Föreningen Norden i Boden anordnade en egen perspektivdialog
Föreningen Nordens arbetssätt Nordperspektiv lanserades på Nordkalottkonferensen i Boden förra året. Lokalavdelningen i Boden föll för arbetssättet, och när möjligheten uppstod att anordna en egen perspektivdialog om framtiden tvekade de inte. Margit Dyrander och Harry Hannu, båda styrelseledamöter i Föreningen Norden Boden, berättar mer om vikten av att mötas och föra dialog samt värdet i att arbeta med framtidsfrågor i Norden.
Möjlighet att påverka beslutsfattare och bilda opinion för framtiden
Redan under 2022 höll Föreningen Norden i Boden en typ av perspektivdialog där de bjöd in till ett samtal om människa, natur och samhällsomställning. Sexton personer dök då upp och de såg hur viktig dialogen var.
– Det hela gav mersmak, säger Margit Dyrander.
Harry Hannu berättar att de som lokalavdelning aktivt pratar med andra föreningar om att de alla är en viktig del av civilsamhället, och att de har möjlighet att påverka beslutsfattare och bilda opinion för framtiden. Margit och Harry menar att det krävs ett långsiktigt arbete där legitimitet byggs upp gentemot våra beslutsfattare. I detta arbete behövs de konkreta insatserna längs vägen, så som perspektivdialoger, för att lyfta invånares tankar och idéer.
Framtidsfrågor viktiga i Boden
I årets arbete med Nordperspektiv har deltagarna kunnat välja mellan fyra olika teman: Trygghet idag och i framtiden, framtidens arbete, framtidens mötesplats och framtidens natur- och kulturupplevelse. Alla dessa teman har varit högst relevanta för Boden som står inför en stor grön omställning, med nya jobb, nya invånare och nya möten. Margit och Harry menar att samtliga fyra teman är viktiga att titta på de kommande åren; vad har vi för arbetsplatser och mötesplatser i Boden? Hur arbetar vi med tryggheten i Boden när det kommer många nya invånare? Vad har vi att erbjuda vad gäller natur- och kultur?
– Vi valde att arbeta med trygghetsfrågan under vår perspektivdialog. Trygghet berör alla och vi bröt ned begreppet under perspektivdialogen. Begreppet diskuterades först i mindre grupper, och sedan fick alla delta och berätta i den större gruppen. Frågan “Vad är trygghet för mig?” ställdes och det kom upp många olika svar och syn på begreppet. Allt från att ha orken och den fysiska möjligheten att stiga upp på morgonen och dricka rent vatten till de som vill ha fler poliser och ett större, starkare försvar, berättar Harry Hannu.
Så gick det till när Boden anordnade perspektivdialog
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Stadsbiblioteket i Boden höll lokalavdelningen en perspektivdialog den 16 maj. Samarbetet med dessa aktörer var en nyckel för att få ihop mötet. Vuxenskolan bidrog med stöd kring metod- och processarbete och Stadsbiblioteket stod för lokalerna. Båda samarbetspartnerna bidrog även till att sprida information om mötet, något som Margit menar är värdefullt för att nå ut till nya människor.
– Man kan ju önska att det ska komma väldigt många, men tjugo stycken var en hanterbar mängd människor. Det blir mer greppbart när man inte är så många, säger Margit Dyrander.
För att planera upp perspektivdialogen hade Margit kontakt med Emelie Dahlström-Ravn, verksamhetschef på Föreningen Nordens kansli, som har hållit i flertalet perspektivdialoger runt om i Norden under våren. Lokalavdelningen tog till sig av tips på upplägg från Emelie, men tog även in inspel från Vuxenskolan och anpassade träffen utifrån de deltagare som var på plats – det blev i slutänden deras egen version av en perspektivdialog.
”Vi är så gamla, vad skulle vi bidra med?”
Lokalavdelningen i Boden har kontakt med flera andra föreningar i området och med Bodens kommun, och de bjöd in dessa till perspektivdialogen. Margit och Harry tar upp ett exempel på en förening som de haft kontakt med i samband med inbjudan till perspektivdialogen. En kommentar de först fick från de aktiva i föreningen var ”Vi är så gamla, vad skulle vi bidra med?”. Men inställningen ändrades efter att de fick höra mer om perspektivdialogen.
– Det gick från att de bara ville träffas och fika för att de har gemensamma rötter, till att de fick upp ögonen för att de ju kan ses och ha givande, intressanta diskussioner om andra viktiga ämnen tillsammans, säger Margit Dyrander
Margit och Harry berättar att det var en lite trevande inledning i samtalen på perspektivdialogen.
– Man är ovan vid att sitta och berätta vad man tycker är viktigt och ta del av andras idéer. Vi började med att i mindre grupper diskutera vad trygghet är, och ställde oss frågor som; är vi tryggare idag än för 50 år sedan? Hur hade våra förfäder det? Och utifrån det, vad ser vi är viktigt vad gäller trygghet för imorgon och framtiden?
Margit berättar att någonting hände i denna process, det blev ringar på vattnet där en persons tankar födde idéer hos en annan och diskussionen blev riktigt rolig. Det hela resulterade i flera bidrag till insamlingen i årets Nordperspektiv, och ett ord som spred sig i kommunen att mötet hade blivit lyckat.
Vad tar ni med er från perspektivdialogen och arbetet med Nordperspektiv?
Föreningen Norden i Boden kommer följa upp och fortsätta arbetet med de fyra temaområdena från Nordperspektiv till hösten. Även om själva insamlingen till Nordperspektiv som kommer att nå beslutsfattare är stängd då ser Margit och Harry att det finns ett värde i att diskutera frågorna vidare. De planerar att hålla en till perspektivdialog på temat Framtidens mötesplats. Från perspektivdialogen om trygghet tar de särskilt med sig det som hela gruppen i slutändan möttes kring gällande den oerhörda vikten av att ha tillit till våra medmänniskor – vilket resulterade i det bidrag till Nordperspektiv som ni kan läsa nedan.
Tillit och sammanhållning
För att behålla tryggheten i Norden behöver vi sträva efter att upprätthålla tilliten till varandra. Våra gemensamma värderingar och synen på medmänniskan är en del av den nordiska gemenskapen där vi värnar om yttrandefriheten, demokratin och jämställdheten. Vi har det gemensamma i den nordiska modellen och solidariteten för varandra. Vi ser allas lika rätt till ett värdigt liv.
Vi tillsammans är starka, står för något stort att sträva mot. Alla har sin plats i våra samhällen. Vi vårdar tilliten till varandra och visar respekten för varandra, vi håller samman och står upp för våra värderingar.
Bidrag från Föreningen Norden i Boden till Nordperspektiv
Tips för andra som vill ordna en perspektivdialog:
- Lägg ut evenemanget i er kommuns evenemangskalender för att nå ut bredare
- Ta hjälp av samarbetspartners som bibliotek och lokalisera personer i er lokalavdelning som har olika kontaktnät/förmågor att hjälpa till
- Ha en ansvarig från er lokalavdelning för varje mindre samtalsgrupp, på så sätt kan ni guida deltagarna så att diskussionen kommer igång
Tänk till om Nordperspektiv och följ arbetet
I Föreningen Norden pågår arbetet för fullt med att testa och utveckla hur medlemsrörelsens deltagande i Nordperspektiv kan se ut framöver. Perspektivdialogen som Föreningen Norden i Boden anordnade är ett gott exempel på hur detta kan se ut. Har du som medlem eller ni i en lokalavdelning tankar och idéer kring hur arbetet med Nordperspektiv kan utvecklas och bli ännu bättre, vad Nordperspektiv kan vara och fylla för roll i medlemsrörelsen? 23 augusti kl. 12.00-13.00 bjuder Föreningen Norden centralt in till ett öppet samtal om Nordperspektiv. Välkomna att ansluta er via Zoom på denna länk.
För dig som vill hålla dig uppdaterad kring nyheter om Nordperspektiv eller är intresserad av att delta i nästa års Nordperspektiv kan du anmäla din mejladress här.