Här kan du läsa mer om och anmäla dig till våra evenemang som sker runt om i landet, och som bedrivs både av våra lokalavdelningar och i vår centrala verksamhet. Många evenemang sker också online, vilket innebär att du kan delta var du än befinner dig.
Reformationen under 1500-talet innebar att den katolska religionen avskaffades och slutligen helt förbjöds i Norden. Trehundra år senare innebar liberaliseringen av religionslagarna att den katolska kyrkan kunde återkomma. Hur gick detta till? Vilka hinder mötte katolska präster och ordenssystrar som etablerade sig i Norden? Vad fick nordbor att bli katoliker? Hur har katolska kyrkans ställning i Norden förändrats över tid? Dessa frågor bildar utgångspunkter för Yvonne Maria Werners föreläsning. Yvonne Maria är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes specialområde är katolicismens historia i Norden efter
reformationen och hon har publicerat en rad arbeten på detta tema. Föreläsningen genomförs i samarbete med S:t Johannes Döparens katolska församling i Landskrona.
Bjurholm-Nordmaling: Varför vill Donald Trump ha Grönland?
25 mars, 2025
En kväll om Grönlands rika naturresurser, smältande inlandsis, myskoxar, slädhundar och isbjörnar.
Janina Priebe, Grönlandsforskare på Umeå universitet, berättar om Grönland.
Kyrkstugan i Bjurholm, tis 25 mars kl 19.00
Fika inkl inträde, 60 kr.
Medarr: Bjurholms berättarakademi, studieförb Vuxenskolan
Jönköping (distrikt): Nordens riksordförande till distriktsstämman
22 mars, 2025
Nyvalde förbundsordföranden för Föreningen Norden i Sverige, Pyry Niemi, kommer till Nordendistriktets årsstämma lördagen den 22 mars. Vad vill han med Föreningen Norden?
Själva stämman med valda delegater startar kl 10.00 (alla medlemmar är dock välkomna att lyssna) medan föreningsmötet där vi lyssnar till Pyry Niemi sker efter lunch. Självklart blir det fika! Plats: Seniortorget på Rosenborgsgatan 24 i Huskvarna kl. 13.15. (Obs – ändrad tid från förra medlemsbrevet.)
Arvika: Årsmöte – SENO. Den svensk/norska polisstationen
25 februari, 2025
Årsmötesförhandlingar. SENO – Den svensk/norska polisstationen. Gruppchef och regional krisstödshandledare Joakim Kristiansen berättar. Tilltugg med mingel. Information om vårens övriga aktiviteter och höstens resa till Norge.
Måns Laudon som vistats på Grönland många och långa perioder, nu senast hösten 2024 då han arbetade som läkare i Upernavik, delar med sig av sina intryck och visar bilder.
Invandringen är en del av Huskvarnas historia. Det får vi veta mer om när vi söndagen den 23 februari kl 14.00 har årsmöte. Efter årsmötesförhandlingarna och sedvanligt kaffebord ger oss Liisa Sulin Elmqvist sin berättelse om att först komma till Sverige som invandrare från norra Finland och senare i livet välkomna andra invandrare till Sverige. Också detta möte hålls på Seniortorget på Rosenborgsgatan 24. Till årsmötet behövs ingen anmälan.
Årsmöte söndag 23 februari kl 15.00 med detta program: föredrag ”Norden och Nato”, nordiskt quizz, vi bjuder på kaffe och kaka
Plats: Vuxenskolan Skansgatan 3, Uddevalla
Personlig inbjudan utskickad
10.00 Besök på Sveriges Riksdag, information om Nordiska Rådet av Catarina Deremar.
13.30 Nordiska Museets utställning “Nordbor”
18.30 Middag på restaurang Aifur
Anmälan senast 31 januari till stefan@tornberg,nu, 070-242 17 11.
Välkomna!
Karlskrona/Ronneby: Cafékväll: Karlskrona – de första åren
21 januari, 2025
Den 21 januari i Karlskrona Folkets hus, ordnar Föreningen Norden Karlskrona/Ronneby cafékväll på temat Karlskrona – de första åren. De danska ränderna fanns då kvar. Vi får veta en del om vad som hände när Sverige skulle integrera Blekinge i riket och bygga upp en ny flottbas. Lars Håkansson, världsarvsguide och styrelseledamot berättar om denna tiden. Arrangemanget görs i samarbete med Vuxenskolan. Vi serverar efteråt kaffe/te och fralla.
Avgift 50 kr för medlem och 60 kr för icke medlem. Anmälan till [email protected], sms (0703971253) eller e-post ([email protected]) till Bengt Larsén. Anmälan och inbetalning senast söndagen den 19 januari.
Betalning till föreningen plusgiro 160004-8 eller swish nr 1233336435.
Plats:
Folkets Hus, Östra Köpmansgatan 34, Karlskrona
Niklas Ulfvebrand, historiker och verksam vid Sala silvergruva, berättar om Salas 400-åriga historia samt om Sala silvergruva. År 1624 fick Sala stadsprivilegier av Gustaf 11 Adolf. Icke medlemmar 40 kronor.
Berättarcafé med Claes-Göran Alriksson, lärare på Linnéuniversitetet.
Kaffe, smörgås och kaka kostar 50kr/person för medlemmar och 60kr/person för övriga.
Hagfors: Möt Baltikums ryssar som kan bli Putins bro till väst. Föredrag med Börge Nilsson
23 oktober, 2024
Ryssarna i Estland och Lettland har varit en bortglömd minoritet som få i
omvärlden brytt sig om. Men det är precis sådana minoriteter som Ryssland
har använt som förevändning för att anfalla sina grannländer, ryssar som anser
sig diskriminerade i länderna där de bor. Kan Estland eller Lettland attackeras
på samma sätt? Och anser sig ryssarna där vara så diskriminerade att de
skulle välkomna en invasion?
Frilansjournalisten Börge Nilsson har i mer än två decennier följt ryssarna i
Baltikum. När Ryssland anföll Ukraina 2022 återvände han och ställde samma
frågor till dem som han hade intervjuat tio år tidigare. I sin nya bok Putins bro
till väst – ryssarna i Baltikum (Carlssons) får vi möta dem som helt stödjer
Putins krig och de som nu totalt har tagit avstånd från sin tidigare hjälte.
Vid presentationen på biblioteket kommer vi att få möta människorna i boken
och följa med på en resa från Narva vid Estlands gräns till Ryssland.
Journalist Börje Nilsson berättar från sin senaste bok “Putins bro till väst”. Han har under flera år bevakat och följt rysktalande minoriteter i de baltiska länderna. I hans nya bok som är den tredje han ger ut, låter han ryssarna i Baltikum berätta hur de ser på Ryssland idag och på kriget mot Ukraina.
Kaffe till självkostnadspris.
Testamente, gåvobrev och framtidsfullmakt samt fullmakter av olika slag.
Lars-Göran Sandén, Karlskrona, berättar vad vi Seniorer behöver tänka på när det gäller intressen och önskemål inför en trygg och tillförlitlig ålderdom. Föreläsningen ger en bild av vilka alternativ vi har, hur vi bör tänka och göra, innan det är för sent. Lars-Göran ger också en bild av arvslagstiftningen och hur fördelning sker, samt vilka möjligheter vi själva har i ett upprättande.
Ätradalen: Föreläsning “Nordiska landskap – från ett annorlunda perspektiv”
06 oktober, 2024
Annette Seldén gästar oss med sin föreläsning “Nordiska landskap – från ett annorlunda perspektiv”. Vi får följa med på en magisk bild- och filmberättelse. En resa i bild och rörlig film med nedslag på kända och okända platser i Norge, Sverige och Island. Kaffe/te serveras med fralla. Kostnad 250 SEK per person. Anmälan senast fredagen den 27 september till Marita tel. 070 300 39 84 (gärna SMS) eller e-post [email protected]. Betala gärna vid anmälan till Ätradalens Nordenavdelning med Swish 123 27 600 80 eller till bankgiro 5882-1927.
Alla hälsas varmt välkomna!
Vi åker till Stockholm och besöker Nordiska museet på Djurgården i Stockholm och ser den omtalade utställningen Nordbor. Var och en tar sig på egen hand till och från Stockholm och museet. Styrelsen tar tåget från Västerås C kl 8.49 (sista tåget före ett banarbetsuppehåll) – välkommen att haka på! Annars träffas vi om du vill i museets restaurang/café kl. 13.00.
Entré: vuxen 170:-, pensionär 150:-. För medlemmar i Föreningen Norden 15% rabatt med kod “foreningennorden”. Kontakta Jörgen för mer information.
Håkan Fehne kommer att berätta om en händelse som verkligen har ägt rum från den här tiden. Det är en Trondhemsstudent som kom med i motståndsrörelsen och fick fly till Sverige. Det kommer att handla om faror, flykt, svek och längtan i krigets skugga. Icke medlemmar 40 kronor.
Många debattörer hävdar att välfärden, som varit en av Sveriges och Nordens paradgrenar, är i fara: Alltifrån att det är svårt att rekrytera personal för vård och omsorg till att den inte får tillräckliga resurser eller att den utnyttjas av kriminella.
Måndagen den 13 maj kl 18.00 har vi nöjet att välkomna Eva Franzén att diskutera hur det står till med välfärden runt om i Norden. Eva, som är uppvuxen i Huskvarna, är chef för Nordens välfärdscenter. Hon berättar om centret och dess verksamhet och ger en inblick i välfärdsfrågor från de övriga nordiska länderna. Eva Franzén har doktorerat i ämnet social välfärd och socialpolitik och även arbetat på Socialstyrelsen och i regeringskansliet.
På mötet berättar Anna Brita Nilsson också lite mer om resan till Finland och Estland i slutet av sommaren. Självklart blir det kaffe med godsaker.
Anmäl per telefon i070-681 02 86 , Eva Göransson
Besök i Katolska kyrkan i Halmstad. Diakon Rickard Melkersson berättar om katolska kyrkans verksamhet. Ingen föranmälan.
Vi samlas vid entrén till församlingshemmet Mariagården.
Elisabet Babic medverkar. Hon är tidigare bla kommunstyrelsens ordförande i Laholm och numera regionpolitiker som nyligen utsetts till ny ordförande i Nordsjökommissionen. Detta är ett internationellt samarbete mellan regionala förvaltningar runt Nordsjön.
Hon kommer att tala om arbetet inom denna region.
Danska smörrebröd serveras. Kostnad 200kr.
Anmälan till Ing-Britt Rinaldo senast den 18/3.
Lerum: Varför ledde Norges utbrytning 1905 inte till krig?
18 mars, 2024
Evert Vedung är professor emeritus i statsvetenskap vid Uppsala universitet. På talman Björn von Sydows uppdrag redigerade han en samling av dokument från 1905, som blev riksdagens gåva till Stortinget vid unionsupplösningens 100-årsmarkering 2005. Den innehöll bl a Sam Clasons hemliga protokoll på hittills oläsbar handskriven stenografi från en serie utskottsmöten i riksdagen under själva krisen sommaren 1905.
Norrbotten (distrikt): Nordiskt försvarssamarbete i stormaktspolitikens skugga – historiska erfarenheter och framtida möjligheter
16 mars, 2024
I denna föreläsning med Jacob Westberg beskrivs den historiska bakgrunden till de tidigare svårigheterna att samarbeta i frågor som rör gemensamt försvar och de möjligheter och utmaningar som Finlands och Sveriges medlemskap i Nato medför med ett särskilt fokus på Sverige och försvaret av Nordområdena.
Jacob Westberg är docent i Krigsvetenskap och lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan. Han har bland annat skrivit boken Svenska säkerhetsstrategier. Från neutralitetspolitik till Natoansökan (Studentlitteratur, 2023) och bidragit som redaktör och kapitelförfattare till antologin Norden mellan stormakter och fredsförbund: nordiskt säkerhetspolitiskt samarbete i det gamla och de nya Europa (Santérus Academic Press, 2012).
Entréavgift för ickemedlemmar: 100 kr, betala via swish till 1232369080, ange “föreläsning 16/3”.
Plats:
Framnäs folkhögskola, Adrian Wennströms väg 15, Öjebyn
Välkommen att få veta mer om den
skogsfinska invandringen till Gästrikland
under 1600-talet.
Vi träffas på Kanalkyrkan klockan 18.00
Onsdag 13 mars 2024.
Berättare Ingela Broström,
museipedagog på Länsmuseet
Sundsvall/Timrå: Seminarium: Hur ser framtidens infrastruktur ut i Norra Sverige?
11 mars, 2024
Öppet seminarium med föreläsningar och panelsamtal.
I takt med att antalet industrietableringar i norra Sverige blir allt fler, ökar också behovet av en väsentligt förbättrad infrastruktur. Vilka investeringar i infrastruktur pågår och planeras i norra Sverige, norra Norge och norra Finland? Hur påverkar Natomedlemsskapet prioriteringar av investeringar i infrastruktur mellan Norge, Sverige och Finland?
Medverkande:
Henrik Fuchs strateg utvecklingsfrågor, Region Västernorrland.
Niklas Andersson infrastrukturstrateg, Sundsvalls kommun.
Jonny Lundin (c) Regionala nämndens ordförande, Härnösand.
Erik Lövgren (s) kommunalråd, Ånge.
Moderator: Mats Ågebrant.
Alla hjärtligt välkomna! Fri entré!
Anders Hasselrot, doktor i limnologi, går igenom samtliga
bevakningsprogram, simulering av vattenstånds-förändringar samt föreslår drastiska handfasta förslag för att ge Mälaren det skydd som behövs.
Naturskyddsföreningen är
huvudarrangör.
Anmälan senast den 28/2 till [email protected]
skriv ”Mälarseminariet hörsalen” om du deltar fysiskt. Skriv ”Mälarseminariet google
meet” om du deltar virtuellt.
Piteå: Kallelse till medlemmar i Föreningen Norden Piteå och inbjudan till öppet föredrag för intresserade Norden-vänner
27 februari, 2024
Kallelse till medlemmar i Föreningen Norden Piteå och inbjudan till öppet föredrag för intresserade Norden-vänner.
Mötestillfället inleds med ett öppet föredrag med Beatrice Bucht om Icebreakers och föreningens ungdomsarbete på distriktsnivå. Det kommer också att hållas en kortare information om läget för Grindavík. Till föredraget är även icke-medlemmar välkomna.
Medlemmar bjuds på fika och vill man som icke medlem fika kostar det 50 kr. Betala gärna med Swish.
Årsstämman följer sedvanlig agenda för lokalavdelningar. Vi hoppas på god uppslutning! Tipsa gärna vänner och bekanta om det öppna föredraget och om föreningen!
Hälsningar, Styrelsen för Föreningen Norden Piteå. Önskas mer material inför årsstämman, kontakta:
[email protected], [email protected], [email protected].
Lördag 17 februari 2024, kl. 14:00.
Klarasalen, Stadsbiblioteket i Halmstad.
Alla hjärtligt välkomna! Efter föredraget är det årsmötesförhandlingar. Medlemmar bjuds på förtäring.
Anmälan om förtäring görs till Bengt-Åke Helleklev, 076 763 69 61, [email protected] senast 13 februari.
Plats:
Klarasalen, Stadsbiblioteket, Axel Olsons gata 1 (Halmstad)
Lerum: Bohusläns historia – från 1658 till nutid av Tomas Andersson, författare
29 januari, 2024
Efter att vi i Föreningen Nordens Lerumsavdelning förra vintern genomförde en läsecirkel där vi läste och diskuterade del 1 av Tomas Anderssons böcker om Bohusläns historia, har nu den efterlängtade fortsättningen, där Tomas Andersson skildrar en händelserika perioden från 1658 fram till vår tid, kommit ut.
Vi hälsar Tomas Andersson välkommen till Lerums bibliotek den 29 januari.
Det kommer då även ges tillfälle för intresserade att köpa den senast boken.
Entré 75 kr/medlem 50 kr.
Vi utgår från Elin A. Labbas bok “Herrarna satte oss hit” och fakta om samerna.
Studiecirkeln leds av Vanja Andersson och Kathe Nonås.
Start 23 januari kl 11 i Kvartersgården, Almekärrsvägen. Ytterligare två tillfällen under våren. Dessa tillfällen bestämmer deltagarna tillsammans.
De som vill delta anmäler sig senast 15 januari genom att ringa Vanja Andersson.mobil 0730-94 91 43.
Uddevalla: 1973 – kungen, Victor Jara och Clark Olofsson
05 december, 2023
Vi minns det omtumlande året för 50 år sedan med denna föreläsning av läraren och historikern Christian Persson. Vi buder på förfriskningar efteråt. Fri entré
Från ”Stilleryds gård till dagens Karlshamns hamn” Pär Carlsson från Karlshamns hamn, berättar om hamnen och industriområdet, dess historia, utbyggnader, fraktgods, persontrafik, om framtidens kommande expansioner mm. En hamn med väldigt stor potential.
Östersund: Borderline(s) – Berättelser från gränsen
16 november, 2023
Konstnären och författaren Therese K Agdler berättar om sitt projekt “Borderline(s) – Berättelser från gränsen” där hon med en konstnärs blick undersöker de stängda gränserna mellan Jämtland och Tröndelag under pandemin. Hon har rört sig längs och över gränsen både till fots, på skidor och med bil. Hon har rört sig på på gränsen mellan lagligt och olagligt.
En föreläsning av journalisten, radiokorrespondenten och författaren Bengt Lindroth om historiens betydelse för Norden i dag.
Lokal: Programsalen.
Biljetter 40;- genom Entré Sundsvall eller i Kulturmagasinets reception.
Samarrangemang med Stadsbiblioteket.
Måndag 13 november, kl. 19:00.
Plats: Harplinge bibliotek.
Vi tänder ljus och lyssnar till högläsning på ett nordiskt tema. Ingen föranmälan, fri entré, kaffe med dopp.
Arrangör: Föreningen Norden och Harplinge bibliotek.
Sundsvall/Timrå: Hälsingelagen och Sveriges expansion norrut på 1300-talet
06 november, 2023
Lokalhistoriker Christer Bouji berättar om Hälsingelagens tillkomst och dess politiska betydelse för de medeltida samhällen norr om Ödmården (Gästrikland).
Lokal: Programsalen.
Biljetter 40;- genom Entré Sundsvall eller i Kulturmagasinets reception. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.
Sundsvall/Timrå: Den gröna omställningen i norrland
24 oktober, 2023
Professor Karl Andersson, Luleå tekniska universitet, föreläser om den pågående gröna omställningen i Norrland med utblickar mot norra Norge och Finland.
Fri entré
Föreningen Norden centralt: Nordisk Ungdomskonferens
20-22 oktober, 2023
Är du intresserad av att lära dig mer om demokrati? Vill du träffa och utbyta erfarenheter med andra ungdomar från de nordiska länderna? Häng med oss på Nordic Youth Con 2023!
Voksenåsen, ett centrum för svensk-norskt samarbete, är konferenssponsor och tillsammans med Föreningen Norden, Hanaholmen och en grupp ungdomsvolontärer från Norge, Sverige och Finland arrangerar vi en konferens om demokrati för nordisk ungdom i höst, 20-21 oktober 2023.
Är du mellan 15-24 år? Välkommen! Inga andra förutsättningar krävs för att delta. Konferensen är gratis för alla deltagare.
Vårt mål är att skapa en årlig konferens som kommer att samla nordisk ungdom och utgöra ett forum för att diskutera demokrati ur ett nordiskt perspektiv. Konferensen syftar till att stärka deltagarnas självförtroende, ge dem möjlighet att utbyta idéer och erfarenheter, samt ge en arena för nätverkande över gränserna.
Inbjudan till en “spännande resa genom Ätradalens långa historia” från Falkenberg till Falbygden omfattande äldre stenålder fram till medeltiden. Morgan Nilsson som är ordförande i Historieforum Västra Götaland berättar och visar bilder. Välkomna till Vinbergs församlingshem söndagen den 15 oktober kl. 14.00. Vi serverar eftermiddagsfika. Kostnad 150 kr/person. Anmälan senast den 8 oktober till Marita per tel. 070 300 39 84 (gärna SMS) eller e-post [email protected] Betala gärna vid anmälan till Ätradalens Nordenavdelning med Swish 123 27 600 80 eller bg 5882-1927. Alla hälsas varmt välkomna!
Söndag 1 oktober, kl. 7:30 åter ca 18:00.
Avfärd: Halmstads teater.
Dagsresa med buss till Lunds domkyrka, Kulturen med utställning av textilformgivare Sven Fristedts (mästare i mönster) och samisk m.fl. utställningar. Besök på platsen för slaget vid Lund 1676. Medtag kaffekorg till förmiddagsfika. Lunch serveras i Kulturens restaurang.
Pris: 820 kr/person inklusive buss, guidning i domkyrkan, entré och lunch. Eftermiddagsfika ombesörjes av var och en.
Anmälan till Bengt-Åke 076 763 69 61 [email protected] senast onsdag 27 september. OBS! Betalning i samband med anmälan till Föreningen Norden Halmstad bankgiro 313–0648
Vi besöker Frimurarelogen Karlstad.
Vi får information om fredsförhandlingarna 1905, se lokalerna och får höra om Frimurarnas verksamhet. Anmälan senast 20 april, via mejllänk nedan.
Halmstad: Riksbyggaren Gustav Vasa: en stat växer fram. Sverige 500 år
19 april, 2023
Bo Eriksson, docent i historia vid Stockholms universitet och historisk expert och speaker på SVT för dokumentärserien “Världens historia”. Han anlitas också som programledare, nu senast för en historisk dokumentär om Stockholms blodbad.
Entré 100 kr, studenter 30 kr (leg). Biljetter säljes vid entrén från kl.18. Förköp kan göras på Turistbyrån eller via ticketmaster.se
Samarbete med Halmstads föreläsningsförening.
Berättarcafé. Hembygdskonsulent Peter Danielsson från Kalmar läns Hembygdsförbund berättar om Dackedejden 1542-1543, Nordens största bondeuppror.
Kaffe, smörgås och kaka kostar 40kr/person för medlemmar och 50kr/person för övriga. Kontant eller swish.
Halmstad: Studiebesök/föreläsning om Jutans historia i Oskarström
16 april, 2023
Hans-Jörgen Bermhed visar oss runt och föreläser om Jutans historia, från säck, vägg till vatten. Efter besöket är det fika i hembygdsföreningens lokal Esperedsgården, 30 kr/pers. (kontanter) + 20 kr till hembygdsföreningen. Betalning sker på plats.
Anmälan till Bengt-Åke 076 763 69 61 eller
[email protected] senast 10 april.
Föredrag om sjön Miens betydelse för bl.a. Karlshamn, samt den nationella planens påverkan på vårt gemensamma dricksvatten. Sven-Olof Karlborg, ordf. i Miens vattenråd och fiskevårdsförening berättar för oss.
Sista träffen i vår studiecirkel “Vi som inte var med i kriget”.
Bengt Lindroth, författare till boken medverkar digitalt.
Hjälp till uppkoppling genom Vuxenskolan tlf. 010 4901100.
Alla är välkomna!
VÄLKOMNA TILL ÅRSMÖTE kl 18.30. Mötet inleds med ett öppet föredrag av Linda Modig, som suttit i Nordiska rådet i flera år och som ofta setts i medlemstidningen. Hon vill hålla ett föredrag om Nordens möjligheter och utmaningar. Till föredraget är även icke-medlemmar välkomna.
Medlemmar bjuds på fika, och för icke- (eller blivande) medlemmar kostar fika 50 kr.
Årsstämman beräknas starta kl 19.30 och följer sedvanlig agenda för lokalavdelningar.
De nya stadgarna som ska antas vid årsmötet: https://norden.se/wp-content/uploads/2022/06/Normalstadgar-for-lokalavdelning-i-Foreningen-Norden.pdf
Några punkter:
• Vid mötet lyfts dels årsredovisning av verksamhet, budget och läget för föreningen.
• Antagande av nya stadgar i enlighet med förbundets förslag.
• Redovisning av förslag till verksamhetsplan och budget för det nya verksamhetsåret.
• Lars Sandberg, biträdande rektor vid Framnäs folkhögskola, informerar kort.
https://www.facebook.com/groups/398407207597455
VÄLKOMNA TILL ÅRSMÖTE med Huskvarnaavdelningen! Vi samlas i den historiska lokalen Smedjan, det gamla stenhuset alldeles till höger om Fabriksmuseet i Huskvarna. (Observera lokalen – det är inte Smeden i Smedbyn där vi varit vid tidigare årsmöten.)
Efter förhandlingarna blir det film från Huskvarna i flydda tider. Filmvisare och berättare är Årets Huskvarnabo 2022, Thomas Ahlebro. Som alltid bjuder vi på fika med godsaker.
Notera att vi börjar redan kl. 13.00. Handlingar kommer i nästa medlemsbrev. Mejla enligt nedan om du är extern och önskar handlingarna tillsänt.
VÄLKOMNA TILL ÅRSMÖTE. Bodil Persson talar och visar bilder från en av sina resor till
Ukraina och Gammalsvenskby (härstammar från 1700- och 1800-talen). Alla hjärtligt välkomna!
Efter föredraget är det årsmötesförhandlingar.
Medlemmar bjuds på förtäring.
Anmälan om förtäring görs till Bengt-Åke Helleklev, 076 763 69 61, [email protected] senast 13 feb.
Plats:
Klarasalen, Stadsbiblioteket, Axel Olsons gata 1 (Halmstad)
VÄLKOMNA TILL ÅRSMÖTE på Porslinsmuseet, Östra Hamngatan 7D, Karlskrona. Föreningen Nordens generalsekreterare Josefin Carling inleder med att tala om aktuella frågor inom Föreningen.
Ca kl. 18.00 bjuds det på kaffe/te och tilltugg. Efter fikat vidtar regelrätta årsmötesförhandlingar. Kallelse och förslag till dagordning skickas ut till medlemmar. Anmälan till: [email protected].
Föreningen Norden centralt: In Remembrance of the Holocaust: The Search for Truth and What Follows
24 januari, 2023
A discussion will be initiated by Julie Lindahl and Inga-Britt Ahlenius around Julies book “The Pendulum”.
Julie Lindahl is an author, educator and activist living in Sweden. Her 2018 memoir The Pendulum (Swedish: Pendeln, Norstedts, 2019) reveals her 6-year journey through Europe and Latin America to discover the role her grandparents played in the Third Reich. She speaks widely in Sweden and beyond and has been engaged in projects to counteract violent extremism. She is the founder of Stories for Society, a Swedish non-profit dedicated to renewing the art of storytelling for social transformation.
Also invited: Inga Britt Ahlenius and Ingrid Bellander Todino.
Please register yourself at the latest 19th of January by sending an e-mail to [email protected] indicating “24 January event” and if you will be present in person or if you will attend the seminar digitally.
Yours sincerely
Mats Hellström
Karlskrona/Ronneby: Cafékväll om Kustbevakningen roll i det oroliga Östersjöområdet
18 januari, 2023
Caféväll på Kustbevakningens centrala kontor, Bastionsgatan 18, Stumholmen, Karlskrona onsdagen den 18 januari kl. 17.00. Information av överdirektör Anders Kjaersgaard om ”Kust- bevakningens roll i det oroliga Östersjöområdet”. Efteråt fika.
Avgift: 30 kr för medlem och 40 kr för icke medlem. Sätts in på pg 160004-8 eller swisch 1233336435.
Betalning och anmälan senast må 16 januari.
Sundsvall/Timrå: Studiecirkel Vi som inte var med i kriget
07 december, 2022
Start på studiecirkel baserad på författaren och journalisten Bengt Lindroths bok Vi som inte var med i kriget – om Sverige, Norden, Europa & Coronan. Vi träffas en gång per månad. Max antal åtta deltagare,
anmälan till Ulrika Håden 0705-694790 eller [email protected]
Lokal: Studieförbundet Vuxenskolan, Torggatan 4
Tid: 14.00-15.30
Gruvbesök till LKAB. LKAB. Max 50 personer.
Bindande anmälan till Anita Fransson, 070 349 1114, senast 8 november. Fika ingår.
Stadiga skor rekommenderas då vi promenerar en mycket kort sträcka i mörker och underlaget är fint grus. Gun-Britt går först och har pannlampa.
Plats:
LKAB
Tid:
10:00 – 13:00
Gävle: Vägen till nordisk säkerhet
10 november, 2022
Henrik Wilén från Föreningarna Nordens förbund diskuterar med förre rektorn Arne Övrelid om hur vi i Norden ska forma vår framtida säkerhetspolitik.
Öppet för alla.
Det är med kärlek till arvet och genuin omsorg om kvalitet och miljö som passionerade medarbetare driver en av Europas modernaste kvarnar. Genom århundrande har familjen Stenström byggt upp den verksamhet som idag är hjärtat i Sveriges äldsta familjeföretag. Qvarnmästare Johan Bäcklund kommer och berättar om kvarnens tidsresa från enkel skvaltkvarn till den senaste mångmiljoninvesteringen. Vi serverar kaffe med kvällssmörgås efter föreläsningen. Kostnad 150 kronor. Betala gärna vid anmälan till Ätradalens Nordenavdelning med Swish nr 123 276 00 80 eller bankgiro nr 5882-1927. Anmälan till Marita senast den 21 oktober per telefon 070 300 39 84 (SMS) eller via e-post [email protected] Alla hälsas välkomna!
Karlskrona/Ronneby: Emigrationen till Tyskland och Danmark 1870 – 1930
19 oktober, 2022
En cafékväll onsdagen den 19 oktober med föreläsning av Ann-Kristin Vernersson Wiberg. Plats: Folkets Hus i Karlskrona. Ann-Kristin berättar om dessa lite mindre omtalade emigrationerna från Sverige utifrån en avhandling hon har gjort.
Anmälan senast den 17 oktober till [email protected] eller sms till +46703971253, Bengt Larsén. Anmälningsavgiften 60 kr (70 kr för icke medlem) betalas in till Föreningen Norden Karlskrona/Ronneby plusgiro 16 00 04-8 eller Swish 123 333 64 35.
Plats:
Karlskrona Folkets Hus, Östra Köpmansgatan 34
Arvika: Gränsundersökning 2021 – en historisk fotobok
05 oktober, 2022
Fotograf Adrian Øhrn Johansen, Hvaler, Norge visar bilder och berättar.
Under pandemivintern 2021 genomförde han en ”visuell gränsundersökning”, då han besökte 58 stängda gränsövergångar mellan Norge och Sverige. Resultatet blev en historisk fotobok fylld av hinder. Adrian deltog vid evenemanget ”Träffpunkt Norden” i Morokulien den 26 augusti. Där gjorde hans bok stort intryck på Åsa Torstensson, ordförande i Föreningen Nordens Förbundsstyrelse.
Mats Berglund står för musikinslag under kvällen.
Mingel och bokförsäljning. Inträde 50 kr. Kontant eller Swish.
Alla är välkomna hälsar Föreningen Norden Arvika
Karlshamn/Sölvesborg: Vardagsjuridik med Lars-Göran Sandén
05 oktober, 2022
Vem hjälper dig om du blir sjuk och inte kan ta hand om dina egna ärenden? Det är du som avgör vilken fysisk person som ska företräda dig.
Om Framtidsfullmakt, testamente mm.
Birgitta och Thomas Dahlgren följde Rotary Doctors i Kenya 2018.
De visar bilder och berättar, hur sjukvårdspersonalen arbetar.
Kaffe, smörgås och kaka kostar 30 kr/person för medlemmar och
50 kr/person för övriga. Betalas med Swish eller kontanter.
Är ni intresserade av odling och vill veta mer om gamla kulturväxter? Välkommen på ett spännande studiebesök på NordGen i Alnarp.
Under studiebesöket bjuds vi på odlingsvandring och får ta del av arbetet med att bevara och främja nordiska kulturväxter.
Nordiskt Genresurscenter (NordGen) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser, med uppdrag att bevara och främja ett hållbart användande av den mångfald av husdjur, skog och växter som är viktiga för det nordiska lantbruket.
ANMÄLAN:
Kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Anmälan till Lars Petersson, [email protected] eller mobil: 0703558001 senast den 19 september. Meddela oss i er anmälan om ni behöver hjälp med transport.
Hur hjälper man ett barn som blivit sålt av sina föräldrar
Pingstpastor Fredrik Olsson berättar om sina upplevelser i Moldavien
Anmälan till Kansliet, E-post [email protected]
eller tel 070-003 94 90
Anders Bergström, programansvarig vid Föreningen Norden, berättar om Ukrainas samhällsutveckling även mitt under kriget. Anders, med mångåriga erfarenheter från samarbete mellan Ukraina och Sverige, reflekterar över hur relationen mellan Ukraina och Norden och Europa kan fördjupas.Anders arbetar även med EUs strategi för Östersjön. Sverige är ordförande för Östersjöstrategin tiden 1 juli 2022 – 30 juni 2023.
Välkommen till Folkuniversitetets Aula den 15 september kl 18.
Ingen föranmälan krävs.
Den första september klockan 15.00-17.00 inbjuder avdelningen alla medlemmar till ett möte i Europahuset, Regeringsgatan 65. Temat är Arktis, Grönland och säkerheten. Vid mötet medverkar Martin Breum, som är dansk författare och journalist med 20 års erfarenheter från det arktiska området, särskilt Grönland.
Aaja Chemnitz, som är grönländsk representant i Folketinget i Danmark och ordförande för parlamentarikerna i Arktiska rådet medverkar med kommentarer från ett grönländskt perspektiv.
Forskningsledaren Niklas Granholm FOI kommenterar. (tbc)
Vi hoppas också på korta inlägg som ger insikter i EU:s syn på geopolitiken i den arktiska regionen.
Och självklart blir det utrymme för frågor från publiken.
Vår egen expert kommentator Bo Bjurulf leder kvällens diskussion om våra partiers viljeinriktning på såväl Riksplanet som lokalplanet. Kvällen avslutas med en provomröstning om vad vi tror om mandatfördelningen. Liten kaffepaus ingår. Kostnad: 50 kr
Anmälan senast den 15 augusti.
Ett föredrag med f.d. FN-medarbetare Per-Erik ‘Pekka’ Korsström. Pekka har stor erfarenhet av 30 års fredsarbete för FN och andra organisationer i hela världen. Han har träffat Putin och hans ‘pojkar’. Föredraget får via Zoom och länk skickas ut i början av augusti till dem som anmält sig.
Karen Lund berättar om fågellivet i både Sverige och Danmark, inte minst ur perspektivet: Vad har förändrats/håller på att förändras senaste decennierna? Dessutom får vi höra om kvarnens historia och om utterns återtåg! Viss vandring ingår. Ta gärna med en fågelbok och fika! Vid regn är vi i Friluftsfrämjandets lokal.
Tid: 15.00.
Plats:
Vid Friluftsfrämjandets och Naturskyddsföreningens lokal i Nifsarp (Nära Kvarnarps gård).
Tid:
15:00 – 18:00
Karlstad/Hammarö: Studiebesök på Karlstad Universitet
18 maj, 2022
Vi möts vid huvudentrén.
Information om universitetet, verksamheten och rundvandring.
Möjlighet till kaffe.