Exklusivt redaktionsbesök för nordjobbare
Nordjobb, mobilitetsprogammet styrt av Föreningarna Norden som varje år skickar i väg unga till andra nordiska länder för säsongsjobb, har inte bara arbetsmarknad i fokus, utan även att de unga ska få upptäcka Norden. Som en del av denna sommars kulturprogram erbjöd vi i Föreningen Norden Sverige ett antal nordjobbare i Sverige möjligheten att åka på en kryssning till Åland, för att under 24 timmar få bekanta sig med ännu ett nytt nordiskt område.
Vi var iväg 11–12 juli, och hade en social kväll första dagen, då vi mötte en grupp nordjobbare som spenderar sommaren i Mariehamn. Dagen efter åkte vi i väg på ett studiebesök hos tidningen Nya Åland, där sju som nordjobbar i Sverige och en som jobbar på Åland fick komma in och upptäcka en riktig tidningsredaktion.
– Vi försöker ha ett blandad fritidsprogram för nordjobbarna, med både roliga och lärorika moment. Vi tänkte det skulle vara kul att lära känna Åland genom en medieproducents ögon, säger Anna Scaramellini, som är verksamhetskoordinator på Föreningen Norden och ansvarig för Nordjobb Sverige.
Vass journalistik på Åland
Allmänreporter Heidi Hendersson gav oss en introduktion till Ålands tidningshistoria, och berättade att Nya Åland grundades som en protesttidning. Stora delar av de anställda på den tidigare enda tidningen i självstyret, Ålandstidningen, var oense med sin dåvarande redaktör, och sade upp sina jobb för att starta en egen tidning – som alltså blev Nya Åland. Hendersson lyfte fram det speciella i att det nu finns två tidningar i ett så pass litet självstyre, och att det är bra:
– Det gör att journalistiken blir vassare, eftersom vi varje morgon går genom inte bara vår egen utan också vår konkurrents tidning från dagen innan.
I dag är mellan fyra och fem tusen av de trettio tusen fastboende på Åland prenumeranter på ”protesttidningen”. Ännu fler läser enskilda artiklar på nätet eller i lösförsäljning. Prenumerationsansvarig Gabriella Åberg berättade att allt fler går över från fysiska papperstidningar till att prenumerera digitalt – något som är en trend även i andra tidningar.
– Ingen dag är den andra lik
Vi fick en rundtur i tidningslokalerna, och pratade även med sommarvikarien Anders Felleman, som till vanligt studerar journalistik i Sundsvall i Sverige, och som nu har sitt första sommarjobb som journalist på just Nya Åland. Han började som reporter, men har snabbt blivit konstituerat familjeredaktör. En av hans uppgifter är att göra artiklar på de prenumeranter som fyller jämna år.
– Vi skickar födelsedagskort till alla prenumeranter som fyller jämnt, om det så är 20 eller 70 år. Då får de möjlighet att svara på frågor, och några vill även göra en intervju. Där berättar de om allt möjligt, många av de lite äldre har till exempel varit och rest och det kan bli väldigt spännande berättelser.
Något som fler av de anställda lyfte, är att man aldrig vet vad dagen kommer bjuda på. Så sa även fotografen Stefan Öhberg, som har arbetat på tidningen sedan mitten av 80-talet.
– Ingen dag är den andra lik och det är det som är så kul.
På vägen ut fick alla ett exemplar av dagens tidning, och inom närmaste framtid kommer även en sida att handla om Nordjobb Sveriges resa till Åland.
Resan finansierades av Letterstedtska föreningen.