Västerås
Vill du engagera dig i verksamheten? Kontakta någon i vår styrelse:
Ordförande & medlemsansvarig: Alice Widlund, [email protected]
Vice ordförande: Öyvinn Björkas, [email protected]
Sekreterare: Maria Appelqvist, [email protected]
Kura skymning på Stadsbiblioteket i Västerås
Andra måndagen i november kl 18.00 läses samma textavsnitt samtidigt på respektive språk i hela Norden. Då är det Kura skymning och Nordens största högläsningskväll. Tidigare hade vi alltid levande ljus till Kura skymningskvällen, men idag går inte det utan vi måste ha annan typ av ljus. Årets tema var Jul i Norden.
Harriet Pettersson läste utdraget med stor inlevelse ur Stargate: En julberättelse av Ingvild Hedemann Rishöi, född 1978. Hon är en mycket prisbelönt författare från Oslo och en av Nordens största novellister. Harriet läste de avsnitt som skulle läsas högt, men berättade också vad som hände mellan uppläsningsavsnitten, så publiken fick hela handlingen i boken på så sätt vilket var bra.
Sven Sjöberg från Visans vänner sjöng och spelade gitarr mellan textavsnitten som lästes högt av Harriet. Han inledde med Twilight Time som han hade översatt till svenska Skymningstid och sjöng alltså hela sången på svenska. Därefter följde några kända julsånger. Harriet och Sven avtackades med varsin bokgåva: Barents – ett gränsland i Norden. Detta var ett samarbete med Stadsbiblioteket.
Text: Alice Widlund
Intressant föredrag om Islands NATO-medlemskap
Den 18 oktober var Haukur F. Hannesson inbjuden av Föreningen Norden till Stadsbiblioteket i Västerås. Han är musiker och musik-och högskolelärare från Island, men bor sedan många år i Sverige. Haukur kom för att berätta om Islands NATO-medlemskap.
Denna avsides belägna ö ute i Nordatlanten med 365 000 invånare har länge varit ganska isolerad. Detta har mycket berott på det geografiska läget. Men numera har Island blivit intressant för stormakterna ur strategisk synpunkt. År 1944 blev Island helt fritt från personalunionen med Danmark, men 1945-47 hade USA trupper på ön. De hade en flygbas kvar i Keflavik till år 2006. Island blev medlem i FN 1946 och i NATO 1949.
De olika koalitionsregeringarna på Island förnyade försvarsavtalet med USA några gånger. Majoriteten av befolkningen var positiva till USA:s närvaro på ön. Numera står Island under beskydd av NATO, som har installerat radarstationer där. Tidigare var ön helt utan försvar, eftersom Island aldrig haft någon egen krigsmakt. Haukurs initierade föredrag uppskattades av publiken, som också fick ställa frågor efteråt.
Text: Ulf Wilund
Foto: Alice Widlund
Om Norge hos Föreningen Norden
Den 19 september kom Norges ambassadör Aud Kolberg till Stadsbiblioteket i Västerås. Föreningen Norden hade bjudit in henne för att berätta om relationen mellan Sverige och Norge.
De nordiska länderna – Norden – ligger samlade långt norrut i världen och har under århundraden haft stor språklig, kulturell och politisk gemenskap. Men de har också utkämpat många krig mellan sig. Norge tillföll Sverige efter ett krig mot Danmark 1814 och var ända till 1905 i personalunion med vårt land. Länderna har numera likartade demokratiska samhällssystem, ett omfattande samarbete och många handelsförbindelser.
Svenskarna förknippar Norge främst med fjordar, fjäll, fiske och olja. Norge har blivit ett rikt land tack vare oljan från Nordsjön. Inkomsterna placeras i den statliga Oljefonden, som idag omfattar många miljarder kronor.
Som tack för sitt intressanta föredrag fick Aud Kolberg ta emot varma applåder och gåvor från Föreningen Norden.
Text: Ulf Wilund
Utflykt till trästaden Nora!
Lördagen den 3 juni åkte 28 medlemmar från Föreningen Norden, Västerås hembygdsförening och Svensklärarföreningen till trästaden Nora med buss.
Reseledare var Gunilla Zimmermann som berättade om kända personer från Nora i bussen och naturligtvis en hel del om Maria Lang. Kaffe och hembakat kaffebröd intogs utomhus i det vackra vädret vid Strandstugan alldeles intill Norasjön. En kortare promenad runt centrum hann vi med och beskåda de fint bevarade trähusen. Det var verkligen ett levande centrum med butiker överallt. Gamla Pershyttan och Gyttorp hör också till att man besöker när man är i Noratrakten. På hemvägen åkte vi efter Tre sjöars väg, nämligen Norasjön, Fåsjön och Usken. Som avslutning besökte vi Siggebohyttans bergsmansgård som hör till Örebro läns museum. Det blev en lyckad bussutflykt som verkligen kommer att resultera i flera Norabesök i framtiden.
Text och foto: Alice Widlund
Resa med Hurtigrutten
Den 12 maj flög 18 föreningen Nordenresenärer från Arlanda till Kirkenes via Oslo för att där gå på MS Nordkapp, som skulle ta oss ner till Bergen. Under båtresans gång kunde man boka sig på utflykter som man ville vara med på. Första utflykten blev till mytomspunna Nordkap, där det blåste någonting fruktansvärt, så det blev verkligen ett minne för livet för flera resenärer. Min egen favoritutflykt är Lofoten, där jag varit flera gånger och där det alltid finns något nytt att upptäcka.
Där besökte vi också konstmuseet med Lerinmålningar, eftersom Lars Lerin bodde några år på Lofoten. Laxodling var också intressant att få veta mera om och den möjligheten fanns också. Nidarosdomen i Trondheim var också helt fantastiskt att besöka, liksom många andra platser under resans gång. Höjdpunkten blev den 17 maj då vi gick av i Kristiansund och fick uppleva firandet på plats med alla fina dräkter och musik. Rundtur i Bergen och promenad på de smala och backiga gatorna blir också ett fint minne. Därefter flyg till Arlanda och sedan vidare till Västerås.
Det finns mycket att smälta efter en vecka med Hurtigruten utefter Norges vackra kust. Det blir ett minne för livet för oss alla!
Text: Alice Widlund
Foto: Alexandra Widl