Västerås
Res med oss längs Norges vackra kust!
Vi reser på kryssning med Hurtigrutten den 12-18 maj 2023. Den 17 oktober klockan 17.00 hålls ett föredrag om resan på Västerås bibliotek. Redan nu kan du ladda ner mer information om resan här nedan:
Vill du engagera dig i verksamheten? Kontakta någon i vår styrelse:
Ordförande & medlemsansvarig: Alice Widlund, [email protected]
Viceordförande: Birgitta Höijer Hols, [email protected]
Sekreterare: Carl-Olof Lydén, [email protected]
Skolansvarig: Öyvinn Björkas, [email protected]
Från forskare till författare

Onsdagen den 15 mars gästades biblioteket i Västerås av teknologie doktor Johnny Holmberg från Hallstahammar, som debuterat som författare och skrivit spänningsromanen Första året på Svea.
Det är en ungdomsroman som han hoppas att många ungdomar vill läsa och göra de val som huvudpersonen i boken väljer. Den tolvårige huvudpersonens föräldrar är båda poliser och deras bil sprängs i början av boken och båda föräldrarna omkommer. Detta leder till att den tolvårige sonen placeras i en fosterfamilj i ett mycket utsatt område i en av Stockholms förorter. Han blir tidigt vittne till ett brott och vad detta leder till. Johnny Holmberg berättade att när han för fyra år sedan började skriva boken försökte han ta i lite och beskriva ett råare Sverige än vad det var då. Idag ser det ut som att vi redan är där, tyvärr. Det enda självupplevda i boken är att författaren har ett svenskt-finskt ursprung och huvudpersonen i boken har ett finskt-afrikanskt ursprung och vilka problem det kan förorsaka. Efter en frågestund avtackades Johnny Holmberg med gåvor från de medverkande föreningarna Norden, Västerås hembygdsförening och Svensklärarföreningen.
Text och foto: Alice Widlund
Idel ädel andling adel hos Föreningen Norden Västerås

Den 6 mars hade Föreningen Norden och Västerås hembygdsförening bjudit in Gunnar Kärrbom till Stadsbiblioteket i Västerås. Han är prost och uppvuxen i Dalarna. Gunnar berättade om sin nyligen utgivna bok med titeln Andlig adel. Huvudpersonerna i boken är greveparet Eva och Gustaf Lewenhaupt, som ägde Hällefors bruk i Västmanland. På 1850-talet flyttade de till Carlslunds herrgård utanför Västerås. Under 1800-talet kom olika folkrörelser till vårt land. Det var nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen, men också väckelserörelsen. Det var en from religiös rörelse, som makarna Lewenhaupt blev djupt gripna av. De försökte med hjälp av sin börd och sin rikedom driva på utvecklingen mot ett friare och modernare Sverige. På Carlslund startade Eva både en kristen friskola för flickor och ett seminarium för lärarinnor. Det var en verklig pionjärinsats för ökad kvinnlig utbildning. En av lärarna på skolan var Cecilia Fryxell, efter vilken Fryxellska skolan i Västerås är uppkallad. Gunnar Kärrbom talade initierat och engagerat och varvade sin spännande berättelse med vackra sånginslag.
Text: Ulf Wilund
Foto: Hans-Erik Montelius
Föreläsning med Malin Andersson

Onsdagen den 23 november föreläste verksamhetschef Malin Andersson från Ekomuseum Bergslagen om Bergslagens historia. Detta ägde rum i hörsalen på Stadsbiblioteket i Västerås och arrangörer var Föreningen Norden och Västerås hembygdsförening. Malin Andersson började med att förklara vad som menas med Ekomuseum – man rör sig ute i naturen och har museet runt omkring sig. Den äldsta delen i Bergslagen är röda jorden i Riddarhyttan, där järn gjordes för 2700 år sedan. Föreläsningen varvades med fina fotografier från hela Bergslagen. Ängelsbergs bruk, som dessutom är ett världsarv, har en intressant historia och som omfattas av många olika byggnader på området. Malin Andersson fick svara på en del frågor och blev sedan avtackad med bokgåvor från de båda föreningarna. Kvällen avslutades med avsmakningar från Elsa Anderssons konditori i Norberg, vilket uppskattades av publiken.
Text och foto: Alice Widlund