Svensk språkworkshop för nordjobbare
Varje år åker flera hundra unga nordbor till ett annat nordiskt land för att säsongsjobba genom Föreningarna Nordens mobilitetsprogram Nordjobb. I år har vi för första gången anordnat workshoppar i svenska för de som fått jobb i Sverige, med stöd från Sverige-Finska kulturfonden.
Helgen innan midsommar, då de flesta av ”nordjobbarna” anlänt Sverige, hölls två dagar med språkworkshop och aktiviteter. På lördagen var vi i Varberg, med deltagare även från Borås, och på söndagen i Stockholm. Workshopparna var riktade mot Nordjobb Sveriges största målgrupp: unga med finska som modersmål. Fokuset låg inte på grammatik utan på att ge verktyg och självförtroende för att prata svenska.
Nordjobbare vill lära sig bättre svenska
– Det har varit en efterfrågan genom åren från både nordjobbare och arbetsgivare: att få stöd med att stärka nordjobbarnas svenska. Att lära sig bättre svenska är även motivationen för många finnar som söker sig till Sverige, säger Anna Scaramellini som är verksamhetskoordinator på Föreningen Norden och ansvarig för Nordjobb Sverige.
Under våren har Föreningen Norden samarbetat med organisationen Språkambassadörerna, som arbetar med att motivera finsktalande att lära sig svenska, och svensktalande att lära sig finska. Vi har även samarbetat med Svenska nu, ett nätverk som koordineras av Hanaholmen kulturcentrum utanför Helsingfors, och jobbar för att få fler unga finnar att våga använda svenska.
Många fördelar med flerspråkighet
– Flerspråkighet stöder både det sociala livet, utbildning och jobbmöjligheter på ofta oväntade sätt, säger Thomas Thijssen, koordinator för Språkambassadörerna och medverkande i workshoppen. Just denna positiva syn på flerspråkighet blev en röd tråd genom dagarna.
På Åkulla Resort i Varberg välkomnades deltagarna med en ekologisk fika innan dagens första session, Språkambassadören Antti Yliseläs språkberättelse. Antti är själv från finsktalande Finland, och startade sin språkresa med studier i nordiska språk och sommarjobb i Sverige. Han har nu bott över 15 år i Göteborg, där han arbetar som avdelningschef och rektor på Studieförbundet Vuxenskolan. Antti lyfte fram att ett annat förstaspråk inte behöver vara en nackdel i arbetslivet, utan är något som ökar ens kompetens.
I Stockholm arrangerades workshoppen på Finlandshuset, där språkambassadören Thomas Thijssen och Svenska nu-ambassadören Emma Kalliomäki ledde dagen. Emma berättade om sin språkresa, från finsktalande till att lära sig svenska, med utgångspunkt i en Nordjobbsommar. Hon berättade om missförstånd under sitt första nordjobb; bland annat skillnaden mellan att någon ”gått bort” och att någon ”gått för dagen”. Emma blev genom Nordjobb inspirerad att arbeta kvar i Sverige, och är idag bosatt i Stockholm.
”Workshoppen har uppmuntrat mig till att använda det svenska språket mer”
Utöver personliga berättelser bjöd båda workshopparna på övningar under ledning av språkambassadörerna Antti och Thomas. Deltagarna fick lära känna varandra samtidigt som de gjorde talövningar, fick prova på idiomatiska uttryck och ”sch”-ljudet. De fick även reflektera kring sina egna språkmålsättningar för sommaren.
– Workshoppen har uppmuntrat mig till att använda det svenska språket mer, säger Francisco, som kommer från Spanien och studerar i Finland. Han är kanotguide på Skärgårdens kanotcenter i Vaxholm under sommaren, och säger att han även fick en stark känsla av gemenskap under dagen, något som flera andra deltagare också uppskattade.