Praktfullt årsmöte i Huskvarna
Det blev en magnifik resa i tid och rum, i ord och bild, när Föreningen Norden i Huskvarna höll årsmöte. Kulturhistorikern Sophia Rasmussen tog deltagarna med till Klunkehjemmet i Köpenhamn, en borgerlig praktvåning som är bevarad sedan slutet av 1800-talet. Inredningen är intakt med möbler i sammet och ädelträ, grandiosa gardinuppsättningar, kristallkronor och konst i guldramar. Via konsten på väggarna blev föredraget också en bred exposé över dansk konst från denna tid, bland annat Skagenmålarna.
Våningen skapades av den framgångsrike affärsmannen Rudolf Christensen och hans familj. Att den är bevarad beror på att de två ogifta och kulturintresserade döttrarna Gerda och Ellen bodde kvar i samma bostad ända till sin död på 1960-talet och då testamenterade våningen till det danska Nationalmuseet.
Namnet Klunkehjemmet kommer av det danska ordet ”klunker” som är de små bollar som ingår i det vi brukar kalla bollfrans, något som fanns i överflöd i det danska hemmet på gardiner, möbler och lampskärmar.
I boken Fröknarnas tid som Sophia Rasmussen har skrivit om Klunkehjemmet presenteras också Aschanska gården, ett stilfullt men något mindre praktfullt hem i småländska Eksjö från samma tid.
Vid årsmötet i Huskvarna noterades också att föreningen under året vuxit med 7 medlemmar till 107. Anna Brita Nilsson omvaldes till ordförande. Omvalda som styrelseledamöter blev också Christina Snygg, Patrik Luth, Harriet Roosquist och Lena List med Liisa Sulin-Elmqvist som nyvald suppleant.
Text: Eva Göransson.