Allmänt

22 dec 2020

Victor Leksell vinner Nordens språkpris

Victor Leksell tilldelas Nordens språkpris 2020 för sin hitlåt Svag. Leksell har med sin låt tagit sig förbi stängda gränser och språkliga barriärer och visat på den nordiska sammanhållning som finns i sång och musik.

Viktor Leksell tilldelades Nordens Språkpris 2020 mitt på Svinesundbron, på linjen som markerar gränsen mellan Sverige och Norge.

 Priset överlämnades av artisten Elisabeth «Bettan» Andreassen tillsammans med Tone Trøen som är stortingspresident och leder arbetet i Föreningen Norden Norge, och styrelseordförande Åsa Torstensson från Föreningen Norden Sverige. Priset är ett konstverk av Per Fronth.

– Vilken ära! Att få ta emot samma pris som Pippi Långstrump, Skam, en president och Timbuktu. Jag är otroligt stolt över priset och ser fram emot när gränserna öppnar och jag återigen kan resa och upptäcka de nordiska länderna, säger Viktor Leksell.

Victor Leksell gjorde stor succé 2020 med singeln Svag. Låten är årets mest spelade på Spotify i Norge och Sverige och den mest spelade skandinaviskt språkliga sången – någonsin. Med över 115 miljoner spelningar har han skapat en modern klassiker.

Tvärs över gränserna

Juryn belyser hur ”Svag” har inspirerat till otaliga coverversioner på dialekter, från Bergen till Skåne och Älvdalsmål. Sången därför har rört sig fram och tillbaka över gränsen i nya språkdräkter.

Skapar sammanhållning

– Nordens språkpris 2020 går till Viktor Leksell som genom sin hitlåt Svag sprängt språkbarriärer. I refrängen sjunger Leksell ”Du river mina murar” och det är just det som denna prisvinnaren har gjort med sin musik. I en tid med stängda gränser har Leksell visat på den sammanhållning som finns i det nordiska kultursamhället, säger juryn ordförande Tone Trøen, som är stortingspresident och styrelseordförande i Föreningen Norden Norge.

Tidigare pristagare

Nordens språkpris delas ut av Föreningen Norden Norge och hedrar personer eller institutioner som har bidragit till ökad språkförståelse över nationsgränserna i Norden.

Tidigare vinnare är:  

Fredrik Skavlan (2010), Timbuktu (2011), Ghita Nørby (2012), Vigdís Finnbogadóttir (2013), Jakob Oftebro (2014), Martti Ahtisaari (2015), dramaserien Skam (2016) møbelkjeden IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad (2017), Sofie Gråbøl (2018) og hele Nordens Pippi Langstrømpe Inger Nilsson (2019).

För fler bilder från prisutdelningen kontakta:
Jenny Burman, [email protected]
Telefon: 0723-118955

För ytterligare inforamtion och intervjuer vänligen kontakta
Kulturmeglerne v/ Margaret Kwarteng
[email protected],

tel. 0047 922 05 933 

Om Foreningen Norden
Foreningen Norden er en partipolitisk uavhengig medlemsforening som arbeider for å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid for alle som bor i Norden. Foreningen Norden organiserer både enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter, skoler, bibliotek og kommuner som vil styrke og utvikle den nordiske samfølelsen. Til sammen med søsterforeningene i de andre nordiske landene og selvstyrte områder har Foreningene Norden rundt 40000 medlemmer.

 Juryns motivering – Nordens språkpris 2020

2020 har vært et utfordrende år, også for det nordiske samarbeidet. Pandemien stengte grensene i Norden og tusenvis av venner og familier ble splittet. Ulik håndtering av krisen skapte usikkerhet, diskusjon og uenighet. I en av de største krisene i moderne tid har behovet for samhold aldri vært større.

Årets prisvinner er en stemme som har brutt igjennom stengte grenser og språklige barrierer. Med musikk har han nådd ut i Norden og engasjert lyttere i alle aldre. Sangen har inspirert utallige cover-versjoner på blant annet bergensk, skånsk, østlandsk og til og med älvdalsmål. Versjonene har gått på kryss og tvers av de stengte grensene, og i sosiale medier har de frembrakt kommentarer som: «Wow, så fint. Älskar norska!» og «Skön röst och fin norsk dialekt».

Prisvinneren viser oss fellesskapet som ligger i vår kultur, og hvordan vi gjennom sang og musikk finner vi samhold i en krevende tid.

Årets prisvinner er en ung mann som hadde sitt store gjennombrudd i 2020. Han har ligget på hitlistene i Danmark, Norge og Sverige. Han er den første artisten siden 2012 som har toppet den norske VG-lista med en svenskspråklig sang. Prisvinneren er den artisten som har flest avspillinger på Spotify i Norge og Sverige i 2020, og den mest spilte skandinaviskspråklige sangen noensinne. Med over 115 millioner avspillinger hittil har han skapt en moderne klassiker. I sommer ble denne sangen fremført på svensk og norsk, midt på Svinesundsbroen, på grensen mellom Norge og Sverige. Det var et kraftfullt symbolsk bilde som rørte mange hjerter.

Nordens språkpris 2020 går til Victor Leksell, som gjennom sin hitlåt «Svag» har sprengt språkbarrierer. «Du river mina murar» synger Leksell i refrenget og det er nettopp dette prisvinneren har gjort med sin musikk. I en tid med stengte landegrenser har Leksell vist samholdet som finnes i Nordens kulturelle fellesskap.

Aktuellt hos Föreningen Norden