Projekt Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset pågår i Norrbotten
Föreningen Norden Norrbotten utför detta projekt på uppdrag av Kulturenheten, Region Norrbotten med finansiering från Statens Kulturråd och Region Norrbotten. Målet med projektet är att ta fram ett förslag på hur en kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset kan utformas och planeras. Arbetet sker i samverkan och dialog med tornedalingar, kväner och lantalaiset.
– Barn och ungas perspektiv är centralt i arbetet då de är framtidens konsumenter av arbetet och också för att barn har rätt till sin kultur och sitt språk, säger projektledare Maja Mella.
Varför görs det här projektet nu?
– Frågan om kulturinstitution har funnits hos Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset under lång tid, den lyftes upp som prioriterad fråga 2017. Tornedalingar, kväner och lantalaiset har idag till skillnad från exempelvis andra nationella minoriteter ingen institution motsvarande exempelvis Finlandsinstitutet samt Ajtté- fjäll och samemuseum. Kulturarvet för tornedalingar, kväner och lantalaiset är utspritt mellan en rad aktörer från lokal och regional nivå till nationell, där ingen aktör har ett tydligt nationellt ansvar, menar Maja Mella.
Under projektet, som pågår till hösten 2022, arbetar man med aktiviteter som att identifiera samverkanspartners, organisationsstruktur och innehåll, placering, ledning och långsiktig finansiering. Det finns ett behov av olika typer av verksamheter, bland annat huvudmuseum för nämnda minoritet, mötesplats för kreativa näringar och informationscentrum i form av en digital plattform med information om minoritetsgruppen. Forskning om tornedalingar, kväner och lantalaiset har också lyfts fram.
Under projektets första år har det samlats in tankar kring verksamhetens innehåll. En kreativ mötesplats som lyfter klassiska saker såsom språk, berättande och historia, men även näringsliv, genus och hbtq är exempel på innehåll som framkommit. Frågan kring varför det inte redan finns digital information om minoriteten har också lyfts, det digitala är en naturlig del i många ungas vardag.
– Många av idéerna som framkommit är applicerbara på museum, mötesplats och information. Det hör ihop. I det här skedet ska vi vara nytänkande och inte dra gränser, säger projektledare Mella.
Detta är projektets samverkanspartners:
Statens Kulturråd
Institutet för språk och folkminnen
Forum för levande historia
Sveriges Radio
Utbildningsradion
Sveriges television
Riksantikvarieämbetet
Filminstitutet
Kulturdepartementet
Förvaltningsområdeskommuner för meänkieli
Internationella aktörer ex Halti kvenkultursenter i Norge.