Norra Bohuslän
Vill du nominera till näringslivspriset Gränslösa affärer?
Längre ner på den här sidan finns nomineringsformulär
Föreningen Norden Norra Bohuslän består av kommunerna Tanum och Strömstad
Föreningen Norden är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som sedan 1919 arbetar för att främja och stärka samarbete och samhörighet i Norden och med dess omvärld. Vi skapar möten och möjliggör dialog och samarbeten mellan människor och över gränser i hela Norden. Vår verksamhet är öppen för alla och en av lokalföreningarna är Föreningen Norden Norra Bohuslän.
Vi har med vårt gränsregionala läge i Norden ett stort ansvar för att belysa vikten av öppna gränser, verka för en stark gränsövergripande arbetsmarknad samt framför allt verka för mellanmänskliga möten. Vi har civilsamhällets perspektiv.
Vi har alla som bor och verkar i vår gränsregion negativa upplevelser av den stängda gränsen under pandemin. Oavsett vilken orsak som medför en stängd gräns, vill vi belysa hur stora negativa följder det har för både näringsliv och enskilda människor.
Vi måste gemensamt visa regionala och nationella myndigheter samt för samhället generellt, att vi är en gemensam gränsöverskridande region.
Vill Du vara med och arbeta för vår gränsregion och nordiska framgångar? Bli medlem och deltag i arbetet att stärka civilsamhället i ett tryggt och demokratiskt Norden.
Vad gör vi i Föreningen Norden norra Bohuslän?
Syftet är att Föreningen Norden Norra Bohuslän skall bli en självklar samarbetspartner, när man pratar möjligheter och hot i gränsregionen och vi vill belysa civilsamhällets roll i det nordiska utvecklingsarbetet. Var med och arbeta för öppna gränser och för Norden genom att bli medlem!
Vi har ett nära samarbete med vår grannförening Foreningen Norden i Halden.
För närvarande arbetar vi med följande teman;
Kultur och mötesplatser ( viktigt för att knyta människor samman)
- Vi firar Nordens dag tillsammans med Föreningen Norden Halden
- Vi visar film tillsammans med Tanums Hembygdsförening
- Vi firar andra nordiska länders nationaldag, speciellt den 17 maj
- Vi arrangerar föredrag ihop med Föreningen Norden Halden
- Kura skymning under den nordiska litteraturveckan i november
Gränsregional utveckling
”Fest på gränsen” i år 2025 den 15 juni vid gamla Svinesundsbron
Föreningen Norden Norra Bohuslän och Föreningen Norden Halden startade 2023 upp ett samarbete kring “kulturfest på gränsen “. Syftet var primärt, att återskapa det goda mellanfolkliga samarbete som fanns innan pandemin och stängda gränser.
Förutom det primära syftet, att åter knyta samman boende, besökare och näringsliv i gränsregionen, är att skapa en mötesplats vid den “gamla Svinesundsbron” där vi kan synliggöra det lokala och gränsregionala kulturutbudet. Bron är även en viktig symbol för mellanfolkligt samarbete mellan Sverige och Norge. Det är viktigt att lyfta fram vår gemensamma historia.
Ung företagsamhet
Vi samarbetar med Ung Företagsamhet (UF), medverkar på Gränslös UF/UE – mässa på Gallerian i Strömstad
Säkerhet och samarbete
Ett nytt programområde som är under utveckling – vill Du vara med ?
Är du intresserad av att arbeta med oss i Föreningen Norden Norra Bohuslän?
Genom samarbete och dialog kan vi tillsammans påverka viktiga frågor ur ett underifrånperspektiv
Välkomna att bli medlemmar och ta del i vårt uppskattade programutbud!
Kontaktuppgifter till styrelsen:
Ordförande: Åsa Torstensson, Strömstad, 070-343 96 18
Vice ordförande: Inga-Lill Mattsson, Tanum, 0704-01 90 18
Sekreterare: Birgitta Karlsson, Strömstad, 0708–666614
Kassör: Gertrud Axelsson, Tanumshede, 0525–22497
Ledamot: Christina Westheden Olausson, Strömstad, 0706-77 62 66
Ledamot: Erland Lundquist, Strömstad, 0706 – 59 05 31
Ledamot: Elsie Hellström, Strömstad, 0706-48 60 79
Ledamot: Lahja Hartvigsson, Strömstad, 0702-99 02 67
Ledamot: Elisabeth Olofsson, Strömstad, 0705-785206
Gränslösa affärer

2024 delades för första gången priset ”Gränslösa affärer” ut som har initierats av Föreningen Norden Norra Bohuslän, Föreningen Norden Halden och Norsk-Svenska Handelskammaren. Egentligen var det företagaren Vidar Gundersen som kom med förslaget, att det bör finnas ett pris som stimulerar näringslivssamarbete över gränsen (Norra Bohuslän – Östfold). Föreningen Norden var enig – ett gott förslag
Nu kan ni nominera till priset Gränslösa affärer 2025
Priset för inspirerande näringslivssamarbete över Norsk-svenska gränsen kan bli ert.
Priset Gränslösa Affärer delas ut till ett inspirerande samarbetsprojekt mellan ett svenskt och norskt företag där minst ett av företagen är etablerade i Norra Bohuslän/Dalsland eller Östfold och att ett av bolagen klassificeras som ett mindre företag. Samarbetet kan vara allt från en nyskapande kund – leverantörsrelation till ett utvecklingssamarbete oavhängig av bransch.
I tillägg till äran och ett stiligt diplom kommer vinnarna att motta ett konstverk som delas ut i samband med den årliga ”Fest på gränsen” som i år kommer att arrangeras den 15 juni 2025. Förra årets vinnare var mTabs från Halden tätt följd av Hvaler Krabbe från Sarpsborg. ”En slik pris er et kjempebra tiltak, og det henger høyt å vinne den. Vi er veldig glade for oppmerksomheten fra juryen og synligheten som tildelingen av prisen ga oss, sier Trond-Atle Bokerød fra mTabs”
Kriterier för nominering
- Priset tilldelas ett inspirerande samarbetsprojekt mellan ett svenskt och ett norskt företag
- Minst ett av företagen ska vara verksamt i Östfold och/eller Bohuslän/Dalsland.
- Minst ett av företagen ska klassificeras som “litet” (det vill säga ha färre än 50 anställda och en årsomsättning under 10 miljoner euro).
- Det är en fördel om samarbetet bidrar till en hållbar och balanserad näringsstruktur i regionen.
- Samarbetet ska vara mer än en traditionell kund-leverantörsrelation. Det kan exempelvis omfatta aktiv representation, marknadsutveckling, kunskapsutbyte eller forskning.
Frist för ansökan är: 2 maj 2025
Har du frågor? Kontakta Elsie Hellström