Exempel på tidigare beviljade projekt
Ta del av och få inspiration till verksamhet från några av de projekt som beviljats medel från Föreningen Nordens Katalysator Ett gränslöst Norden under senaste året.
Kulturfest i Svinesund: Fest på gränsen
”Syftet med Fest på gränsen var primärt att i samarbete med Föreningen Norden Halden återuppbygga och stärka det goda och givande mellanfolkliga samarbete som vi har haft under många år, men som ”pausades” under pandemin då det var en stängd gräns, samt att arbeta för det goda gränsöverskridande samtalet i vår gränsregion.
Vi tar särskilt med oss att vi återuppbyggt det goda samarbetet med Föreningen Norden Halden, och att vi gemensamt kopplat på andra ideella föreningar i vårt arbete. Ett resultat av Fest på gränsen 2023 är att vi gemensamt med bland annat Norsk-Svenska Handelskammaren skall dela ut ett näringslivspris på Fest på gränsen 2024!
Förutom att Fest på gränsen skedde på sommarens varmaste dag, minns jag den härliga stämningen. Vi överlämnade en skrivelse till ledamöterna från Nordiska Rådet som var gäster på Fest på gränsen om betydelsen att se kraften och möjligheterna i en nordisk gränsregion och att förebygga gränshinder både i vardagen och i samband med kriser.”
Elsie Hellström, Föreningen Norden Norra Bohuslän
Skolutbyte MERI med tema hållbarhet
”MERI är ett samarbetsprojekt mellan skolor från vänortskedjan som startade 1947. Projektet samlar sex nordiska gymnasieskolor som samarbetar över gränserna. Vänorterna Hillerød, Horten, Karlskrona, Lovisa och Ólafsfjörður är basen, och dessutom är en skola på Suðuroy, Färöarna med. Projektet är ett inkluderingsprojekt. Detta gör att vi har med en andel elever som oftast inte får chansen att åka på utbyten. Våra aktiviteter känns därför extra angelägna.
Projektet ger möjlighet till mellanfolkligt samarbete i Norden. Elever och lärare kan besöka skolorna inom vårt samarbetsprojekt, vi får uppleva olika studiebesök, utbyta kunskaper och erfarenheter samt utveckla pedagogiska planeringar.
Ett mål för projektet är att ta fram undervisningsmaterial för publicering via Norden i skolan. Material som producerats i projektet publiceras på Norden i skolans plattform i början av 2024. Projektet har även fått bidrag från Nordplus och Letterstedtska föreningen.”
Karin Söderberg, Föreningen Norden Karlshamn/Ronneby
Utbyte Jämttrönderska historiedagarna
”Jämttrönderska historiedagarna har genomförts vartannat år sedan 1956 och binder samman Jämtland, Härjedalen och Trøndelag i vår gränsöverskridande region – som till stora delar har en gemensam historia. Tack vare medel från Katalysatorn kunde vi vara väl representerade vid historiedagarna i Stjørdal 2023 och vi stärkte våra kontakter och utbytet med arrangörerna av Jämttrönderska historiedagarna i Trøndelag. Det ger en bättre grund för samarbete för nästa arrangemang, i Jämtland 2025. Att känna sin historia är viktigt för framtiden.
Jag minns särskilt när vi stod på Hegra fästning och såg ut över Sjørdalsbygden. Denna fästning byggdes 1910 i oro över att Sverige skulle anfalla för att återta Norge efter unionens upplösning. Idag är Hegra fästning museum över en förgången tid. Nu ser vi en framtid av fördjupat samarbete över gränsen.”
Håkan Larsson, Föreningen Norden Östersund
Läs en längre artikel om Ett Jämttrönderskt möte av Föreningen Norden Östersund här.