Josefin Carlrings rapport från mötet med Nordiska Ministerrådets civilsamhällesnätverk
I onsdags möttes Nordiska Ministerrådets civilsamhällesnätverk, där Föreningen Nordens generalsekreterare Josefin Carlring ingår. Här följer hennes reflektioner.
2022 markerar halvtid för den handlingsplan som framtagits av Ministerrådet för att förverkliga vår vision 2030 om världens mest integrerade och hållbara region. Under året genomförs en halvtidsutvärdering av handlingsplanens första del. Utvärderingen görs i ljuset av de två tunga år som människor, organisationer och företag genomgått i Norden, men kanske främst också i ljuset av vad Coronapandemin har haft för konsekvenser för samarbetet och sammanhållningen i Norden.
Nordiska Ministerrådets civilsamhällesnätverk, som nu går under namnet Nordic-civ, och som koordineras av Global utmaning hade årets första möte under onsdagen. Inför mötet har nätverket bjudits in att delta och ge synpunkter på arbetet med halvtidsutvärderingen, och gårdagens möte var därmed uppstarten för nätverkets arbete med detta. Nätverket, som ju formades under hösten 2021, tror jag mår bra av att nu få en konkret uppgift och roll i relationen till förväntningar från Ministerrådet, och det kommer att vara ett högt engagemang att bidra från nätverkets sida.
Visionen och handlingsplanen berör många människor, organisationer och institutioner i Norden. Dels för att den identifierar prioriterade insatser för samarbetet, men kanske ännu mer avgörande- den styr hur den nordiska samarbetsbudgeten ska fördelas. Utmaningen som vi på Föreningen Norden ser är att handlingsplanen och visionen ju bara kommer att uppnås när människor i Norden känner ägandeskap och engagemang för dess förverkligande. Därför är det avgörande att handlingsplanen framåt också ger utrymme för fler grupper och sektorer att involveras i handlingsplanens utformande och genomförande. Samarbete i Norden utgörs av mer än politiker, tjänstemän och institutioner- det utgörs av människor som i sitt dagliga liv känner samhörighet och relationer över gränserna. Om vi ska uppnå visionen så måste människor, civilsamhället, näringslivet, akademien och offentlig sektor delta i arbetet!
Utmaningen som vi på Föreningen Norden ser är att handlingsplanen och visionen ju bara kommer att uppnås när människor i Norden känner ägandeskap och engagemang för dess förverkligande.
Josefin Carlring.
Nätverket kommer nu att organisera sig i tre arbetsgrupper som kommer att arbeta med utvärderingen av handlingsplanen. Arbetsgruppen för det gröna Norden leds av Bærekraftige liv, det konkurrenskraftiga Norden leds av Nordens Fackliga Samarbetsorganisation och arbetsgruppen för det socialt hållbara Norden leds av oss på Föreningen Norden i Sverige.
Syftet med halvtidsutvärderingen är att skapa en läges- och helhetsbild av hur lång Nordiska ministerrådet har kommit i arbetet med handlingsplanens 12 mål, samt identifiera områden där det kan behövas ökad fokus eller justeringar inom målen för att uppnå dessa. Utöver Nordic-civ har också Nordiska rådet blivit inbjudna att ge synpunkter på arbetet.
Arbetet startas upp under vintern 2022 och ett utkast presenteras för Nordiska rådet och Nordic-civ under sommaren. Därefter tar Nordiska Ministerrådets Generalsekreterare fram en rad rekommendationer som ska stärka Ministerrådets arbete med visionen och arbetet presenteras till statsministrarna under nordiska rådets session i november 2022. Rekommendationerna ska fungera som vägvisning för styrningen av arbetet med visionen inom nuvarande handlingsperiod, samt förbereda för kommande period och eventuella förändringar efter 2024.