En kulturell resa till Färöarna
Föreläsning om färöiska språket, färöisk filmfestival och Färöarnas storslagna natur var några av upplevelserna som stod på schemat under en helg i oktober när ett gäng ungdomar från Sverige, Norge och Island reste till Färöarna för att lära sig mer om öarna och kulturen. Föreningen Norden Sverige och Norge arrangerade resan, som möjliggjordes av bidrag från Dansk Ungdoms Fællesråd och deras Nordiske Ungepulje, NUBF (Nordic Youth in Sustainable Communities).
Syftet med resan var att väcka ungas intresse för Norden och nordiskt samarbete i allmänhet och Färöarna i synnerhet. Genom ett kulturutbyte fick unga lära sig de 18 öarnas historia och kultur.
Professor Jógvan Lon Jacobsen framhöll färöiska språket som en blandning mellan isländska och danska, och berättade om färingars emellanåt dubbelsidiga syn på danskan. Det är omöjligt att inte influeras av den, men en del hävdar att det påverkar färöiskan negativt och att språket bör bevaras traditionellt.
På Nordens hus ordnades många kulturella evenemang, däribland kvaddans – en traditionell ringdans med anor från medeltiden, som fortfarande lever och frodas på Färöarna. Just denna oktoberhelg delades också filmpriset Geytin ut, ett pris som årligen sedan 2012 delas ut till en färöisk kortfilm. Priset har fått sitt namn efter Herávalur Geyti, som på 60- och 70-talet reste runt på Färöarna och visade film, innan TV och biograf hittat dit. Årets vinnande bidrag blev dokumentären Sálarkvøl, där regissören Eir Í Ólavsstovu följde en väns resa genom psykiskt lidande vållat av sexuella trakasserier.
En strålande rundvandring gavs av guiden Unn medan hennes man Osmundur tryggt rattade de slingriga vägarna och dessutom snurrade några extra varv i världens första rondell under vatten, 187 meter under havsytan. Kláksvik, Tjørnuvík och Gjógv, var några av platserna där Osmundur parkerade bussen och passagerarna till fots fick bevittna vågorna slå och dimman tätna medan fårkött hängde på tork från taken på de pittoreska husen.
24-åriga Johanna Friman från Stockholm har alltid haft ett stort intresse för internationella relationer, och såg resan som en möjlighet att lära sig mer om specifikt de nordiska relationerna.
-Resan har gett mig insikter om färöiska språket som jag aldrig hört innan. Jag fick också en djupare förståelse för hur det är att bo och leva på Färöarna, vilket verkar vara väldigt fridfullt. Det var också intressant att lära sig mer om hur de förhåller sig till att vara en del av Danmark och om hur viktig fiskeindustrin är för Färöarna, berättar Johanna.
Ser du annorlunda på Norden nu än du gjorde innan resan?
-Ja, sett till hur mycket Norden har att erbjuda men också vilka stora skillnader det finns i levnadssätt. Resan har bara gjort mig mer nyfiken att besöka och upptäcka fler nordiska länder. Jag fascineras av hur lätt det är att känna samhörighet i Norden och öppenheten som finns.