Lokalavdelningar firar 80 år och blickar framåt mot mer nordiskt samarbete
Ransoneringskuponger delas ut, tågtrafiken med tyska soldater på permission genom Sverige stoppas, varuhuset IKEA grundas, filmen Casablanca har biopremiär i Sverige – och en rad Föreningen Norden-avdelningar startas. Året var 1943 och det betyder att vi i år firar flera lokalavdelningars 80-årsdagar.
Gemensamt firande i norr
Jubileet har uppmärksammats på flera håll i landet under hösten. I det nordligaste distriktet är det fem lokalföreningar som grundades 1943. Föreningen Nordens lokala avdelningar i Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda gick samman för ett heldagsfirande den 7 oktober på Framnäs Folkhögskola i Öjebyn utanför Piteå. 400 km norrut från Piteå firade den nordligaste lokalföreningen Föreningen Norden Kiruna sina 80 år. Firandena var tillfällen att träffas och se på Nordens roll och utveckling under åren som gått, i nuläge och med framåtblickar. Det bjöds såklart även på festligheter i form av mingel, musik, jubileumsmiddag och underhållning.
Då och nu i Vimmerby
I en annan del av landet har Föreningen Norden Vimmerby firat sin 80-årsdag genom att se tillbaka i tiden till när lokalavdelningen bildades. Med hjälp av släktingar till Gunnar Ericsson (Astrid Lindgrens bror) som startade Vimmerbys lokalavdelning år 1943 fick de som samlats höra om hans verksamma liv. Gunnar Ericsson, då riksdagsledamot från Vimmerby, var tidig med arbetet för samverkan mellan de nordiska länderna och organiserade den så kallade Finlandshjälpen som på flera sätt stöttade Finland under andra världskriget och efterföljande år.
– Tänk om Gunnar Ericsson som bildade denna förening 1943 hade hört vad som försiggick i Sveasalen i Vimmerby lördagen den 30 september 2023. Vi kunde ha hört en knappnål falla, så tyst det var när 60 personer lyssnade, berättar Ann-Britt Frost från Föreningen Norden Vimmerby
Stärkt samarbete med Norge
Bente Mattsson från Föreningen Norden Arvika berättar om deras firande med tårtkalas, musik och berättelser från 1940-talet. Gästerna fick lyssna till ett kåseri om ett nutida språkproblem i “Gränslös eller avgränsad språkförståelse”. De bjöds även på en historisk tillbakablick med författaren Thomas Tunander som berättade utifrån sin bok “Allan Mann, mannen som stred mot Hitler och Stalin”, där flera uppdrag utgick från Arvika.
– Vi ser tillbaka på Föreningen Norden Arvikas 80 år som förening och tänker på de många utbyten som skett med både nya och gamla vänorter i Norden, resor i de nordiska länderna och inte minst det stärkta samarbetet med Norge som kom i efterdyningarna av pandemin och den stängda gränsen. Kopplat till minskad språkförståelse över nordiska gränser vill vi framåt jobba för att värna de nordiska språken, få med oss fler unga nordister, och fortsätta njuta av gemensamma nordiska aktiviteter som Kura skymning och Nordens dag.
Med dessa tillbakablickar, nulägesanalyser och framåttankar önskar vi alla 80-åringar ett varmt grattis! För den som vill grotta ned sig i Föreningen Nordens historia finns den att ta del av på TAM-arkivets hemsida här.