Tillsammans äger vi olika delar av en lösning
På Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda sammanstrålade den 24-25 november en rad olika organisationer som på olika sätt arbetar med gränsöverskridande samarbete. Konferensens tema var ”Att leva och bo i ett hållbart Norden”.
— Det är aldrig en organisation som sitter på alla svaren, utan vi äger olika delar av en lösning. Vårt syfte är att få alla att kroka arm, säger Emelie Dahlström-Ravn, verksamhetschef på Föreningen Norden i Sverige som tillsammans med distriktet i Norrbotten arrangerade konferensen.
Med några dagars distans till de intensiva dagarna i Haparanda är hon nöjd med resultatet av konferensen. Den blev ett forum för möten.
— Dagarna gav oss konkreta exempel på vilka gränsöverskridande samarbete som finns och har betydelse för människors vardag, sammanfattar Dahlström-Ravn. Vi skapade ett möte mellan olika aktörer i regionen.
Konferensen i Haparanda var en fortsättning på det som hände under Nordkalottkonferensen i Boden under våren och det arbete som gjorts i Norrbotten under hösten, bland annat med workshoppar i Luleå och Boden.
— Vi vill skapa nya samarbetsstrukturer där människor kan mötas och gemensamt ta fram lösningar på olika samhällsutmaningar, säger Maja Mella, verksamhetsledare i Norrbotten. Bygga vidare på mellanfolkliga relationer över gränsen.
Konferensen var också en del av Föreningen Nordens satsning ”Nordperspektiv”.
Och just när det gäller samarbetet på Nordkalotten blev det tydligt under konferensen hur många olika aktörer det finns. Flera av dem var också på plats och berättade om sin verksamhet. Det gällde till exempel Finsk-svenska gränsälvskommissonen, Tornedalsrådet och olika exempel på konkreta samarbeten mellan gränsstäderna Haparanda och Torneå.
Dag Avango, professor vid Luleå Tekniska Universitet, berättade om The Arctic Five, ett samarbete mellan universiteten i Luleå, Umeå, Oulu, Rovaniemi och Tromsö. Han lyfte att regionen är starkt påverkad av nya ekonomier och står inför stora utmaningar där det gäller efterfrågan på grön energi, nya stora industrietableringar, olika gruvprojekt och liknande.
— Gemensamt för dessa projekt är efterfrågan på el. Det innebär stora utmaningar både för samhälle och företag, sa Avango som också berättade om nya forskningsprojekt inom ramen för The Arctic Five.
Samforma, en organisation i som arbetar med att främja samarbetet mellan idéburna organisationer i Norrbotten och Västerbotten, fanns också på plats. Ett 40-tal olika organisationer är idag medlemmar i Samforma och det är därför en viktig aktör och samarbetspartner för Föreningen Norden.
Efter konferensen hölls ett idélab med ungdomar från Jokkmokk, Umeå och Haparanda samt representanter för Studieförbundet Vuxenskolan, Tornedalrådet, Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen. Idélabbet handlade bland annat om projektet Nordjobb som drivs av Föreningen Norden och hittills har förmedlat cirka 27000 sommarjobb för unga runtom i Norden, ofta inom äldreomsorgen. Nordjobb ger unga en möjlighet att upptäcka den nordiska arbetsmarknaden, skapa kontakter och bygga nätverk.
Dagarna i Haparanda ska nu leda vidare.
— Vi kommer bland annat arbeta med att etablera en ungdomspanel med representanter från alla de nordiska länderna, säger Dahlström-Ravn.
Text och foto: Gert Frost
Bildtext:
Emelie Dahlström-Ravn pratar med Margit H Dyrander och Harry Hannu från Föreningen Norden Boden.
Emelie Dahlström-Ravn presenterar Nordperspektiv.