Nordperspektiv 2023: Insamlingen öppen till 23 maj
Genom Nordperspektiv vill Föreningen Norden skapa förutsättningar för fler människor att delta i samhällsutvecklingen i Norden. 2023 är andra året som vi genomför Nordperspektiv. Årets insamling är öppen fram till den 23 maj och du kan delta med dina tankar om framtiden.
Genom arbetssättet Nordperspektiv vill vi låta fler röster höras och minska avståndet mellan invånare och beslutsfattare i Norden. Vi bjuder in till samarbete och dialog kring frågor som är angelägna för människor i Norden. Förra året var temat den gröna omställningen i Norra Norden. I år tar vi avstamp i Nordiska ministerrådets ”Vision 2030” om Norden som världens mest hållbara och integrerade region.
Insamlingen till årets Nordperspektiv har precis öppnat och pågår till 23 maj. Genom tre framtidsscenarier och en framtidsfråga ges deltagarna möjlighet att formulera sina visioner och tankar om framtiden. Scenarierna tar avstamp i Nordiska ministerrådets vision.
– Vi har utgått från ett politiskt visionsdokument och identifierat allmänmänskliga områden där det är särskilt angeläget att människor i Norden får bidra med sina perspektiv. Trygghet idag och i framtiden, framtidens arbete, framtidens natur- och kulturupplevelse och framtidens mötesplats är olika aspekter av våra och kommande generations vardag och förutsättningar för välmående som görs tillgängliga för allmänheten genom Nordperspektivs scenarier, säger Emelie Dahlström-Ravn, verksamhetschef på Föreningen Norden.
Koncept för förskola, gymnasium och civilsamhälle
Inom Nordperspektiv utvecklar och testar vi nya former för att samla in människors visioner och idéer. Med berättande som verktyg hamnar fantasi och drömmar i centrum, och människor i alla åldrar kan skriva fram sina visioner om framtiden i Norden.
– Vi arbetar nära samarbetspartners och experter från olika delar av samhället för att forma skräddarsydda koncept för olika målgrupper. Genom att rikta oss till förskola, gymnasium, civilsamhällesorganisationer och Föreningen Nordens egna medlemmar får vi en bra representation från människor genom hela livet, säger Emelie Dahlström-Ravn, verksamhetschef på Föreningen Norden.
Öppen plattform och perspektivdialoger
Utöver koncept för särskilda målgrupper finns en öppen plattform som riktar sig till en bredare allmänhet i Norden. Via den digitala plattformen kan alla som vill, individuellt eller i grupp, dela med sig av sina tankar och visioner kring framtiden i Norden. Vill du bidra? Läs mer här.
Under våren genomför vi även så kallade perspektivdialoger på fyra platser i Norden. Nyfiken på vad en perspektivdialog är och hur du kan delta? Läs mer här.
Publikation till politiker
Materialet som samlas in under våren paketeras i en årlig publikation och tas vidare i Föreningen Nordens framtida arbete. Genom publikationen “Nordperspektiv – om människors delaktighet i samhällsutvecklingen i Norden” vill vi nå beslutsfattare på regional, nationell och nordisk nivå, samt nordiska samarbetsorgan och gränsråd.
– När vi tar med oss människors tankar och idéer till beslutfattare kan det uppmuntra och inspirera till bättre förankrade beslut och ett större samhällsengagemang. I längden kan Nordperspektiv bidra till att stärka demokratin, säger Josefin Carlring, generalsekreterare för Föreningen Norden.