Norden inför valet 2022: Moderaterna
Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Inför detta har vi tagit Nordenpulsen på de åtta riksdagspartierna, och tagit reda på hur de ställer sig till Norden i frågor som rör hållbarhet, säkerhet och integration. Under veckorna fram till valet kommer vi att publicera intervjuer med talespersoner från samtliga partier för att se var de står i dessa för Norden angelägna frågor. Näst i tur är Moderaternas Hans Wallmark, ordförande i Sveriges delegation i Nordiska rådet.
Utifrån det förändrade säkerhetspolitiska läget. Vad ser ni helst: Nato eller fördjupat samarbete i Norden?
— Båda! Det ena utesluter inte det andra – tvärtom. Vägen till fördjupat nordiskt samarbete inom försvars- och säkerhetspolitikens område går via Nato. Med Sverige och Finland som medlemmar är alla fem med och därmed helas Norden. Med Nato ges en kollektiv försvarsgaranti genom Artikel 5 och gemensam försvarsplanering – det är bra för vår egen säkerhet i en tid då Ryssland inte längre accepterar landgränser och grundläggande mänskliga rättigheter vilket anfallskriget mot Ukraina visar. Inom Nato kommer Norden utgöra en geografisk helhet och varje Natoland ska i första hand förbereda sitt eget försvar. Här blir det viktigt med ett mycket nära och utökat nordiskt samarbete så att vi tillsammans kan agera vid behov. Men vi ska aldrig glömma bort att det svenska försvarets och Natos huvudsakliga uppgift är att vara så förberett och samövat att ingen ska våga attackera vår frihet och vårt sätt att leva. Med Nato bidrar vi till att säkra freden i Östersjöområdet.
Utifrån vision 2030 (som antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019) ska Norden bli världens mest hållbara och integrerade region. Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett integrerat Norden?
— Först och främst att alltid arbeta för att göra oss av med gränshinder som förhindrar rörligheten i Norden. Pandemin med olika åtgärder och begränsningar har trasat sönder mycket, särskilt i gränsbygderna, som det nu gäller att bygga upp. Handel och arbetspendling är centralt! Så kommande års fokus är att hantera de negativa konsekvenserna av pandemin och att fortsätta ta bort gränshinder. Till det kommer också sådant gemensamma satsningar inom kommunikationer, transporter och infrastruktur och annat som fokuserar på gemensam tillväxt och välfärd.
Pandemin med olika åtgärder och begränsningar har trasat sönder mycket, särskilt i gränsbygderna som det nu gäller att bygga upp.
Hans Wallmark, Moderaterna.
Vilken fråga anser ni att man särskilt behöver jobba med gemensamt med övriga Norden för att skapa ett hållbart Norden?
— Vi anser att man behöver jobba med flera frågor parallellt. Dels handlar det om bättre infrastruktur för snabbare och effektivare transporter av både människor och gods. Men det handlar också om att vi i Norden är trygga i vår energiförsörjning. Agerar vi tillsammans i dessa frågor har vi bättre förutsättningar att skapa ett hållbart Norden än om vi inte gör det. Särskilt energifrågorna ur ett hållbarhetsperspektiv är viktiga för oss som vill värna att vara kvalificerade industri- och tekniknationer.