aronsgården vinkelbyggnad med halmtak där vi njöt av första sommardagen
Foto 2, av Rolf Nilsson: Berith och Bertil Lund, underhållarna Mari Pettersson och Gunilla Kristensson i samspråk med Sture Johansson; den ende boende på Yttra Berg.
Foto 3, av Rolf Nilsson: framförandet av “Fattig bonddräng” där guiden Uno Andersson sjunger tillsammans med damerna.