EU-uppdraget
Vi leder och utvecklar samarbete…
Många av dagens samhällsutmaningar är komplexa och kan inte lösas av ett enskilt land, region eller kommun. Internationell samverkan behövs för att utveckla de lösningar som krävs. Exempel på dessa utmaningar är klimatet, integrationen och nu senast covid-19.
Inom det europeiska samarbetet har för detta ändamål en ny samverkansform utvecklats, s.k. makroregionala strategier där olika aktörer samlas tvärsektoriellt, från olika länder och baserat på flernivåsamverkan för att gemensamt utveckla lösningar.
Först ut av dessa strategier var EU:s strategi för Östersjöregionen som lanserades under Sveriges ordförandeskap i EU år 2009. Norden är en del av Östersjöregionen som förutom de åtta EU medlemmarna omfattar Island, Norge och nordvästra Ryssland.
Föreningen Norden med sin långa erfarenhet av att utveckla samarbete inom Norden blev 2013 inbjuden att koordinera ett av 14 policyområden inom Östersjöstrategin, Policyområde utbildning som omfattar även forskning, anställbarhet samt integration.
Uppdragsgivare är EU-kommissionen tillsammans med regeringarna i de åtta medlemsländerna som förutom Sverige är Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen samt Polen. I Sverige koordineras strategin av Statsrådsberedningen.
Mer information om Östersjöstrategin finns på dess hemsida.
… genom inkluderande och flexibla utvecklingsprocesser…
Föreningen Nordens uppdrag är att leda och utveckla samarbete inom vårt policyområde. Strategin har en handlingsplan med mål och indikatorer där samhällsutmaningar beskrivs. Vårt uppdrag är att ta fram lösningar i form av förslag på nya policys och nya metoder.
Detta sker genom samverkansplattformar som inom strategin benämns flaggskepp. Här samlas aktörer för att gemensamt utveckla lösningar alternativt ta vara på möjligheter som därefter presenteras för beslutsfattare. Flaggskepp arbetar långsiktigt utan något slutdatum.
Detta nya inkluderande samarbete uppskattas av många aktörer då det direkt skapar värde för den egna organisationen eller myndigheten. Människor samlas från lokal, regional och nationell nivå, offentlig och ideell sektor samt näringsliv och akademi.
Genom samarbete utvecklas förtroende och gemenskap inom Norden och den större Östersjöregionen. Tillsammans har vi bättre förutsättningar att lösa de utmaningar som vi ställs inför idag och i framtiden.
…där vi i Föreningen Norden konkret arbetar med…
Den sociala dimensionen inom strategin men även med forskning. Inom strategins 43 insatsområden är det fyra som ingår i vårt policyområde:
- Minska antalet tidiga skolavhopp och underlätta övergången från studier till arbetsmarknad eller eget företagande
- International excellens inom högre utbildning och forskning
- En arbetsmarknad för alla samt bättre användning av de resurser som ett längre och friskare liv utgör
- Se potentialen -underlätta integration av flyktingar
Idag finns det fyra flaggskepp, samverkansplattformar inom vårt policyområde:
Genom trepartssamverkan där arbetsmarknadens parter tillsammans med regeringarna samlas för att utveckla ett socialt hållbart arbetsliv och arbetsmarknad med bl.a. frågor som att motverka ungdomsarbetslöshet och främja livslångtlärande.
Baltic University Programme, BUP
Det äldsta nätverket som samlar universitet och högskolor i Östersjöregionen. Med fokus på hållbar utveckling arrangeras rektorskonferenser, lärarfortbildning, doktorandprogram och studentutbyten.
Här samlas departement, myndigheter och universitet för att främja samarbete inom forskning i Östersjöregionen. Exempelvis att gemensamt utnyttja forskningsinfrastruktur samt att främja forskarutbyte. Detta bidrar till att stärka Östersjöregionen som en ledande makroregion inom forskning och utveckling.
Utanförskap inleds ofta med tidiga skolavhopp och att man misslyckas med att skaffa sig ett jobb. Att motverka tidiga skolavhopp och att underlätta övergången från studier till arbetsliv är fokus i detta flaggskepp.
Som tillägg till uppdraget som policysamordnare har föreningen Inom S2W ansvar för arbetet med gruppen av unga vuxna utan arbete eller i studier. En grupp som riskerar livslångt utanförskap och där särskilda och samlade insatser krävs från olika aktörer som arbetsförmedling, socialtjänst, skolor m.fl.