Projekt Folkverkstan
Projekt Folkverkstan har utvecklat en modell för mötesplatser om reparation och hållbar konsumtion. Det har handlat om att ta fram ett koncept för offentliga verksamheter i både Sverige och Finland. Målet var att skapa en struktur för folkbildande och flexibla stödtjänster som främjar mer hållbar livsstil bland medborgare.
Som ett resultat av projektet finns nu en strategisk guide med inspiration, idéer och exempel på hur offentliga verksamheter kan få mötesplatser för återbruk, reparationer och hållbar konsumtion att fungera. Webbguiden är tvåspråkig och kan laddas ner både på svenska och finska. De båda versionerna heter Från snack till verkstad och Tuumasta tekoihin.
Läs och ladda ner webbguiden här:
- Från snack till verkstad – Webbguide – Mötesplatser för reparation och hållbar konsumtion
- Tuumasta tekoihin – Online-opas – Korjaamisen ja kestävän kuluttamisen kohtaamispaikat
Projektet som drivits av Föreningen Norden Norrbotten tillsammans med Pohjola-Norden och har byggt på samarbete med kommunerna Boden, Haparanda, Luleå och Uleåborg samt folkbildningsorganisationerna Studiefrämjandet Norrbotten och Oulu-opisto. Folkverkstan har finansierats av EU-fonden Interreg Nord (Interreg Pohjoinen), Region Norrbotten, Lapplands förbund (Lapin Liitto), Nordkalottrådet (Pohjoiskalotin neuvosto), Uleåborgs stad (Oulun kaupunki), Luleå kommun, Pohjola-Norden, Bodens kommun och Haparanda stad.
Projekt Folkverkstan finns på Facebook och Instagram
Projektperiod
Projektet pågick 1 februari 2020 – 30 september 2022.
Folkverkstan i media
“Hur lyckas man organisera framgångsrika mötesplatser för lagning och reparation?” – en artikel i tidningen Pohjola-Norden 1/2022 (issuu.com)
”Projekt Folkverkstan delar med sig av verktygen” – en artikel i Nordens Tidning nr 1/2022 (e-magsin.se)
Interreg Nord utsåg Folkverkstan till månadens projekt i september 2021. Läs artikeln här.
Utdrag ur Interreg Nords beslut
Läs mer om projektet i utdraget ur Interreg Nords beslut om Folkverkstan här.Ladda ner
Har du frågor om projektet Folkverkstan? Hör av dig till mig!
Maja Mella, Verksamhetsledare
Föreningen Norden Norrbotten
E-post: [email protected]
Telefon: +46 (0)70-582 40 74