Textiltryck över generations- och landsgränser
I slutet av juni möttes ett gäng Nordjobbare från Finland och aktiva från Föreningen Norden i Ulricehamn-Tranemo upp för att ha några gemensamma timmar på Textile Fashion Center i Borås. Det blev ett roligt och lärorikt möte över både generations- och landsgränser, helt i Föreningen Nordens anda.
Sex nordjobbare och fyra styrelsemedlemmar (plus ett barnbarn) från Föreningen Norden i Ulricehamn-Tranemo sågs vid Textilmuseet i Borås, som är inrymt i samma lokaler som Textilhögskolan och är ett flaggskepp för textilstaden Borås. Det kändes lite pirrigt. Vad skulle 18+ tycka om att umgås med 65-75-åringar?
Guiden Karin Olsson-Lindström mötte upp och hälsningsfraser utbyttes när hon förstod att vi inte kände varandra sedan innan, samt att ungdomarna bara känt varandra i ett par veckor.
Efter att ha sett utställningen av alla vackra klänningar från Bröderna Magnussons Textilfabrik och hört om dem som kom från Finland till textilfabrikerna på 50- och 60-talen släppte hämningarna i The Tube, ett enormt nät med över 100 meter långa gångar att klättra i. Ungdomarna och en styrelsemedlem kastade sig in och alla klarade sig helskinnade!
Textiltrycket var nästa avdelning. De har gjort i ordning ett rum för besöksgrupper att testa textiltryck på fyrkantiga bomullstyger med hjälp av små tryck i linoleum och textilfärg. Alla tryckte av hjärtans lust! Jag började känna lite oro. Vi hade ju bara tid en timme med guiden Karin och muséet skulle stänga klockan 16. Ingen fara, sa Karin, vi håller på tills vi blir klara. Efter att dukarna blivit strukna med hett strykjärn och alla fått tvätta av sig färg led besöket mot sitt slut. Där kom museichefen Ulrika och undrade hur det kom sig att det fortfarande var folk i lokalerna. Karin förklarade. Javisst ja, det var ju gruppen som skulle få lite extra förmånligt pris, så roligt att det fungerade så bra.
Nere i entréhallen drack vi vårt medhavda kaffe och fick tillfälle att prata mer med varandra. Ungdomarna bodde på lediga studentrum i Borås och tog bussen till det finska äldreboendet på morgonen. Vi talade bland annat om framtidsplaner, vi fick tips inför vårt vänortsbesök i Lempäälä i september och de fick tips om biblioteket och konstmuseet i Borås, om torsdagskvällarna med underhållning på torget. Mötet gav även inspiration för oss att sprida kunskapen om Nordjobb till gymnasieskolorna i Tranemo och Ulricehamn.
Text: Birgit Andersson
Föreningen Norden i Ulricehamn-Tranemo fick upp ögonen för att de kunde hjälpa till och introducera finska nordjobbare till Borås efter kontakt med Anna Scaramellini, Föreningen Nordens koordinator för Nordjobb. Tillsammans spånade de innan sommaren om idéer på vilket sätt de i lokalavdelningen kunde få ihop en gemensam aktivitet som var intressant och rolig för både nordjobbare och lokalavdelningen. Det landade i den gemensamma dagen på Textilmuseet i Borås!
Birgit Andersson tipsar andra lokalavdelningar att ta chansen att möta nordjobbare om de är på en ort nära er. Det ger positiva möten över generations- och landgränser! Försök även att komma in på gymnasieskolor med information om Nordjobb. Studie- och yrkesvägledare kan då vara goda kontaktpersoner.
Missa inte vår digitala informationsträff om hur ni som lokalavdelning kan engagera er i Nordjobb 21 sep kl. 12.00-13.00. Anmäl er här eller hör av er till [email protected] om ni har frågor.
Läs mer om Nordjobb här.