Röster från Norden: Oliwer Karlsson, Youth 2030 Movement
Oliwer Karlsson är programansvarig på Youth 2030 Movement. Han företräder en rörelse som arbetar för att öka ungas inflytande och med en tydlig deadline – 31 december 2030 lägger de ner.
Vem är du?
– Jag jobbar som programansvarig på Youth 2030 Movement. När jag inte jobbar älskar jag att plocka svamp och bada i havet alla årstider. Jag är en riktig bastukille.
Jag bor i Stockholm och Malmö, jobbar mest i Västerbotten och Norrbotten och kommer från Borås. Så jag befinner mig allt som oftast runt om i hela landet.
Vilka röster tycker du borde höras mer i Norden?
– Unga som bor i olika inlandskommuner måste vara med i den nordiska utvecklingen. Samtidens demokrati och utveckling tas fram i Nordens minsta kommuner. Nycklar vi hittar i Dorotea är mycket mer användbara än de vi hittar i Stockholm. Det vi hittar i en liten kommun kan appliceras på hundra olika kommuner. Det vi hittar i Stockholm kanske fungerar på fem eller tio platser. Och utvecklingen sker i möten mellan unga och makten.
Vilka röster hörs för mycket?
– Vi lyssnar för mycket på ett fåtal politiska beslutsfattare. Vi borde lyssna på den kakafoni av röster som finns i Norden.
Youth 2030 Movement – berätta om er och ert arbete!
– Vi är 3 år gamla och har 7 år kvar. Vi kommer att avvecklas 31 december 2030. Vi arbetar för största möjlighet till det bättre när det gäller ungas utveckling och inflytande. Vi driver bland annat rösträtt 16 i kommunala val.
Vi arbetar med kommunal, regional och myndighetsdriven utveckling och samarbetade med fler än 20 olika kommuner i Sverige förra året. En majoritet är kommunerna är olika typer av landsbygds- och/eller glesbygdskommuner. Jag är övertygad om att framtidens demokratiska innovation sker på små platser.
Hur påverkas verksamheten av att ni har ett slutdatum?
– Vi är väldigt pragmatiska och går bara in samarbeten och former som leder till långsiktig förändring. De sista 2-3 åren av det här pilotdecenniet kommer vi att omförhandla syftet med föreningen och börja arbeta mer med spridning och forskning. Jag kommer inte vara kvar i den här rollen då, det finns andra som kan göra det bättre. Det är uppfriskande att jobba med en tydlig deadline – vi kommer att hålla oss till den.
Temat för Utblick Norden är civilsamhällets roll i Norden. Varför är civilsamhället viktigt ur ditt perspektiv?
– Civilsamhället sitter på en massa lösningar och jävlar anamma som det nordiska behöver. Det är också viktigt att det nordiska civilsamhället träffar varandra, det i sig är viktig för Norden. Vi har liknande utmaningar i föreningar inom civilsamhället. Det är svårt att locka unga att engagera sig inom traditionella föreningar, och det är viktigt att kunna hitta former för ungas engagemang. Unga ska vara med och samskapa nutiden och framtiden.
Youth 2030 är medlemmar i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ som koordineras av Föreningen Norden. Är nordiskt samarbete viktigt för unga?
– Anledningen till att vi sökte oss till det nordiska är att det finns liknande utmaningar i inlandskommuner oavsett om de ligger i Norge, Danmark, Sverige eller övriga Norden. Vi arbetar i flera kommuner längs den norska gränsen, där unga förväntas ha mer gemensamt med Luleå-ungdomarna, när de snarare har en liknande livssituation som de norska ungdomarna på andra sidan gränsen. Hur kan vi skapa fler plattformar där kommuner kan samarbeta över gränser?
Som avslutande fråga, vilken är din favoritplats i Norden?
– Jag älskar Island! Är helt betuttad i Island. Min bästa plats är i ett av de kommunala badhusen med en varm källa i närheten. Jag tycker väldigt mycket om Arjeplog också, men om jag måste välja så tar jag Island.