Här kan du läsa mer om och anmäla dig till våra evenemang som sker runt om i landet, och som bedrivs både av våra lokalavdelningar och i vår centrala verksamhet. Många evenemang sker också online, vilket innebär att du kan delta var du än befinner dig.
Ulricehamn-Tranemo: Nordisk film – Tove Janssons “Sommarboken”
16 april, 2025
Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo erbjuder, i samverkan med Eurostar och Folkets hus bio i Ulricehamn, subventionerat biljettpris, 100:-, till filmen som bygger på Tove Janssons “Sommarboken” och som hade premiär tidigare i år.
Det är en ordinarie bioföreställning, öppen för alla, men samtidigt ett tillfälle att visa upp Föreningen Norden och lokalavdelningens verksamhet och aktiviteter.
Vi behöver visa upp oss och bli fler, så, medlemmar, passa på att ta med en vän/väninna som kanske kan värvas!
Välkomna!
Från Blekinges historia med nordisk utblick till framtidens lösningar på moderna seniorboenden.
Ett anförande i två delar av Lars Malmgren.
Redaktör av nyutgivna bokverket Blekinges historia och bostadsexpert på äldres boende.
Reformationen under 1500-talet innebar att den katolska religionen avskaffades och slutligen helt förbjöds i Norden. Trehundra år senare innebar liberaliseringen av religionslagarna att den katolska kyrkan kunde återkomma. Hur gick detta till? Vilka hinder mötte katolska präster och ordenssystrar som etablerade sig i Norden? Vad fick nordbor att bli katoliker? Hur har katolska kyrkans ställning i Norden förändrats över tid? Dessa frågor bildar utgångspunkter för Yvonne Maria Werners föreläsning. Yvonne Maria är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes specialområde är katolicismens historia i Norden efter
reformationen och hon har publicerat en rad arbeten på detta tema. Föreläsningen genomförs i samarbete med S:t Johannes Döparens katolska församling i Landskrona.
Sam Halonen, som var ett av många finska krigsbsrn som kom till Sverige från Finland under 1940-talet, berättar om sina upplevelser av att som litet barn komma till ett främmande land och möta främmande människor, främmande miljö och ett helt främmande språk.
Medlemmar: gratis
Icke medlemmar: 50 kr.
Föredragshållare Rita Isaksson visar bilder och berättar om Anders och Emma Zorns konstnärskap.
Söndag 6 april klockan 14:00
Karl XI servicehus, Källegatan 3, Halmstad
Pris: 50 kr/pers. (inkl. kaffe & kaka). Betalas på plats.
Anmälan till Inger Holmström via sms till
073 504 29 45 eller via e-post till [email protected] senast måndag 31 mars.
Varmt välkomna!
Sedvanliga stämmoförhandlingar. Författare och musiker Göran Bryntesson kåserar om Arvika. Lunch på Elins Bakgård. Anmälan till [email protected] senast den 22 mars
Plats:
Arvika Bibliotek, Hörsalen, Kyrkogatan 39 A
Lerum: Träff med Gerd Riccius: Om Marie Antoinette
27 mars, 2025
Gerd Riccius berättar om Marie Antoinette: älskad – hatad
Följ historien om den legendomspunna drottningens väg till giljotinen med den svenske greven Axel von Fersen vid sin sida.
Öva på svenska med Nordjobb! För nordjobbare i Sverige under vintersäsongen och inkommande nordjobbare som förmedlats sommarjobb i Sverige. Mer information tillkommer.
Föreningen Norden centralt: Finns civilsamhället kvar 2075?
26 mars, 2025
Civilsamhället har långa anor i både Sverige och Finland. Under den senaste tiden har den ideella sektorn kämpat med sjunkande medlemsantal, nedskärningar och minskande engagemang. Hur kan vi dra nytta av både gamla och nya former av engagemang och vad kan vi lära oss av varandra? Ser lösningarna likadana ut på båda sidorna av Östersjön? Hur bör våra samhällen förändras så att civilsamhället lever vidare? Välkommen på ett samtal med framtidsfokus i samband med Hanaholmens 50 års jubileum.
Evenemanget arrangeras av Hanaholmen, Förbundsarenan, Föreningen Norden och Youth 2030 Movement i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland.
Arvika: Nordens dag. Vad kan Norden göra i en orolig värld?
25 mars, 2025
”Vad kan Norden göra i en orolig värld?” Föredrag av Hans Lödén, Professor emeritus i statskunskap. Vissångerska Turid Ryan bjuder på nordisk musik.
Mingel och lotteri. Inträde 80 kr.
Föreningen Norden centralt: Frukostsamtal med Nordiska rådets president
25 mars, 2025
Vilka frågor står högst upp på den politiska agendan i Norden just nu? I samband med Nordens dag bjuder Föreningen Norden – i samarbete med Nordiska museet – in till ett samtal med Nordiska rådets president Heléne Björklund.
Bjurholm-Nordmaling: Varför vill Donald Trump ha Grönland?
25 mars, 2025
En kväll om Grönlands rika naturresurser, smältande inlandsis, myskoxar, slädhundar och isbjörnar.
Janina Priebe, Grönlandsforskare på Umeå universitet, berättar om Grönland.
Kyrkstugan i Bjurholm, tis 25 mars kl 19.00
Fika inkl inträde, 60 kr.
Medarr: Bjurholms berättarakademi, studieförb Vuxenskolan
Göteborg: Gustaf Améens bildningsresa genom Europa 1894-1896
25 mars, 2025
Gustaf Améen – bildningsresenär och nationalromantisk arkitekt
Föreläsning 25 mars 2025 kl 18.
Fri entré, anmäl dig här
Gustaf Améen var Skansens förste arkitekt och har också ritat bl a landsarkivet i Göteborg. Mats och Ia Améen berättar om sin farfars far och den spännande europeiska bildningsresa han gjorde 1894-96. Berättelsen har nyligen resulterat i en bok. Den grundas på en omfattande dubbelriktad brevväxling mellan Gustaf på resa och den borgerliga familjen hemma i Sverige. Berättelsen illustreras av Gustafs egna bilder, teckningar och fotografier.
Föreläsningen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan den 25 mars 2025 kl 18 på Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg, Örngatan 6, Redbergsskolan (A-entrén, sal 17)
Obs! Ingen parkering på skolgården, ty boendeparkering. Vi rekommenderar allmänna kommunikationsmedel med spårvagn och busshållplats Redbergsplatsen.
Plats:
Örngatan 6, Redbergsskolan (A-entrén, sal 17)
Måndagen den 24 mars kl 15.00 Nordiskt gästabud på Äppelgården, som ligger strax väster om Östra Karup. Edward C Johansson underhåller med musik.
Dansk fläskestek med tillbehör serveras.
Anmälan till Hjördis Blomqvist 076-1849451 senast den 19 mars.
Mer information kommer i nyhetsbrevet i början av mars
I Lysekil bjuder Föreningen Norden traditionsenligt in till Nordiskt gästabud.
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan samlas vi i år den 24 mars på Restaurang Sillen i Lysekil, som dukar upp med smörrebröd, och där vi tillsammans får ta del av ansjovisens historia.
PRIS 200 kronor
ANMÄLAN på telefon 0523-20 66 00
senast den 18 mars.
Ätradalen: Nordens dag 23 mars firar vi i Unnaryd och Tiraholm!
23 mars, 2025
Alla hälsas varmt välkomna att fira Nordens dag!
Vi åker med Ätrans buss, start i Falkenberg (Granngården) kl. 8.30, därefter Vinberg, Vessigebro, Okome, Gällared, Ätran, Fegen. OBS! rutten är preliminär, kan ändras, tider tillkommer.
Guidning på Bonadsmuseet kl. 10.15.
Därefter äter vi lunch på Tiraholms fisk kl. 12.00.
Meny: kryddrökt regnbågslax, potatissallad, grönsallad, bordsvatten, kaffe och liten kaka.
Vid allergi finns alternativ; kontakta Marita.
Kostnad 400 kr. Betala gärna till Ätradalens Nordenavdelning med Swish 123 27 600 80 eller till bankgiro 5882-1927
Anmälan senast fredagen den 14 mars till Marita tel. 070 300 39 84 (gärna SMS) eller e-post [email protected]
Ta tillfället i akt och följ med på denna utflykt.
Har du svårt för att ta dig till Granngården; hör av dig!
Vi ser framemot en trevlig gemensam bussresa.
Nordens dag firas på Hanhalsgården med söndagsmiddag. Underhållning “Bönnerna i West” från Tvååker. Frågesport och lotterier.
Anmälan senast 16 mars.
Pris 250 kr/person
Välkomna!
I anledning av NORDENS DAG söndag den 23 mars, flyttar vi ut från tätorten Eslöv och finns på plats i Marieholm för att berätta om oss, svara på frågor och, klockan 15, avsluta med att lyfta fram den av Marieholms författare som medverkade som värd under Vänortsmötet 27 – 30 juni 2024, RAGNHILD Nilsson SKRIVARE. Ragnhild älskar historia och skriver romaner i en fiktiv medelhavsmiljö. Kvinnor i hennes text är starka och framtidstroende. De möter inte och yttre konflikter under livets alla skiften.
Vi välkomnar medlemmar och nyfikna att titta in och få veta mera från klockan 13. Fika till självkostnad.
För stunden med Ragnhild från klockan 15 tar vi ut en avgift om 100 kr. Denna kan betalas på plats eller via swish 1232927150
De nordiska evenemangen duggar tätt i dessa dagar. Söndagen den 23 mars kl. 13.00 är vi inbjudna av Jönköpingsavdelningen för att fira Nordens dag med Gästabud på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Mångatan 10 i Jönköping.
Efter måltiden kommer vi att få lyssna till Börje Hillfelt, som då kommer att berätta om ”Mannen som gjorde vad som föll honom in”. Information blir det också om Jönköpings kommande utbyte med en gymnasieskola i finska Kuopio.
Lunch inklusive kaffe och kaka kostar 170:-. Är det någon som behöver specialkost, så meddela detta i samband med anmälan. Lunchen betalas med kort vid ankomst i receptionen, som ligger till höger i huvudbyggnadens entréplan. Anmäl dig senast 13 mars till Eva Göransson med vändande mejl ([email protected]) eller via 070-681 02 86.
Plats:
Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Mångatan 10 Jönköping
Dessvärre måste vi ändra lite i vår planering – vår planerade föreläsare Ulla Gudmundson, har fått förhinder, men vi har dessbättre kunnat engagera en sedan tidigare bekant och uppskattad föreläsare i hennes ställe. Författaren och Norden-kännaren Bengt Lindroth kommer till Centralen i Tranemo söndag 23 mars kl 15.00 till ca 17.00 och föreläser bl a om förhoppningar om en framtida nordisk-baltisk gemenskap, synnerligen aktuellt i det aktuella omvärldsläget.
Vi bjuder på enkel förtäring, kaffe och kaka, och det blir tillfälle att ställa frågor. Välkomna till Tranemo, såväl gamla medlemmar som presumtiva nya!
Vi firar Nordens Dag på Quality Hotell I Vänersborg. vi börjar med en lättlunch och får sedan höra ett föredrag om vulkaner av Jerry Borgman. Musikunderhållning av Jesper Lindholm.
Anmälan om deltagande samt ev allergi (räksmörgås) senast 20 mars till [email protected] eller 070-7507755
Västerbotten (distrikt): Fira Nordens dag i Väven, Umeå
23 mars, 2025
Vi firar Nordens dag söndag 23 mars och hyllar det allt viktigare nordiska samarbetet med en familjedag i Väven i Umeå. Fritt inträde!
Programmet sker på Plan4 och består av följande:
12.30-13.15 Nordisk sagostund för barn 3+ (på både svenska och finska)
13.30-15.00 Café Norden – talkshow med fika och nordiska gäster.
Gäster:
NILLA KJELLSDOTTER – deckardrottningen från Österbotten med över 300 000 sålda exemplar av sin bokserie om poliskommissarie Mija Wadö hos Österbottenpolisen.
TOVE QVICKSTRÖM – skådespelare från Wasa Teater som är aktuell med monologen ”Vila kan man göra i graven” och nominerad till årets skådespelare i Finland för huvudrollen i pjäsen ”Tårtljus”.
NIKLAS EKLUND – professor i statsvetenskap på Umeå Universitet, expert på säkerhetspolitisk förändring, geopolitik och arktisk säkerhet.
Konferencier är artisten och journalisten FREDRIK FURU.
Kl.16.00 avslutas dagen med “Heka – Gandini Juggling” en cirkusföreställning på Vävenscenen (biljetter: biljettcentrum.com)
Välkommen till Hotel Laholmen i Strömstad och fira Nordens Dag tillsammans med oss.
Vi inleder med föredrag av Annika Löfgren Lundqvist Samordnare civilt försvar och beredskap på Länsstyrelsen i Västra Götaland på temat
– Vad är Civilsamhällets roll i kristider?
– Gränskommunernas särskilda läge!
– Vad är Civilsamhällets roll i krisstider?
– Gränskommunernas särskilda läge!
Därefter äter vi en 2-rätters söndagsmiddag inkl. kaffe till en kostnad per person på 255 sek, och har mellanfolkliga samtal, det vill säga har det trevligt/koselig tillsammans.
Vi hoppas att Du har möjlighet att komma.
Dagen före Nordens Dag, den 23 mars, håller Skånedistriktet årsmöte med efterföljande offentlig del, klockan 13 – 15.30
Medlemmar, varför inte med gäster, hälsas välkomna att delta i samtal och dela med sig. Rubrik för dialogmötet är ” Föreningen Nordens utmaningar och framtid”.
Hur vi uppträder i Norden, lokalt, gemensamt i större sammanhang och stater emellan kan ha stor betydelse när bistra vindar drar över Jorden.
Fika 60 kr! Därför tar vi gärna en anmälan.
Jönköping (distrikt): Nordens riksordförande till distriktsstämman
22 mars, 2025
Nyvalde förbundsordföranden för Föreningen Norden i Sverige, Pyry Niemi, kommer till Nordendistriktets årsstämma lördagen den 22 mars. Vad vill han med Föreningen Norden?
Själva stämman med valda delegater startar kl 10.00 (alla medlemmar är dock välkomna att lyssna) medan föreningsmötet där vi lyssnar till Pyry Niemi sker efter lunch. Självklart blir det fika! Plats: Seniortorget på Rosenborgsgatan 24 i Huskvarna kl. 13.15. (Obs – ändrad tid från förra medlemsbrevet.)
Karlskrona/Ronneby: Nordens dag/Gästabud lördag den 22 mars på Askunga Dovvilt
22 mars, 2025
Norden dag/gästabudet hålls för att uppmärksamma
Helsingforsavtalet som undertecknades den 23 mars 1962
I år håller vi gästabudet hos Askunga Dovvilt.
Vi gästas av Lars Werner f.d. ordförande i folkhögskolan Litorina, som berättar om sin tid på skolan.
Tillsammans äter vi en lunch, bestående av potatisgratäng och hjortkött. Efter det blir det kaffe och kaka.
Pris: 195 kr (205 kr)
Tillfälle att handla i den fina gårdsbutiken ges också.
Samåkning ordnas. Ring någon i styrelsen för besked.
Då vi måste vara 20 – 25 personer för att kunna genomföra gästabudet, hoppas styrelsen på stort deltagande!
Anmäl och betalning helst innan den 14 och absolut senast sö 16 mars till [email protected], sms (0703971253) eller e-post ([email protected]) till Bengt Larsén
Öva på svenska med Nordjobb! För nordjobbare i Sverige under vintersäsongen och inkommande nordjobbare som förmedlats sommarjobb i Sverige. Mer information tillkommer.
På Seniorernas hus får vi besök av Ukulelebandet, ett gäng glada pensionärer som har träffats en gång i veckan i åtta år. De sjunger och spelar, inte bara ukulele utan dragspel, banjolele, bas och ibland också trumma! Repertoaren är allt från Siw Malmkvist till the Beatles och Benny Anderssons musik med kända texter, där alla kan sjunga med!
Nya medlemmar från 2024 inbjudes! Övriga betalar 200 kr för landgång och kaka med kaffe/te. MISSA INTE DETTA!
Sista anmälningsdag till kansliet eller via mejl måndag den 10/3 därefter bindande.
Gyrit Hagman, psykiater, psykodramalärare och vissångerska
“Mycket att berätta om våra nordiska länder”
Gyrit Hagman som bor på Åland är en verklig Norden-vän som bott i alla nordiska länderna och talar deras språk. Hon är pensionerad psykiater, psykodramalärare och vissångerska som intresserat sig för visor från Island och Finland vilka hon sjunger på originalspråk till gitarr och dragspel. Från Åland har hon samlat gamla visor. Hon har även mycket att berätta från våra nordiska länder.
Kaisu Akselsdotter från Föreningen Norden i Vadstena medverkar som presentatör och moderator.
Programmet genomförs i samarbete med Vadstena föreläsningsförening.
Jubiléet firas med pompa och ståt på Studieförbundet Vuxenskolan, Drakensalen med medlemmar, kommunens och våra vänorters representanter. Middag och program.
Obs begränsat antal platser anmälan till ordföranden tel. 073 9812265 Anmälningsavgift 50 kr. Totalkostnad 150:- person
Fotograf Tomas Hansen visar programmet “Färöarna”. Under hans ledning reser vi runt till åtta olika öar i ögruppen i Nordatlanten, halvvägs till Island. Vi får se säregen natur och följa hur djur och människor bär sig åt för att klara vardagen. I stillbilder och film får vi även vara med om festligheter och höra vad koppling James Bond har till öarna.
Thorshavn tillhörde länge Eslövskretsen av vän orter, med lämnade i början av 1990-talet då man ville övergå till huvudstadsgruppen. I somras, 2024 i samband med vårt vänortsmöte, bjöd samtliga deltagande vänorter in Nordenföreningen i Thorshavn att vara med i kretsen igen.
Arrangemanget finns i Vuxenskolans utbud samman med Fotoklubben. Vi har bjudit in oss och är välkomna!
Är du Nordjobbare i Arjeplog? Vår språkworkshop går ut på att mötas med Nordjobbare, nordjobbteamet , Svenska Nu och Språkambassadörerna för att diskutera och lära oss om det svenska språket! Inga förkunskaper behövs. Vi uppmuntrar alla Nordjobbare att komma med för att träffas och umgås, du som har svenska som modersmål är också varmt välkommen att delta!
Mer information och anmälan via länken nedan.
Program:
– Södra Dalarna Tidning 100 år i år!
Peter Gustafsson berättar om intressanta episoder från Hedemora
– Årsmöteshandlingar
– Förtäring
Även icke medlemmar välkomnas till en trevlig kväll.
Gruvhistoriker och författare Jan Kruse från Filipstad föreläser och visar bilder från Filipstads gruvområde. Jan har fått kulturpris för sitt författarskap om Värmlands gruvhistoria
Jon Jonsson är islänning med stort intresse för isländsk vulkanism.
Den 19 mars 2021 startade ett vulkanutbrott på Reykjaneshalvön, ungefär 3 mil från Reykjavik. Det visade sig vara starten på en rad utbrott, det tionde utbrottet kom i november 2024 och aktiviteten ser ut att fortsätta ….
Jon, som varit på plats flera gånger, berättar och visar bilder!
Västerås: Att komma till Sverige från Norge på 1960-talen
05 mars, 2025
Civ .ing. Sverre Haukeland , flitig skribent i Västmanlands läns tidning, berättar om hur det var att komma till Sverige från ett annat nordiskt land på 1960-talet.
Föreningen bjuder på fika. Föranmälan
Lerum: Träff med författaren Karin Manzoor: Om en 20-rialsedel
04 mars, 2025
Karin Manzoor berättar om hur en 20-rialsedel förändrade hennes liv och om vistelsen hemma hos en nobelpristagare tog henne runt halva jorden, ända till Persien.
Vilken beredskap har vi i Tingsryd? Vad fixar kommunen? Vad ordnar andra myndigheter? Vad behöver vi göra själva? Vad kan föreningslivet bidrag med?
Varmt välkommen till en öppen, högaktuell information av och dialog med vår beredskaps- och säkerhetssamordnare Johan Smedin.
Alla intresserade är välkomna till Studieförbundet Vuxenskolan i Kronoberg måndag 3 mars kl 18.30, fika från 18.00. Medlemmar fikar gratis, övriga betalar 40:-.
Efter föredraget hålls årsmöte.
Vi träffas, umgås och fikar tillsammans. Ordet är fritt och alla är välkomna! Ingen anmälan.
Plats: Sundsvall Chocolate House, Nybrogatan 15, 852 31 Sundsvall
Årsmöte 2025 för Föreningen Norden Pajala lokalavdelning. Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Kommunalråd Birgitta Rantatalo är vår gäst och hon pratar kring “Pajala i nordiskt samarbete”.
Gott fika serveras.
Medlemmarna hälsas varmt välkomna!
Ingen föranmälan behövs.
Har du drömt om ett säsongsjobb i Norden, men tvekar att arbeta på svenska? Ta chansen och njut av en gratis frukost i inspirerande sällskap. Under frukosten får du höra mer om Föreningen Norden Sverige, Nordjobb, Språkambassadörerna och nätverket Svenska nu, samt ta del av flera korta workshops som kan inspirera dig till och ge dig verktyg till att klara av en sommar i Norden. I samarbete med Pohjola Nordens ungdomsförbund.
Karlskrona/Ronneby: Årsmöte och visning av Blekinge Museums förrådsmagasin i Rosenholm
26 februari, 2025
Härmed kallas till årsmöte med Föreningen Norden Karlskrona/Ronneby i Rosenholm i Blekinge Museums föremålsmagasin onsdagen den 26 februari. Vi får kl. 18.00 en guidning genom förrådsmagasinet av chefen Christoffer Sandahl. Efter det ca kl. 19.00 blir det årsmöte. I anslutning till årsmötet bjuds på fika.
Ingen avgift. Även icke medlemmar är välkomna till visningen. Anmälan till [email protected], sms (0703971253) eller e-post ([email protected]) till Bengt Larsén. Anmälan senast söndagen den 23 februari.
Vi läser om Öland inför hösten resa. Onsdagar 26/2, 12/3, 26/3, 16/4, 23/4 kl 19:00
Ta med egen fika.
Resan till Ölands skördedagar går den 26-29 september.
Arvika: Årsmöte – SENO. Den svensk/norska polisstationen
25 februari, 2025
Årsmötesförhandlingar. SENO – Den svensk/norska polisstationen. Gruppchef och regional krisstödshandledare Joakim Kristiansen berättar. Tilltugg med mingel. Information om vårens övriga aktiviteter och höstens resa till Norge.
Måns Laudon som vistats på Grönland många och långa perioder, nu senast hösten 2024 då han arbetade som läkare i Upernavik, delar med sig av sina intryck och visar bilder.
Vad vet du om Kalevala?
Kalevala har inspirerat många konstnärer, författare och musiker. Nu får du lära dig mer om dess kulturyttringar.
I samarbete med Föreningen Norden och Finska föreningen.
Årsmöte i Vänersborg.
Islänningen Tryggvi Ottarsson inleder mötet med att berätta om Island och det betydelsefulla fisket för landet. Efter en paus smakar vi på på isländska läckerheter som Tryggvi och hans fru har med sig.
Sedan börjar årsmötet.
Invandringen är en del av Huskvarnas historia. Det får vi veta mer om när vi söndagen den 23 februari kl 14.00 har årsmöte. Efter årsmötesförhandlingarna och sedvanligt kaffebord ger oss Liisa Sulin Elmqvist sin berättelse om att först komma till Sverige som invandrare från norra Finland och senare i livet välkomna andra invandrare till Sverige. Också detta möte hålls på Seniortorget på Rosenborgsgatan 24. Till årsmötet behövs ingen anmälan.
Årsmöte söndag 23 februari kl 15.00 med detta program: föredrag ”Norden och Nato”, nordiskt quizz, vi bjuder på kaffe och kaka
Plats: Vuxenskolan Skansgatan 3, Uddevalla
Personlig inbjudan utskickad
10.00 Besök på Sveriges Riksdag, information om Nordiska Rådet av Catarina Deremar.
13.30 Nordiska Museets utställning “Nordbor”
18.30 Middag på restaurang Aifur
Anmälan senast 31 januari till stefan@tornberg,nu, 070-242 17 11.
Välkomna!
Vi inleder det nya verksamhetsåret som vanligt med vårt årsmöte, som detta år kommer att hållas lördag 22 februari kl 14.00 i Equmeniakyrkans lokaler, Jägaregatan 6-8 i Ulricehamn.
I år har vi nöjet att hälsa välkommen som föreläsare Lena Ekman från Göteborgsavdelningen. Hon kommer att föreläsa på temat “Behövs Föreningen Norden?”, nog så tillspetsat! Efter föreläsningen erbjuds lite fika (kaffe eller te med smörgås och kaka) till självkostnadspris, varpå sedvanliga årsmötesförhandlingar vidtar. Vi hoppas kunna avsluta det hela ca 16:30.
Välkomna, såväl redan medlemmar, som gärna också nya intresserade som kan tänka sig bli medlemmar!
Föreningen Norden centralt: Resa till Skellefteå för nordjobbare
22-23 februari, 2025
En gemensam resa för nordjobbare i Arjeplog/Kiruna som vill uppleva en annan region i Sverige! Under resan kommer du bland annat att få uppleva World Cup Winter Swimming tillsammans med Föreningen Norden Skellefteå.. Begränsat antal platser. Läs mer och anmäl dig via länken nedan!
Efter årsmötet kommer Barbro Andreasson att visa ett bildspel och berätta om Öxeryd förr och nu, baserat på den skriftliga dokumentationen som arbetades fram 2004. Fotomaterialet från 40-talet jämförs med nytagna.
Årsmöte i Folkets hus B-sal. Stadgeenliga ärenden. Motioner skall vara inlämnade till Nordens kansli på Ronnebygatan 15 eller till [email protected] senast den 4 februari.
Vi bjuder på kaffe och semla.
Underhållning av Musikskolan. Missa inte detta!
För beräkning av förtäringen är vi tacksamma för anmälan till kansliet eller via e-post senast onsdagen den 12 februari.
Årsmöte med föredrag. Alla hjärtligt välkomna!
Medlemmar bjuds på förtäring. Anmälan om kaffe och kaka görs till Bengt-Åke Helleklev, 076 763 69 61 [email protected] senast 12 februari.
Ätradalen: Årsmöte samt bildvisning från “Naturen i Ätradalen”
15 februari, 2025
Välkommen till Ätradalens årsmöte i Vinbergs församlingshem, Vinbergs kyrkby 112, 311 94 Falkenberg lördagen den 15 februari klockan 14.00.
Program: Årsmötesförhandlingar, vi bjuder på kaffe/te och fastlagsbulle, Ingemar Alenäs visar foton från “Naturen i Ätradalen”.
Anmäl till Marita tel. 070 300 39 84 om du kommer senast måndagen den 10 februari så vi vet hur många fastlagsbullar vi ska beställa!
Torsdagen den 13 februari kl 18.30 på Gröna Hästen.
Kulturchef Annika Kharraziha och kulturutvecklare Charlotte Strömberg Eliasson från Laholms kommun berättar om kommunens kulturarbete vad gäller bl a den offentliga utsmyckningen.
Anmälan till Berit Brage senast den 8 februari.
Föreningen bjuder på kaffe och smörgås.
Vårprogrammet inleds med årsmötet den 12 februari och då har vi också bjudit in Helle Ahlenius Pallesen som kommer att berätta om möjligheter och fallgropar i de vardagsnära frågorna som kan ställa till det på ömse sidor av sundet mellan Danmark och Sverige.
Fjärås-Löftadalen har årsmöte i Idala församlingshem på onsdag den 12 februari kl 19:00.
Sedvanliga förhandlingar, bildvisning från sommarens Gotlandsresa.
Kaffeservering.
Alexandra Widl från Grönlandsresor berättar om resan till Bornholm. Sedvanligt lotteri med fina priser. Det kommer att bjudas på förtäring och därför behöver vi föranmälan till Agneta Myhr.
m:brane arrangerar årligen ett internationellt möte mellan producenter och finansiärer av audiovisuellt innehåll för unga i Malmö. 2025 är fokus på Danmark och m:branes konferens dag kommer helt att handla om danska initiativ och verksamheter. Bla deltar DFI, DR, Danska Filmskolan, Manuskriptskolen for Børnrfiktion samt flera danska produktionsbolag. Forumet är öppet för professionella inom filmindustrin, museer, Universitet.
Uppsala: Föreläsning om Uppsala-sonen Gustav Améen- bildresenär och nationalromantisk artitekt
05 februari, 2025
Mats och Ia Améen berättar om sin farfars far och hans europeiska bildningsresa 1894-1896. Hos Artur Hazelius bidrog han bl.a. till uppförandet av Skansen. Bokförsäljning
I samarbete med Föreningen Norden i Håbo och Östhammar
Silverkragar, ostformar, kalendrar med åtta årstider och dekorerade skidor. Föremål från olika tider berättar om Árjepluovve/Arjeplogs rika historia. Vi bjuder in alla nordjobbare i Arjeplog till att besöka Silvermuseet, “kunskapsportalen till arktiska landskap”.
Den ideella föreningen Tolleredminnen berättar om livet på Nääs Fabriker och om livet utanför arbetet i Tollered. De bygger sina berättelser, dels på egna erfarenheter av att växa upp och arbeta i Tollered, dels på många andras erfarenheter av arbets- och vardagsliv. De har dokumenterat berättelser och bilder i två böcker, Minnen från Tollered och Mera minnen från Tollered.
Föreningen Norden centralt: Digital träff för ungdomsmedlemmar
23 januari, 2025
Välkommen på årets första träff för ungdomsmedlemmar där du får lära dig mer om vår organisation och våra olika projekt så som mobilitetsprogrammet Nordjobb, du får träffa andra nya och gamla medlemmar runt om i landet samt får höra hur du kan engagera i Norden – och för ett mer demokratiskt, öppet och samverkande Norden – under året.
Vårsäsongens första möte ägnar vi åt en dramatisk livshistoria från andra världskriget. Margareta Andermo, välkänd reporter från Radio Jönköping, berättar om sin nya bok Alla dessa längtans dagar. Mitt under brinnande världskrig skickas Margaretas far till Berlin 1939 för att arbeta som krigsfångesekreterare, utsänd av Röda Korset. Boken bygger på pappans dokumentation från krigsfångelägren kring Berlin och senare Paris, samt föräldrarnas brevväxling under åren de inte kunde ses.
Anmälan till Eva Göransson senast 17 januari. 070-681 02 86 eller via mejl enligt nedan.
Plats:
Seniortorget, Rosenborgsgatan 24 i Huskvarna
Karlskrona/Ronneby: Cafékväll: Karlskrona – de första åren
21 januari, 2025
Den 21 januari i Karlskrona Folkets hus, ordnar Föreningen Norden Karlskrona/Ronneby cafékväll på temat Karlskrona – de första åren. De danska ränderna fanns då kvar. Vi får veta en del om vad som hände när Sverige skulle integrera Blekinge i riket och bygga upp en ny flottbas. Lars Håkansson, världsarvsguide och styrelseledamot berättar om denna tiden. Arrangemanget görs i samarbete med Vuxenskolan. Vi serverar efteråt kaffe/te och fralla.
Avgift 50 kr för medlem och 60 kr för icke medlem. Anmälan till [email protected], sms (0703971253) eller e-post ([email protected]) till Bengt Larsén. Anmälan och inbetalning senast söndagen den 19 januari.
Betalning till föreningen plusgiro 160004-8 eller swish nr 1233336435.
Plats:
Folkets Hus, Östra Köpmansgatan 34, Karlskrona
“Samiskt liv i äldre tid”
Ivan Eriksson berättar om livet i Sapmi från förr, innan gränstraktaten trädde i kraft och om hur samiska familjer förflyttades från Karesuando till Härjedalen .Och mycket annat!
Gratis inträde för medlemmar. 100 kr för övriga.
Vi bjuder på fika!
Välkomna!
Tjugonde knut 13 Januari 2025 Gimo.
Karnevalståget och besök på Knutmassomuséet.
Ev samåkning, annars UL-buss.
Anmälan till Ordföranden Anne Harbom Jäderlund 0739812265 senast 7/1 2025.
Vi uppmärksammar speciellt Island 80 år som självständig stat, äter nordisk mat och sjunger några julvisor. Kostnad 160 kronor. Max 20 personer anmälan till sekr. Maria Aldin 0707302656.
Vi upprepar tidigare års luciafirande och har anlitat en musiker som hjälper oss med luciasångerna och så dricker vi luciakaffe med lussekatt och pepparkaka.
Vi får också se ett bildspel från Stora Karlsö och Gotland.
Karlskrona/Ronneby: Nobelmiddag 11 december kl 16.30 på Östersjöskolan
11 december, 2024
Den traditionella och populära nobelmiddagen i Östersjöskolans restaurang, Drottninggatan 16 (ingång från havssidan) i Karlskrona genomförs traditionsenligt. Ingång från havssidan
Medverkan av Lars Malmgren som höll ihop arbetet med Blekinge Historia som gavs ut i två band i sommar. Talar över temat ”Blekinges historia – ett nyskrivet samlingsverk”. Dessutom blir det musikunderhållning med Kulturskolan. Ett lotteri kommer också att ordnas.
Meny
Vegetariskt och icke vegetariskt alternativ. Se särskild bilaga
Priser
Mat: 385 kr
Dryck med alkohol: 170 kr (fem drycker)
Alkoholfritt: 130 kr (fem drycker)
Endast ett glas vin: 80 kr
Betalning
Betalning till föreningens plusgiro 160004-8 eller swish nr 1233336435. Betalning senast 3/12
Anmäl deltagande senast den 3/12 till [email protected], sms (0703971253) eller e-post ([email protected]) till Bengt Larsén
Vi träffas i Kaplanen onsdagen den 11 december. Här serveras en julsmörgås och får lyssna på lite skönsång. Vi avslutar med kaffe och kaka!
Klart du vill vara med! Hör av dig till Susanne senast den 6 december..