Island och frihet i fokus för Nordisk litteraturvecka 2024
Nordiska litteraturveckan är ett årligt högläsningsevenemang som vill synliggöra nordisk kultur genom böckerna. I år uppmärksammas Islands 80 år som självständig republik med utvalda isländska texter och temat “Frihet i Norden”.
Projektet Nordisk litteraturvecka administreras av Föreningarna Norden, som i år valde att uppmärksamma Islands självständighet som firar 80 år och därmed lyfta ett tema, frihet, som upplevs som särskilt aktuellt i dagens oroliga tider, med krig nära Norden och en tillabakagång för många demokratier. Temat vill därmed inspirera inte bara till att närma fler till den isländska kulturen och litteraturen, utan också till diskussioner om frihet och gemenskap.
Vulkanutbrott, isländska sagor och etiska frågor
Traditionsenligt har två böcker valts ut utifrån årets tema för högläsning för barn (kura gryning) respektive för vuxna (kura skymning): Eldgos och Skugga-Baldur. Deltagarna i litteraturveckan har också möjlighet att välja och högläsa andra texter än de utvalda, men med utgångspunkt i årets tema.
Bilderboken Eldgos tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023. Författaren, konstnären och illustratören Rán Flygenring vann juryns hjärta med en “explosivt visuell bilderbok om hur en vild och okontrollerbar natur påverkar människan.”. Rán Flygenring bor i Reykjavík där hon skriver och tecknar berättelser med fokus på naturen och miljöfrågor. Boken ges ut på svenska med titel Vulkanen av Opal förlag och publiceras den 10 oktober.
Sjón är idag känd som mångsidig konstnär som bland annat skrivit texter åt sångaren Björk och manus till den prisade filmen “Lamm”. Men det var just kortromanen Skugga-Baldur som först gav honom nordisk uppmärksamhet och som 2005 prisades med Nordiska rådets litteraturpris. Om Sjóns femte roman skrev juryn: “”Skugga-Baldur” balanserar skickligt på gränsen mellan poesi och prosa. Romanen väver samman motiv från isländska folksägner, romantisk berättarkonst och en fascinerande historia, där nutidens etiska frågor framträder.” Boken släpptes på svenska året efter, 2006. Den ansvarige utgivaren har meddelats att boken är tyvärr slutsåld och kommer inte kunna tryckas på nytt, men du kan hitta den på ett flertal bibliotek runt om i landet.
Utdrag från både Vulkanen och Skugga-Baldur görs tillgängliga som PDF-filer till de anmälda deltagarna.
Delta med högläsning!
Det är lätt att delta i Nordisk litteraturvecka – men glöm inte att anmäla dig! På projektets hemsida finns det gott om tips för ett lyckat högläsningsevenemang: välj målgrupp för din läsning (barn, unga eller vuxna), välj datum (högläsningen äger vanligtvis rum på Den stora högläsningsdagen som alltid är måndagen, men man kan välja en annan dag), ladda ned högläsningstexterna (du får tillgång till dem när du väl anmält din institution) och sprid information om ditt evenemang. Affischen nedan finns att ladda ned i olika format för marknadsföring. Läs mer och anmäl dig här: https://www.nordisklitteratur.org/se
Tillhör du en av Föreningen Nordens lokalavdelningar? Glöm inte att även registrera ditt evenemang i vårt kalendarium under kategorin “Kultur i Norden”: https://norden.se/kalendarium/