Civilsamhället behöver spela en viktigare roll i det nordiska samarbetet
De nordiska länderna har en lång tradition av att involvera invånarna och civilsamhället i samhällsutvecklingen. Det nordiska samarbetet växte fram ur invånarnas erfarenheter efter första världskriget, med tanken om att vi är starkare och kan åstadkomma mer tillsammans än var för sig.
Med åren har samarbetet formaliserats alltmer, genom offentliga institutioner som Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet. Avståndet mellan invånare och beslutsfattare har vuxit. Det vill vi i Föreningen Norden försöka ändra på.
Civilsamhället och de invånare vi representerar behöver få större möjlighet att göra sina röster hörda och påverka det nordiska samarbetet. Därför blev vi i Föreningen Norden medlemmar i Nordic civ, det nya civilsamhällesnätverket i Norden som Nordiska ministerrådet inrättade 2021.
Nätverket består av 40 organisationer från civilsamhället och representerar en mångfald av perspektiv, från alla åldrar och från hela Norden. Vi har sedan Nordic Civ startade varit engagerade och drivande, och sedan 1 maj i år har vi utsetts att koordinera arbetet i nätverket. Det ger oss möjlighet att påverka hur civilsamhället och invånarna kan involveras i framtidens nordiska samarbete.
Men varför är det så viktigt att involvera civilsamhället i Norden? Jag ser främst tre anledningar.
- Ett aktivt och transparent samarbete med det nordiska civilsamhället är en förutsättning för att vision 2030, om Norden som världens mest hållbara och integrerade region, ska kunna bli verklighet. De frågor som vi idag står inför är så pass stora och komplexa att vi tillsammans behöver hitta lösningarna.
- Det är genom civilsamhällets olika organisationer som invånarnas behov kan företrädas och lyftas fram på ett organiserat sätt.
- Ett samhälles viktigaste resurs är delaktiga och engagerade invånare. Det är invånarna som ska leva och verka i det samhälle som vi skapar. Därför behöver samhället utvecklas utifrån invånarnas behov.
Föreningen Norden har verkat i över 100 år nu och en av våra största utmaningar är att nå och engagera nya målgrupper. En utmaning vi delar med många andra medlemsorganisationer. Vårt uppdrag är att föra fram invånarnas önskemål och tankar om det nordiska samarbetet till det offentliga Norden, men det uppstår en utmaning när de röster vi företräder som organisation inte är representativa för samhället i stort.
Det är därför Föreningen Nordens nya arbetssätt Nordperspektiv och samarbetet i Nordic civ är så viktigt. Det ger oss tillgång till nya målgrupper och en möjlighet att föra fram en bredare representation av röster till beslutsfattare i Norden. Det är en unik position som kommer att ge civilsamhället och invånarna möjlighet att påverka det nordiska samarbetet under lång tid framöver.
Josefin Carlring, generalsekreterare Föreningen Norden