Här kan du läsa mer om och anmäla dig till våra evenemang som sker runt om i landet, och som bedrivs både av våra lokalavdelningar och i vår centrala verksamhet. Många evenemang sker också online, vilket innebär att du kan delta var du än befinner dig.
Direkt efter påsk, tisdagen den 22 april, gör vi en utflykt till Norrahammar och det gamla bruksområdet som nu härbärgerar flera museer och mycket annat. Programmet startar den 22 april kl 14.00 på Industrimuseet, en gul byggnad allra längst söderut på bruksområdet. Där får vi en guidad tur med mycket Norrahammarshistoria. Vi besöker också Radiomuseet i samma byggnad och fikar tillsammans. Det blir ingen gemensam bussresa utan till Norrahammar tar vi oss på egen hand, antingen med kommunal buss eller genom samåkning i bil. Vi återkommer med besked om kostnad för denna utflykt. Anmäl dig senast 17 april till Christina Snygg, 073-613 02 12 och berätta då också om du vill ha hjälp med plats i bil.
Lise Horneman Hansen, lektor i danska vid Uppsala universitet, berättar och svarar på frågor om det danska språket. (Ikväll talar Lise svenska!)
Ska vi tala danska när vi träffar danskar och besöker Danmark?
En kväll för alla som är intresserade a språk!
Gratis för medlemmar, övriga: 50 kr i inträde
Lerum: Håkan Kumler berättar om familjen Dicksons Vikaryd – slottet som revs
24 april, 2025
Håkan berättar om den relativt okände göteborgaren Axel Dickson som flyttade in i sitt nybyggda slott på Vikaryd utanför Alingsås 1886. Vi får en glimt av en slottsfamilj såväl till vardags som till fest. Det var ett gästfritt hem och tusentals människor togs emot under åren. I familjen fanns en stark vilja att ta an- svar för samhällsutvecklingen och hjälpa behövande. Slottstiden varade fram till 1946.
Isländska konstnärinnan Sigridur Huld Ingvarsdottir berättar om sitt skapande på Ateljéföreningen Hospitalet. Vi träffas utanför byggnaden på Ulleråkersvägen 36A
Max 10 personer
Anmälan till Helena Bicer 0730428064
Sundsvall/Timrå: GRÖNLAND NU OCH DÅ – OCH I FRAMTIDEN
29 april, 2025
Föreläsning med Måns Laudon som bott och verkat på
Grönland. Måns Laudon visar bilder och delar med sig av
sina intryck från sina senaste besök.
I föredraget beskrivs tiden från när han kom till Grönland
2004 – och återvände 20 år senare, hösten 2024, för att
arbeta som läkare i Upernavik på nordvästra Grönland.
Skerike kyrka är en av de äldsta stenkyrkorna i Västerås-trakten, byggd omkring år 1200. Kyrkan är ombyggd flera gånger , bland annat eftersom den är byggd på instabil lermark.
Kyrkvaktmästare Shams Rezai släpper in oss i kyrkan.
Endast för medlemmar.
Föranmälan.
Radiojournalisten Kaarina Honkanen berättar om de tusentals flickor som evakuerades med över 5000 kor från Finland till Västerbotten. De vandrade och åkte med tåg med korna till Skellefteå under 1944-1945.
För den musikaliska underhållningen står Åländska Louise Ottosson och Cay Nyqvist från Österbottninska Vörå.
I sköna maj gör vi en resa till Falköping med omnejd. Vi besöker Falköpings Museum, Ålleberg, Karleby och spännande Åsle Tå. På hemvägen gör vi en avstickare till Jung och Flyglednings- plats Björn. Närmare information kommer i ett senare utskick.
Vi startar kl 08:00 från Lerum och beräknar att vara tillbaka ca kl 18:00. I resans pris ingår inträdesavgifter, guidningar, två kaffepauser, lunch och bussresa.
Beräknad kostnad: 850 kr/pp. Inbetalas till föreningens bank- giro 380-1040 eller med Swish 123 672 0718.
Anmälan senast 10 april till Vanja Andersson, tel 0730-94 91 43.
Vikingar, vikingaskepp och kungligheter
Vi kommer att besöka Vikingaskeppsmuseet och där få information om vikingar, sjöliv och deras färder över haven. Vi kommer även att besöka världsarvet Roskilde domkyrka där Danmarks kungligheter ligger begravda sedan 1400-talet. Och som grädde på moset kommer vi under lunchen få besök av Föreningen Norden från Kalundborg som berättar om sitt arbete ang. vikingaboplatser och vikingaskatter i sin kommun.
Besök hos Helgeandssystrarna på Alsike kloster
Fika samt visning av kyrkan och klostret. En valfri pengagåva (20-50 kr/person) till klostrets renoveringsarbete
Samåkning. Anmälan till ordföranden 0739812265 senast 9/5
Utgrävningarna i Elleholm
Elleholmsprojektet 2016-2024 – Borgen och staden i nytt perspektiv
Jimmy Juhlin, arkeolog från Blekinge museum sammanfattar det arkeologiska forskningsprojekt kring den medeltida staden Elleholm. Efter åtta års undersökningar har bilden av det medeltida samhället klarnat betydligt och många intressanta iakttagelser har dokumenterats
Torsdagen den 21 augusti gör vi en utflykt till Harplinge kyrka, där det är en vacker och annorlunda kyrkogård. Platsen är förutom en Kyrkogård, en botanisk upplevelsepark . År 2017 fick Harplinge-Steninge ta emot priset som Årets kyrkogårdsförvaltning.
Anmälan senast 14 augusti till Tommy Paulison, 073-2242015. Samling på parkeringen vid Idrottsgatan kl 13.00 för samåkning.
Vi åker till Göran Martinssons mopedmuseum i Vindrarp. Martinsson har samlat på mopeder sedan 1970-talet och innehar nu en av Sveriges finaste samling. Anmälan till Tommy Paulison 073-2242015 senast den 8 september. Samling på parkeringen vid Idrottsgatan kl 13.00
för samåkning. Medtag kaffekorg.