Jönköping
Här kan du höra ordförande Danold Berg medverka i P4 Jönköping i samband med Nordens dag 2022.
Föreningen Norden i Jönköping är en av de äldsta Nordenavdelningarna i landet. Den
grundades redan år 1927 och firade sitt 90-årsjubileum under 2017. Föreningen har
idag ett hundratal medlemmar.
Föreningen arbetar för att lyfta fram det nordiska perspektivet i olika sammanhang,
ofta i samverkan med andra arrangörer. Bland genomförda arrangemang på senare tid
kan nämnas föreläsningarna Svensken om svenskan med Lars-Gunnar Andersson,
professor i modern svenska, och Nordisk union – vision eller alternativ till EU? med
författaren och debattören Gunnar Wetterberg. Årligen återkommande är Nordiskt
gästabud på Nordens dag den 23 mars och Kura skymning i november, ett
högläsningsarrangemang som genomförs vid samma tidpunkt på bibliotek över hela
Norden.
Under flera år arrangerade föreningen i samarbete med Grennaskolan svenskkursen
Nordplugg för finska gymnasieungdomar från Jönköpings vänort Kuopio. Sedan
sommaren 2017 genomförs kursen i samverkan med SVF.
Föreningen strävar efter att knyta nya kontakter och att öka utbudet av aktiviteter som
främjar dess syften. Har du som medlem tankar kring vår verksamhet eller förslag på
arrangemang är du välkommen att kontakta någon av oss i styrelsen.
Vänortsmöte i Bodö, årets europeiska kulturhuvudstad
Jönköpings kommuns vänortssamarbete med danska Svendborg, finska Kuopio samt norska Bodö är väl etablerat sedan länge och nu närmast aktualiserat genom den gemensamt antagna överenskommelsen om fördjupade och frekventa kontakter som också inkluderar fysiska möten. De senare äger rum vartannat år, och denna gång var det Bodös tur.
Värdkommun vid vänortsmötet, som ägde rum den 12-15 augusti, var norska Bodö. Just Bodö passade extra väl, eftersom man i år blivit utnämnd till den europeiska kulturhuvudstaden, benämnd BODÖ 2024 EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE, dessutom första gången norr om polcirkeln. Hela staden präglas av just detta, med storslagna arrangemang under hela året samt att flera nyanlagda besöksobjekt vill visa hur man ska fira ”världens längsta fest i tid och geografiskt omfång”, då Nordland fylke sträcker sig hela 800 km från norr till söder.
Inom ramen för det nämnda avtalet ska minst en av Föreningen Nordens företrädare delta. Således representerades Svendborg av Annette Vilhelmsen och Kuopio av Tiina Luukkanen. Undertecknad var Jönköpingsavdelningens representant. Tyvärr har Bodö i nuläget ingen fungerande Nordenförening. Bodös avdelningsdirektör har dock i uppdrag, vilket tydliggjordes via våra kontakter, att man även där ska leva upp till det som övriga vänorter har som praxis.
Temat för årets vänortsmöte handlade om organisationen av övergripande säkerhetsfrågor och räddningsinsatser framför allt med koppling till brandskydd, sjöfart och flyg och de speciella förhållanden som gäller Nordnorge. De deltagande kommunerna var företrädda av just resurspersoner med ansvar för dessa frågor, där beredskapsinsatser och klimatfrågor hade sin givna plats.
Besök gjordes bland annat vid byggandet av Bodös nya flygplats, en mångmiljardsatsning. Vidare besöktes Bodö samordningscenter för räddningsinsatser samt Nord University i Bodö,
Med tanke på Bodö som den europeiska kulturhuvudstaden besöktes ett lokalt sameviste samt ett samiskt utställningsområde. Besök gjordes även i Bodös nya bibliotek, det nyanlagda Jektefartsmuséet, där man i en stor utställningshall i en bassäng visar en större, öppen båt och som klargör hur man sedan 1800-talet transporterade bland annat torkad fisk från Bodö till hamnar längre söderut.
Flera tillfällen att presentera Föreningen Norden som organisation gavs, vilket uppskattades som en viktig del i vårt vänortssamarbete och hur detta kan utvecklas. Undertecknad förmedlade en del av vårt informationsmaterial, vilket utgjorde ett illustrativt underlag vid en särskild frågestund. Inte minst de skolutbyten som Jönköping aktivt har som en särskild satsning vid flera skolor uppmärksammades, och det blev tydligt att man gärna vill medverka till utökade kontakter skolorna emellan i respektive kommun, något som respektive kommunledning fick som ”medskick”. De deltagande representanterna från Föreningen Norden kommer också att vara en viktig resurs för just detta.
Från Jönköping deltog kommunpresidiet, kommunstyrelsens ordförande, kommundirektören med flera, sammanlagt nio. Ungefär lika många kom från Kuopio och Svendborg.
Sammantaget, ett mycket lyckat och innehållsrikt vänortsmöte i Bodö, som utöver fantastiskt väder bjöd på ett mycket väl planerat och gediget program. Till detta – de många kontaktskapande tillfällena, inte att förglömma!
Nästa vänortsmöte äger rum i Svendborg 2026.
Text: Danold Berg, ordförande Föreningen Norden Jönköping
Kontaktuppgifter till styrelsen:
Ordförande, medlemsansvarig & kassör: Danold Berg
Vice ordförande & medlemsansvarig: Börje Hillfelt
Sekreterare: Agne Josefsson