Här kan du läsa mer om och anmäla dig till våra evenemang som sker runt om i landet, och som bedrivs både av våra lokalavdelningar och i vår centrala verksamhet. Många evenemang sker också online, vilket innebär att du kan delta var du än befinner dig.
Vi uppmärksammar speciellt Island 80 år som självständig stat, äter nordisk mat och sjunger några julvisor. Kostnad 160 kronor. Max 20 personer anmälan till sekr. Maria Aldin 0707302656.
Välkommen till en filmkväll med exklusiv visning av den isländska filmen Kuldi (Cold) på Zita Folkets Bio i Stockholm. Kuldi är en thriller baserad på Yrsa Sigurðardóttirs bästsäljande bok med samma namn.
Efter visningen medverkar filmens regissör Erlingur Thoroddsen i ett samtal med Fredrik Furu, artist och verksamhetsledare för Föreningen Norden Västerbotten.
Eventet är en del av Isländska kulturdagar i Sverige som ordnas i samarbete mellan Svensk-isländska samarbetsfonden, Islands Ambassad och Föreningen Norden.
Plats:
Folkets Bio Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Föreningen Norden centralt: Presentation och visning med designern Brynjar Sigurðarson
10 november, 2024
Röhsska museets nya programserie med fokus på nordisk design startar upp med en presentation av isländske designern Brynjar Sigurðarson med efterföljande visning i utställningen Designhistorier och djupdykning vid designerns verk i utställningen.
Brynjar Sigurðarson är grundaren av Studio Brynjar & Veronika. Den isländsk-tyska studion smälter samman en mängd olika konstnärliga medier, som ofta suddar ut gränserna mellan myt och verklighet. I mer än tio år har studion sammanställt en mångsidig portfölj som hämtar inspiration från teatraliska och naturliga element. Projekt som ”Cirkelflöjten”, möbelkollektionen ”Silent Village” och dokumentären ”Borgþór Sveinsson” flätar samman antropologi, geologi och berättelse. Brynjar fick Torsten och Wanja Söderberg priset 2018.
Denna programpunkt är ett samarbete med Islands ambassad i Stockholm, Svensk-isländska samarbetsfonden och Föreningen Norden som en del av Isländska kulturdagar 2024.
Isländska kulturdagar: Island i toner – en jubileumskonsert i Göteborgs Konserthus
07 november, 2024
Island har en rik och levande sångskatt med rötter tillbaka till de första århundradena av bebyggelse på Island. I samband med att Island i år firar 80 år som självständig republik vill den Isländska kören i Göteborg tillsammans med isländska och svenska sångsolister och musiker för en svensk publik presentera ett urval av denna i Sverige relativt okända sångskatt!
Isländska kören i Göteborg kommer även att uppföra nyskrivna stycken med anledning av jubileet!
Medverkande är:
Isländska kören i Göteborg.
Daniel Ralphsson, dirigent och tenorsolist vid Göteborgsoperan.
Elísabet Einarsdóttir, sopransolist vid Malmöoperan och Det Kongelige Teater i Köpenhamn.
Herbjörn Þórðarson, basbaryton vid Göteborgsoperan.
Lisa Fröberg, pianist, repetitör och ackompanjatör bl.a. vid Göteborgsoperan.
Auður Magnúsdóttir, presentatör; lektor i Nordisk historia vid Göteborgs universitet.
Arrangemanget görs i samarbete med Islands ambassad i Stockholm.
Plats:
Göteborgs Konserthus, Götaplatsen, Göteborg
Den Starkare – Ett kammarspel i en akt av August Strindberg.
Två kvinnor möts i en dramatisk dialog på ett kafé på julafton. Deras historia är sammanlindad och en maktkamp utspelar sig om vem som är den starkare och vem som kommer gå vinnande ur striden. Den Starkare är en samproduktion mellan Teater Aros och Reykjavik Ensemble International Theatre Company med stöd av Svensk-isländska samarbetsfonden i samband med det svensk-isländska kulturåret 2024. Föreställningen lyfter feministiska teman, maktspel och är en djupdykning i det mänskliga psyket.
Regi: Pálína Jonsdottir.
Madame X: Ylva Hanson.
Mademoiselle Y: Janya Cambronero Severin.
Mask och kostym: Deborah Larsson.
Ljud och ljuddesign: Johan Engelbrekt.
Produktionsassistent: Emma Frisk.
Manus: August Strindberg.
Längd: 30 min.
Rullstolsentré finns, meddela gärna innan om möjligt.
Umeå: Café Norden Island – talkshow med isländska gäster
31 oktober, 2024
Café Norden på tema Island intar Umeå 31 oktober. Det blir en talkshow med isländska gäster. Ett evenemang i samband med Isländska kulturdagar 2024. Mer information kommer inom kort!
Välkomna till Isländsk filmvisning – med mingel samt samtal om filmen på Folkets Bio i Umeå. Ett evenemang i samband med Isländska kulturdagar 2024. Mer information kommer inom kort!
Isländska kulturdagar: Vulkanens skrik: Att teckna och tänka med naturkrafterna
30 oktober, 2024
Rán Flygenring berättar om sin bok, Vulkanen; en explosiv berättelse om ett vulkanutbrott och de olika reaktioner som uppstår hos människor när de befinner sig vid de allra största och farligaste naturkrafterna. Rán berättar om hur teckning och illustration kan användas som ett verktyg att förmedla och tänka med och i naturen.
Rán Flygenring är en isländsk serieskapare, illustratör och författare och vulkanentusiast. Rán föddes i Oslo men är uppvuxen i Reykjavik. Hon tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023 för bilderboken Eldgos. Eldgos är nyligen utgiven på svenska, Vulkanen.
Föreläsningen är på norska och sker i samverkan med Islands ambassad i Stockholm och med stöd av Svensk-isländska samarbetsfonden.
Plats: Auditoriet
Entré: Programmet ingår i entrébiljetten. Dagsbiljett 70 kr. Museikort 120/140 kr. Fri entré för studenter (mot uppvisande studentlegitimation) och barn/ungdom under 20 år. Begränsat antal platser.
Plats:
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, Göteborg
Isländska kulturdagar: Dansföreställning: When the bleeding stops – Lovísa Ósk Gunnarsdóttir
24 oktober – 05 november, 2024
Lovísa Ósk Gunnarsdóttir – When the bleeding stops.
Vallningar, hormoner och det mytomspunna klimakteriet. “When the Bleeding Stops” är föreställningen som tar itu med den tystnad och tabu som ständigt tycks hemsöka övergångsåldern. Värmevallningar, humörsvängningar och torra slemhinnor skärskådas och omhändertas i detta varma verk signerat isländska Lovísa Ósk Gunnarsdóttir.
På scenen möter vi Lovísa och hennes dansare som tillsammans med sex lokala kvinnor låter oss ta del av berättelser kantade av såväl skam som humor och empati. Med hjälp av personliga erfarenheter bjuder de in oss att fira denna mytomspunna epok kallad klimakteriet.
Speldatum:
24.10 Dansstationen, Malmö.
27.10 Norrlandsoperan, Umeå.
31.10 Dansens Hus/Elverket, Stockholm.
1.11 Dansens Hus/Elverket, Stockholm.
5.11 Rum för dans/Falkhallen, Falkenberg.
Fisket är en av de största inkomstkällorna på Island och har varit det i flera generationer, vilket finner sin förklarlig i att Island har och länge har haft stora, friska fiskbestånd. Tryggvi Ottarsson äger och driver Grimsis AB, som ligger i Bollebygd. Tryggvi har en gedigen erfarenhet och kunskap inom fiskeriverksamheten som sträcker sig många år bakåt i tiden. 2005 startade han och hustrun Kristina Grimsis. De bodde då i Olafsvik på Snaefellsnes, en naturskön by cirka 20 mil från Reykjavik.
Isländska kulturdagar: Föreläsning: Det medeltida Island i världen
12 oktober, 2024
Välkommen till ett seminarium med fyra olika föreläsningar med fokus på fornnordiska religionsskiftet, kyrko- och bosättningshistoria på 1000-talet i Skagafjörður, Isländska broderade kyrkliga textilier och Vinlandssagorna.
Olof Sundqvist: Gudars skymning: Den fornnordiska religionens upplösning och död.
Guðný Zoëga: Tidig kyrko- och bosättningshistoria på 1000-talet i Skagafjörður, norra Island.
Lilja Árnadóttir: Isländska broderade kyrkliga textilier från medeltid och senare.
Joakim Lilljegren: Vinlandssagorna i skönlitteraturen .
Denna programpunkt är i samarbete med Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond och ingår i Isländska kulturdagar 2024.
Västerås: Besök av Islands ambassadör Bryndís Kjartansdóttir
08 oktober, 2024
Hon kommer att ta upp en del om Islands historia samt relationen mellan Sverige och Island under ett antal år, men med tonvikt på den senaste tiden. Gratis för medlemmar. Icke medlemmar 40 kronor.
Göteborg: Café Norden Island – talkshow med isländska gäster
26 september, 2024
Café Norden på tema Island intar Bokmässan i Göteborg 26 september. Det blir en talkshow med isländska gäster. Ett evenemang i samband med Isländska kulturdagar 2024.
Göteborg: Isländsk filmkväll med mingel och filmsamtal
25 september, 2024
Den 25 september bjuder vi in till en exklusiv visning av den isländska filmen Kuldi (Cold) på Hagabion i Göteborg. Kuldi är en thriller baserat på Yrsa Sigurðardóttirs bästsäljande bok med samma namn.
Före filmvisningen blir det mingel och tilltugg med Islands ambassadör i Sverige, Bryndís Kjartansdóttir m fl. Vi bjuds även på isländska klanger från den isländska kören Íslenski kórinn í Gautaborg.
Efter visningen medverkar filmens regissör Erlingur Thoroddsen och författaren Yrsa Sigurðardóttir i ett samtal som leds av Fredrik Furu, artist och verksamhetsledare för Föreningen Norden Västerbotten.
Biljetter säljs via Hagabion, på plats eller via hemsidan hagabion.se
Island har på senare år drabbats av ständiga vulkanutbrott. Det senaste inträffade i slutet av augusti på Reykjanes-halvön, bara tre mil från huvudstaden Reykjavik. Utbrotten har bland annat lett till att hamnstaden Grindavik med 3000 invånare har fått utrymmas och invånarna är inställda på att aldrig mer kunna bo i sina hus.
Vid höstens första träff onsdagen den 25 september kl. 18.00 i Rumlaborgssalen medverkar islänningen Torbjörn Broddason, tidigare gästprofessor vid Högskolan i Jönköping. Han kommer direkt från Reykjavik och ger en högaktuell rapport i ord och bild: Hur påverkar vulkanutbrotten det isländska samhället och hur klarar islänningarna att leva i vulkanernas skugga?
Självklart blir det fika. Det kostar som vanligt 50 kr för medlemmar medan icke medlemmar får betala 75 kronor för kaffe och föredrag.
Programmet stöds av Clara Lachmanns fond
Isländska kulturdagar: Reykjavík Rising by Iceland Airwaves
21 september, 2024
Upptäck nya talanger från musikön Island under första upplagan av Reykjavík Rising – en isländsk musikfestival mitt i Stockholm. Det energiska punkbandet GRÓA fängslar publiken med sin obundna frihetskänsla och Lúpína bjuder på komplexa lager av synthar, ljudlandskap och personliga texter.
Programmet är kurerat av Iceland Airwaves och festivalens konstnärliga ledare Anna Gréta. Med stöd av Icelandair, Islands ambassad i Stockholm samt Svensk-isländska samarbetsfonden.
Plats:
Debaser Strand, Hornstulls strand 4, 117 39 Stockholm
Professor emerita Britt-Marie Nässström berättar om Snorre Sturasson och hans Edda. Snorre levde på 1200-talet på Island. Han var en mycket berest man och besökte även Sverige. Snorres Edda är en författad lärobok i skaldekonst där avsnitt av gudasånger och mytiska sägner ingår. Entre 75 kr/medlem 50 kr.
7 september öppnar vi dörrarna på Sprakateatern för höstens premiär av ”Den starkare”.
Den Starkare är en samproduktion mellan Teater Aros och Reykjavik Ensemble International Theatre Company med stöd av Svensk-isländska samarbetsfonden i samband med det svensk-isländska kulturåret 2024. Föreställningen lyfter feministiska teman, maktspel och är en djupdykning i det mänskliga psyket.
Regi: Pálína Jonsdottir.
Madame X: Ylva Hanson.
Mademoiselle Y: Janya Cambronero Severin.
Mask och kostym: Deborah Larsson.
Ljud och ljuddesign: Johan Engelbrekt.
Produktionsassistent: Emma Frisk.
Manus: August Strindberg.
Läs mer och boka din biljett: https://kulturbiljetter.se/evenemang/7269/den-starkare/
Uppsala: Den Starkare – Förhandsvisning och Artist Talk
11 augusti, 2024
Varmt välkomna till förhandvisningen av Den Starkare av August Strindberg på Sprakateatern söndagen den 11 Augusti kl 19:00. Den Starkare är en enaktare där två kvinnor möts i en dramatiskt dialog på ett kafé. I regi av Pálína Jónsdóttir med Ylva Hanson och Janya Cambronero Severin i rollerna i samband med det svensk-isländska kulturåret 2024. Föreställningen är en samproduktion mellan Reykjavik Ensemble International Theatre Company och Teater Aros med stöd av Svensk-isländska samarbetsfonden.
Föreställningen är ca 30 min lång och följs av ett artist talk med regissör och skådespelare.
Maila [email protected] och meddela om ni kan komma samt hur många ni blir.
ISLANDS NATIONALDAG 17 JUNI.
11.00-17.00 Kortfilmer om Island visas i Naturum.
15.00 Invigning fotoutställning i Naturum:
Islands ambassadör Bryndis Kjartansdóttir inviger
fotoutställningen Black Lava Fairy Tale.
Sång av isländska sångerskan Anna Gréta Sigurdardóttir.
Information om Föreningen Norden.
16.30-17.00 Konsert i Acksjöns kapell
med Anna Gréta Sigurdardóttir.
Under dagen finns information om Föreningen Norden, tipspromenad med tema Island samt isländska smaker i kaféet.
Fotoutställningen med bilder av Susanne Walström är öppen
17 juni-15 september.
Fotoutställning “Black Lava Fairy Tale.
Fotograf Susanne Walström visar stora bilder från Island.
I de isländska sagorna har hästarna mytologiska egenskaper. De springer över himlavalvet, snabbare än vinden, bär sina ryttare in och ut ur dödsriket. Sagan är starkt närvarande i Walströms bilder. Hästarna med sina färger, rörelser och uttryck, i samspel med det episka vildmarkslandskapets dova färgrikedom, där den svarta lavan är klangbotten, bildar en målerisk, arkaisk enhet, bortom tid och rum.
ÁSGEIR ÅTERVÄNDER TILL SVERIGE FÖR EN INTIM SOLOSPELNING PÅ DEBASER I STOCKHOLM.
Någonstans i gränslandet mellan det akustiska och det elektroniska hittar vi Ásgeir och hans sårbara falsett. Och som en av Islands största musikexporter genom tiderna har den melankoliska singer-songwritern fortsatt att tänja på gränserna med sin eftertänksamma folktronica. Musiken är meditativ, tankfull och allt som oftast ackompanjerad av den naturvurmande poesin som Ásgeir ofta författar med sin pappa. Resultatet är ett omslutande, eteriskt universum vars dragningskraft tagit Ásgeirs musik över hela världen.
I maj kommer Ásgeir tillbaka till Sverige för två intima solospelningar utan band den 22 maj på Pustervik i Göteborg och den 23 maj på Debaser i Stockholm.
GDRN
Ásgeir får sällskap av ingen mindre än den mångfaldigt prisade GDRN! Hennes mix av pop och jazz med texter på isländska ledde till ett stort genombrott 2018 och samma år vann hon hela fyra kategorier på Icelandic Music Awards.
Plats:
Hornstulls strand 4, 117 39 Stockholm, Sverige
Karlskrona/Ronneby: Cafékväll med tema Island med Gudrun Gardarsdottir
10 april, 2024
Cafékväll med tema Island 10 april kl 18.00.
Gudrun Gardarsdottir kommer att tala om Island som i år fyller 80 år som ett självständigt land. Gudrun är född på Island, jobbat med nordiskt samarbete och undervisar nu på Litorina Folkhögskola. Plats: Folkets Hus, Östra Köpmansgatan 34, Karlskrona. Pris: 70 kr för medlemmar och 80 kr för icke medlemmar. Betalning till plusgiro 160004-8 eller swish 1233336435. Anmälan till [email protected], sms (0703971253) eller e-post [email protected] senast måndagen den 8 april.
Isländska kulturdagar: Isländsk stand-up med Ari Eldjárn
29 mars, 2024
Dra igång Isländska kulturdagar 2024 med isländsk stand-up 29 mars på Rival i Stockholm!
Hur ser egentligen den svensk-isländska relationen ut? Är den må hända mer komplicerad än vi tror? Hör vad komikern Ari Eldjárn har att säga om saken när han för första gången turnerar i Sverige.
Som medlem i Föreningen Norden har du dessutom rabatt på föreställningen! Ta del av medlemserbjudandet via länken nedan.
Denna vecka infaller Nordens dag lördag 23 mars. Vi inleder vårt uppmärksammande av Islands 80-årsfirande som självständig republik och veckan med att visa en sevärd isländsk film, “Woman at war”, om en kvinnas kamp i både sina relationer och sin närmiljö, regisserad av Benedikt Erlingsson.
Vi visar filmen i samarbete med Folkets Bio och med marknadsföringshjälp av Studieförbundet Vuxenskolan. Biljetterna kostar som på Bio Kontrasts föreställningar 75:- och kan köpas på plats eller genom att ta kontakt med lokalavdelningens sekreterare, epost [email protected].
Välkomna till Folkets hus i Ulricehamn!
Isländska kulturdagar: Samtal: Bohuslän i de isländska sagorna
07 mars, 2024
Vad kan vi egentligen veta om Bohuslän utifrån den isländska sagalitteraturen? Antikvarie Helene Carlsson samtalar med litteraturvetaren och översättaren Gunnar D. Hansson och adjunkten och Bohuslänguiden Emma Östmann om området Ranrike eller “österut i Viken” som Bohuslän kallas i den isländska sagalitteraturen.