Mervärde i mötet mellan generationer
Att uppmuntra och möjliggöra nya möten, dialoger och samarbeten över gränser är något som ligger Föreningen Norden varmt om hjärtat. Ett konkret exempel är mötet mellan Föreningen Nordens lokalavdelningar och unga nordjobbare från våra nordiska grannländer.
Mobilitetsprogrammet Nordjobb gör det möjligt för unga att upptäcka hur det är att leva och arbeta i en annan del av Norden genom säsongsjobb i Danmark, Norge, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Åland och Sverige. Att som ung komma till ett nytt land för att jobba kan innebära vissa utmaningar; att ta sig an ett nytt språk, navigera i hur saker och ting fungerar i en annan arbetskultur och befinna sig på en plats där man inte har några tidigare kontakter. För att ge nordjobbare möjligheten att träffa varandra, lära känna sitt värdland bättre och få en chans att träna språkförståelse så arbetar Nordjobb med ett kultur- och fritidsprogram. Sedan sommaren 2023 är Föreningen Nordens lokalavdelningar runt om i Sverige involverade i detta arbete, något som har gett mervärde för både nordjobbare och medlemmar i lokalavdelningar.
Varmt välkomnande gav mersmak för det nordiska
På vissa håll arbetar flera nordjobbare på samma ort och hos samma arbetsgivare, men på andra platser är det enbart en nordjobbare som befinner sig. Aleksi Pakkanen från Finland var som enda nordjobbare i Boden i somras och blev varmt välkomnad av Föreningen Norden Boden. Lokalavdelningen blev ett stöd under Aleksis tid där. Han fick både hjälp med att ordna en cykel för att kunna ta sig runt i Boden och ett möte med Bodens kommuns inflyttningsservice. Tillsammans med medlemmar i Föreningen Norden Boden fick han besöka sevärdheter i Boden med omnejd, som Treehotel i Harads, Arctic Bath och Laxholmen i Edefors.
– Jag har njutit av min tid i Boden. Det har varit en lärorik och givande upplevelse och jag kommer sakna alla helt säkert. Föreningen Norden Boden gav mig så varmt välkomnande och det kändes tryggt och trevligt att börja jobba i Boden, säger Aleksis Pakkanen, som efter sommaren fått mersmak för det nordiska och valt att bli Nordjobbambassadör och berätta om sina erfarenheter av Nordjobb till andra unga under det kommande året.
Besök på textilmuseum en ny gemensam tradition
För Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo var det andra året i rad som de tog emot nordjobbare som säsongsjobbade inom äldreomsorgen i Borås med en gemensam, inspirerande kväll på Textilmuseet i Borås. Kvällen gick i Nordens tecken, genom en utställning med verk av yngre nordiska textilkonstnärer. Dessutom besöktes ”textilverkstaden” där de sex nordjobbarna och fyra deltagarna från Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo fick prova på färgtryck. För nordjobbarna fanns det även en intressant koppling mellan Textilmuseet och deras arbete på det finska äldreboendet, då många av de boende kom till Borås under textilindustrins framgångsperiod på 1960-talet.
Med en redan färdig inbjudan från Textilmuseet för nästa års nordjobbare i Borås och Föreningen Norden Ulricehamn-Tranemo har besöket på museet blivit en tradition, uppskattad av såväl nordjobbare som deltagare från lokalavdelningen.
Ett utbyte av lärdomar
Beroende på kontakter och intressen tar mötena mellan lokalavdelningar och nordjobbare olika form, och kan även bidra med inspiration och lärande kring olika ämnen. Föreningen Norden Göteborg har kontakter med Göteborgs biodlarförening, vilket ledde till ett intressant besök i stadsparken Slottsskogen där nordjobbarna fick en introduktion till biodlingens mysterier och glädjeämnen. Dessutom med samtal om betydelsen av biologisk mångfald och pollinerarnas arbete med ekosystemtjänster i ett hållbart samhälle.
Lärandet kan även gå att andra hållet. Föreningen Norden Borlänge blev sammankopplade med nordjobbare i Rättvik under sommaren, där tre unga från Spanien, Polen och Finland befann sig. Efter inledande svårigheter att få till en dag då nordjobbarna samtidigt kunde komma loss från arbetet mötte Annika Nyström och Karin Hansson från Föreningen Norden Borlänge upp Anni från Finland i Rättvik en vacker sommareftermiddag. Tillsammans tog de sig upp till Vidablick, ett högt utsiktstorn med fantastisk utsikt över Siljan och delar av Dalarna. Efter utsikten som imponerade på Anni tog de sig vidare till Tällberg för en buffémiddag.
– Både Karin och jag fick nya kunskaper om Finland, om hur en ung flicka tänker om framtiden och vi åkte hem med känslor av ett positivt och givande möte, säger Annika Nyström efter deras gemensamma kväll.
Gemensamma aktiviteter har kunnat genomföras med stöd från Nordjobbs kultur- och fritidsprogram. På vissa håll även med bidrag från Föreningen Nordens Katalysatorn – Ett gränslöst Norden, som Föreningen Nordens lokalavdelningar och distrikt kan söka bidrag från för att främja och stimulera mellanfolkliga utbyten. Men framför allt har dessa möten kunnat genomföras tack vare nyfikenhet, engagemang och intresset att mötas från lokalavdelningar och nordjobbare.