Kocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund lär högstadieelever om hållbar matlagning
2022 firar Åland 100 år av självstyre. I och med Finlands självständighet 1917 önskade Åland att åter tillhöra Sverige. Men Finland ville inte lämna ifrån sig dessa 6757 öar, och gick istället med på att ge Åland självstyre. Lagtinget på Åland hade sitt första plenum den 9 juni 1922, och den 9 juni 2022 är det alltså 100-årsdag för Åland.
Redan under Ålandsveckan den 21-25 mars har du som lärare i hemkunskap, historia eller samhällskunskap i årskurs 7-9 i Sverige chansen att tillsammans med din klass uppmärksamma och lära dig mer om Åland. Denna natursköna ögrupp i Östersjön som utmärker sig bland annat när det kommer till sjöfart, skärgårdsliv, äpplen och chips.
Och Åland är inte bara bra på äpplen och chips, utan på mat i allmänhet. Ålänningarna ligger i framkant när det gäller hållbar matproduktion, och strävar efter att äta hållbar och lokalproducerad mat. Att vara axgan innebär att främst välja mat som är producerad av åländska producenter.
En expert inom området är den åländska kocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund. Du som är lärare i årskurs 7-9 kan nu anmäla din klass till en digital lektion och workshop med Micke, där han berättar om sin matlagningsfilosofi och tillagar en åländsk maträtt. Föreningen Norden gör detta projekt tillsammans med Hanaholmen, Nordplus, Smakbyn och Svenska nu.
Lektionen ska inspirera eleverna till att efteråt reflektera över lokala mattraditioner i ert område, och framställa ett recept med råvaror från eget närområde.
Utöver matfrågan värnar Åland om hållbarhet och miljö i stort. Ögruppen strävar efter att vara fullt hållbar senast år 2051, och för sitt arbete på vägen dit erhöll Åland priset European Sustainability Award, av EU år 2019. Hållbar konsumtion och produktion är också ett av FN:s globala mål för 2030, så jobbar du med målen i din undervisning, är workshopen ett bra verktyg.
Vill ni delta? Såhär går det till:
1. Boka Micke Björklunds virtuella workshop via svenskanu.fi, antalet platser är begränsade så boka redan nu för att inte missa denna unika möjlighet!
2. Lär er om Åland redan innan ni träffar Micke. Ni kan använda er av Svenska nus läromaterial Åland i sikte.
Tips! Se t.ex. filmen Livet på landet under temat Näringsliv.
3. Delta i Mickes virtuella workshop!
4. Efter workshopen ska du och dina elever fundera på era lokala mattraditioner och närproducerade råvaror.
- Sammanställ tillsammans ett recept med råvaror från ert närområde.
- Det kan vara en efterrätt, mellanmål, en varmrätt – vad ni tycker passar bäst!
- Skicka in ert recept och några passande foton om maträtten, råvaror eller er klass via denna länk.
- Bekanta er med recept som andra skolor har skrivit.
5. Utvärdera lektionen och uppgiften!
Följ gärna Föreningen Norden på Instagram för att ta del av inspirerande kunskap om Åland inför workshopen!