Ledarutbildning för studiecirkeln Min plats i Norden
Föreningen Norden och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en digital ledarutbildning för att skapa konstruktiva och kreativa samtal om livet i Norden idag och i framtiden. Du som gått utbildningen kan sedan hålla i studiecirkeln Min plats i Norden och bjuda in till lokala träffar på platsen där du bor. Ledarutbildningen genomförs i Zoom den 20 och 27 februari samt den 21 maj klockan 19.00-21.00.
Det behövs fler utrymmen och mötesplatser där människor kan samtala, resonera, lära och förstå varandra. För att skapa förutsättningar för människor att träffas och tillsammans med andra skapa konstruktiva och kreativa samtal har Föreningen Norden tagit fram en studiecirkel i tre delar som heter Min plats i Norden. I denna ledarutbildning ges du en introduktion till studiecirkelns tre delar, samt bakgrunden till Föreningen Nordens arbete med att skapa och främja nya möten och dialoger över gränser.
Utbildningen genomförs digitalt tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Vid det första tillfället ges du en introduktion till rollen som cirkelledare där det ges förslag på hur du kan lägga upp de tre träffarna. Utbildningen innehåller också praktiskt samtal om att planera inför en studiecirkel tillsammans med andra framtida cirkelledare som kommer att hålla lokala studiecirklar. I tillägg får du som cirkelledare även en guide för handledning.
Vid cirkelledarutbildningens andra tillfälle kommer den finska stiftelsen Dialogpaus att introducera sin samtalsmetod med samma namn, ett arbetssätt som handlar om att skapa konstruktiva samtal. Denna metod kommer att användas vid studiecirkelns första träff.
Vi utbildningens tredje tillfälle får du möjlighet att dela dina erfarenheter och perspektiv av att skapa konstruktiva och kreativa samtal med de andra cirkelledarna. Med detta tillfälle hoppas vi att du som ledare ska kunna knyta ihop säcken och dela dina viktiga lärdomar från processen.
Arbetet med studiecirkeln Min plats i Norden i Nordiska ministerrådets handlingsplan
Vision 2030. Visionen är antagen av Nordens regeringar och siktar mot att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030. För att regeringarnas vision ska bli verklighet så behöver människor involveras med sina idéer om hur framtiden kan se ut. För att bidra till detta arbete samlar Föreningen Norden in bidrag från människor i olika åldrar i Norden.
Delar av det insamlade materialet kommer att utgöra en del av Nordperspektiv – en publikation som årligen sätter ljuset på en samhällsaktuell fråga i Norden. Publikationen överlämnas till beslutsfattare regionalt, nationellt och nordiskt och är ett sätt att lyfta fler röster om vår gemensamma framtid i Norden.
Läs Nordperspektiv 2023 här!
Varmt välkommen den 20 februari och den 27 februari klockan 19.00 – 21.00 i Zoom!
Anmälan görs till [email protected] senast den 15 februari.
Begränsat antal platser.
Länk till Zoom-mötet kommer i din bekräftelse på mail.
Ledarutbildningen hålls av
Erika Olsson, utbildare Vreta Jord & Ord
Jens Öst, utvecklingsledare, Studieförbundet Vuxenskolan
Emelie Dahlström-Ravn, verksamhetschef Föreningen Norden
Celia Boltes processledare Föreningen Norden
Jonna Similä, sakkunnig, Stiftelsen Dialogpaus