Uppdatering om Föreningen Nordens arbete i Nordic-Civ
Civilsamhället har spelat en historisk viktig roll i att stödja demokratiutveckling, folkbildning och regional samverkan i Norden. Norden står nu inför nya utmaningar och civilsamhället har en fortsatt viktig roll att fylla. I strategin för att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region har de Nordiska samarbetsministrarna etablerat ett nordiskt civilsamhällsnätverk med 40 representanter från de nordiska länderna. Föreningen Norden i Sverige är drivande i arbetet.
Den 24 februari 2022 markerade en ny säkerhetspolitisk tid för Europa och världen. Det mellanfolkliga utbytet fick återigen en ny betydelse för att bevara, stärka tillit och samhörighet mellan människor och bygga ett starkt civilförsvar och resiliens över gränserna.
I slutet av april träffade representanter från Nordic-civ den norska samarbetsministern Anne Beathe Tvinnereim och Paula Lähtomäki, Generalsekreterare för Nordiska Ministerrådet i ett dialogmöte om civilsamhällets roll i Nordens hållbara utveckling. Mot bakgrund av den ryska invasionen i Ukraina belystes den centrala roll som civilsamhället har i tider av kris och krig. Under mötet lyfte föreningens Generalsekreterare Josefin Carlring fram att civilsamhället inte enbart spelar roll i den akuta krisfasen, utan att civilsamhället också har en roll att spela i det långsiktiga arbetet med skapa resiliens och ett starkt civilförsvar över gränserna genom att bygga relationer och samhörighet mellan människor. Betydelsen av mellanfolkligt samarbete kan inte underskattas och arbetet behöver uppmuntras och stödjas från politiskt håll.
Under 2022 genomför Nordiska ministerrådet en halvtidsutvärdering av sitt arbete med Vision 2030, och Nordic-Civ kommer att vara involverade i att peka ut en riktning för det framtida arbetet med visionen. Fokus kommer att vara på vilka delar i visionen som särskilt ska prioriteras under kommande period, samt hur civilsamhället kan involveras närmare i arbetet.
Föreningen Norden arbetar aktivt i nätverket genom olika insatser:
- Vi leder arbetsgruppen för ”det socialt hållbara Norden”.
- Vi genomför seminarier och dialoger om Föreningen Nordens involvering i arbetet med förverkligandet av visionen.
- Vi driver frågor om betydelsen av medborgarnas involvering i arbetet med att både forma visioner och handlingsplaner, samt betydelsen av att främja och stärka mellanfolkligt utbyte i Norden.
Josefin Carlring, generalsekreterare Föreningen Norden