Göteborg
Program och aktiviteter hösten 2023
Förbindelserna mellan Göteborg och Oslo
Tisdag 26 september kl 13-15.30 diskuteras transporterna mellan Oslo och Göteborg vid ett spännande dialogmöte i Uddevalla. Här samverkar vi med Järnvägsfrämjandet.
I paneldebatten deltar
- Michael Johansson, Chef Regional utveckling Fyrbodal
- Martin Ottermark, infrastrukturansvarig Handelskammaren
- Jarmo Uusitala, Skagerrakbanan
- Max Falk, Infrastrukturstrateg V_G regionen
- Jan Theilander, Högskolan Väst i Trollhättan
Mötet inleds med att Alexander Hellervik Projektledare för utredningen om trafiken mellan Göteborg och Oslo från Trafikverket redogör för utredningen. Gunnar Ek är debattledare.
Plats: Hörsalen Bohusläns museum i Uddevalla.
Tid: tisdag 26 september kl 13.00 -15.30.
Debatten är öppen för alla. Ingen avgift. Välkomna!

Foto: Kristin Lidell
Nordiskt mode på Röhsska
Torsdag 28 september besöker vi Röhsska muséet och går på jakt efter inte minst lusekoftor i utställningen Nordiskt mode nu: stickat och tryck. Upplev nyskapande och visionär modedesign i gränslandet mellan mode och konst.
Plats: Samling vid entrén, Vasagatan 37-39 i Göteborg.
Tid: Klockan 17 får vi en guidad tur.
Pris: Museikort (110 kr för seniorer) eller vanlig entréavgift, 65 kr ordinarie pris.
Anmäl dig till Marita Hultberg: [email protected] senast måndag 25 september.
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Föreläsning utan hybris: Göteborg som Nordens centrum
Tisdag 17 oktober kl. 18.00 föreläser professor emeritus, Lars Nordström om Göteborg som Nordens centrum.
Plats: Den Danske Kirke, Thorild Wulffsgatan 8, 41319 Göteborg, spårvagn 1,2,7 eller 8, hållplats Botaniska Trädgården
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Delta i en studiecirkel
Favorit i repris: studiecirkeln om det danska politiska landskapet som vi ordnade i våras övertecknades snabbt och vi ger den därför igen, 26 okt, 2 och 9 november.
Anmäl dig senast 15 okt till [email protected]

Norden är inte bara ett geografiskt namn. Det är också ett uttryck för demokrati, frihet och öppenhet. Ett ökat nordiskt samarbete ger bättre möjligheter till insatser för fred och rättvisa i världen. Det har vi arbetat för i över hundra år.
Föreningen Norden, som grundades redan 1919, är en politiskt och religiöst obunden organisation, öppen för alla som vill engagera sig och jobba med nordiska frågor och nordiskt samarbete. Vi är ett ideellt samarbetsorgan mellan enskilda personer, föreningar, kommuner, skolor, bibliotek, folkrörelser, företag och staten.
Möten mellan olika människor och nätverk för kunskap och folkbildning är kärnan i Föreningen Nordens verksamhet. Vi vill påverka nordisk politik genom att lyfta nordiska frågor och initiera nordiskt samarbete.
Öppenhet: Vi vill öka kontakterna mellan dem som bott här länge och dem som har flyttat hit på senare år. Vi är öppna för att se och lära av vår omvärld.
Engagemang: Vi vill stärka demokratin och det mellanfolkliga samarbetet. Vi vill motverka de antidemokratiska sammanslutningar och tendenser som finns i Norden.
Föreningen Norden i Göteborg jobbar aktivt med andra föreningar och nätverk, lokalföreningar i regionen, våra nordiska vänorter Åbo och Århus (besök och musikutbyte) samt våra vänner i Halden (historia och musik), Vasa (seminarier och musik), och Skagen (viskonserter) bl.a. Vi jobbar just nu mycket digitalt med litteraturseminarier och viskonserter och då har avstånd ingen betydelse (Finland, Norge, Danmark, Island, Portugal). Vi jobbar med studenter i Utrikespolitiska Föreningen, vi planerar en nordisk ungdomskonsert under 2022. Musiken har en stor roll i vårt programutbud – Det är visorna som håller om samman i Norden. Musikens kraft i sjungandet ger oss en möjlighet att förstå varandra och att alltid vara ett fredens folk.
Kontaktuppgifter till styrelsen:
Ordförande: Lena Liljenhed Ekman
Sekreterare: Tomas Olsson
Kassör: Carsten Jensen
Ledamot: Lars Nordström
Ledamot: Gunn Wallin
Ledamot: Anders Bergström
Ledamot: Gunnar Ek
Ledamot: Maud Brandin
Adress:
Den Danske Kirke
Thorild Wulffsgatan 8, 413 19 Göteborg
Spårvagn 1, 2, 7, eller 8, hållplats Botaniska Trädgården